Laikas planuoti vasaros keliones – Alytaus rajone galima rasti net laimės!

Ar žinote, kad Dzūkijos akmuo ne tik vienas didžiausių Lietuvos riedulių, bet ir turi detektyvo kvapelį, o Pivašiūnų bažnyčioje vyko chorų karai? Šiame miškų ir ežerų gausiame Dzūkijos krašte yra laikrodis, kuris rodo Žalgirio mūšio vietos laiką, paslaptingas Moterties upelio tunelis. Alytaus rajone net galima rasti laimės.

 Važiuodami prie vieno didžiausio Lietuvos riedulio Nemunaičio seniūnijos Vangelonių kaime, pasiimkite metrą ir patikrinkite, ar tikrai jo ilgis – 7 m, plotis – 4,5 m, apimtis – 18 m. Vieni pasakoja, kad šį akmenį nešė du milžinai ir pametė, kiti – kad velnias juo norėjo bažnyčią sugriauti, bet neįvertino savo jėgų ir pavargęs metė pusiaukelėj. Miestelyje bažnyčios stogo bokštų smaigaliai remia dangų iki šiol.

Ne tik šiandien vyksta chorų karai. Pasirodo prieš 100 metų jie vyko Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų Pivašiūnų bažnyčioje. Jų kaltininkas buvo Vasario 16-osios akto signataras Alfonsas Petrulis. Jis pradėjo organizuoti lietuviškas pamaldas, o tai nepatiko lenkams, nes šv. Mišios vykdavo tik lenkų kalba. Pasibaigus lenkiškoms mišioms, jie nesiskirstydavo, norėdami sutrukdyti lietuviškas pamaldas, pradėdavo giedoti giesmes lenkų kalba, lietuviai – nenusileisdavo, atsikirsdavo giesmėmis lietuviškai. Be to, didžiajame bažnyčios altoriuje yra stebuklingas Dievo Motinos paveikslas, gydomąja galia prilygstantis Aušros Vartų Madonai, ir karūnuotas popiežiaus Jono Pauliaus II dovanotomis karūnomis. Pivašiūnai dar garsėja Žolinės atlaidais, kurie čia vyksta visą savaitę.

Alytaus rajone yra vieninteliai saulės laikrodžiai Lietuvoje, kurie rodo ne tik vietos, bet ir Žalgirio mūšio lauko laiką. Raižių kaime yra ir paminklas Vytautui Didžiajam. Čia gyvenantys totoriai įleis apžiūrėti vienintelę Lietuvoje sovietmečiu veikusią mečetę, o susitarus iš anksto pavaišins totorišku pyragu ir koldūnais.

Nerandate laimės? Pabandykite paieškoti Alytaus rajone! Alytaus kaime esančioje sodų bendrijoje „Nemunas“ Vaclovo Jankausko akmenų kolekcijoje yra ypatingas eksponatas – Laimės medis. Ant šio medžios vietoj šakų ir lapų auga laimės pasagos. Palietus šį medį visus metus būsite laimingi.

Informaciją apie lankytinas vietas, jų lankymo sąlygas, kur pavalgyti ir apsistoti Alytaus rajone teikia Alytaus turizmo informacijos centras.

Tad laimingos kelionės po Alytaus rajoną – pradėkite jau šį savaitgalį.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą