Nuotraukos autorius: T.Bauras

Penktadienį, 13-ąją, Lietuva pabudo pasikeitusi: viskas, ką turite žinoti apie įsigaliojusius draudimus

Tai, kas dar prieš mėnesį atrodė lyg iš filmo scenarijaus, galiausiai tapo realybe: pasaulį bauginantis koronavirusas keičia ir Lietuvos gyvenimą. Kovo 13-ąją, penktadienį, mūsų šalis pasitinka neeilinėmis sąlygomis – nuo šiandien mažiausiai dviem savaitėms šalyje nevyks vieši renginiai, sustabdoma vaikų darželių, mokyklų ir universitetų veikla. Vyriausybė ketvirtadienį pritarė Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) siūlymui dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms sustabdyti visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, uždrausti keliones į kai kurias valstybes. Portalas lrytas.lt primena svarbiausius punktus, kaip nuo penktadienio keičiasi gyvenimas Lietuvoje.

Mokymosi procesas. Nuo penktadienio rekomenduojama nevesti vaikų į švietimo įstaigas, o nuo kovo 16 dienos iki kovo 27 dienos bus nutrauktas ugdymo procesas visose šalies ugdymo įstaigose – nuo lopšelių ir darželių, iki universitetų

Renginiai. Vyriausybė pritarė sprendimui nuo penktadienio uždrausti ir visus viešus renginius uždarose patalpose, atvirose erdvėse renginiai bus leidžiami tik iki 100 žmonių. Atstumas tarp žmonių viešuose renginiuose gali būti ne mažiau nei metras, renginiai neturi būti skirti vyresnio amžiaus žmonėms.

Sporto renginiai Vyriausybės sprendimu gali būti organizuojami, tačiau be žiūrovų. Taip pat dviem savaitėms uždaromos visos kultūros, laisvalaikio, sporto ir pramogų įstaigos.

Kelionės. Iš Lietuvos bus draudžiama vykti į ir iš valstybių, kurios dėl koronaviruso grėsmės paskelbtos rizikos šalimis. Tokiomis šiuo metu laikomos Italija, Prancūzija, Vokietija, Ispanija, Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja ir Singapūras. Asmenys, kurie atvyksta iš rizikos valstybių, turės izoliuotis dviem savaitėms.

Nuotolinis darbas. Tėvai ar globėjai gali prašyti darbdavio galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Jeigu darbdavys neįrodo, kad nuotolinis darbas sukeltų per dideles sąnaudas, jis privalo tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu ne mažiau kaip 1/5 viso darbo laiko, kai to pareikalauja nėščia, neseniai pagimdžiusi ar krūtimi maitinanti darbuotoja, taip pat – darbuotojai, auginantys vaiką iki 3 metų, vieni auginantys vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų. Nedarbingumo pažymėjimas. Kai švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų išdavimo. Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Tėvai arba globėjai gali prašyti darbdavio suteikti atostogas – kasmetines arba nemokamas.

Viešasis transportas. Nuo penktadienio Kaune viešojo transporto bilietų nebus galima įsigyti iš vairuotojo, o keleiviai raginami naudotis išmaniąja programėle arba pildyti elektroninius bilietus.

Vilnius ėmėsi griežtesnių veiksmų Vilniaus miestas ketvirtadienį nusprendė išsiskirti iš kitų. Dar S.Skverneliui tik užsiminus apie skubų Vyriausybės posėdį, per kurį ir planuota apsitarti dėl draudimų ir nurodymų, Remigijus Šimašius nurodė imtis priemonių.

Paaiškėjo, kad Vilniaus ir visos likusios Lietuvos rytas – skirtingas. Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė kitokius nurodymus nei nusprendė Vyriausybė. Sostinėje nuspręsta nuo penktadienio ugdymo įstaigas uždaryti ne trims, o penkioms savaitėms – iki balandžio 27 dienos. Taip pat tokiam laikotarpiui uždaromos viešosios pramogų erdvės. „Kviečiu visus elgtis atsakingai ir į priemones žiūrėti rimtai. Jeigu kažkam atrodo, kad dabar priemonės – pernelyg griežtos, tai geriau tegul taip atrodo dabar nei po savaitės turėtume dešimtis mirčių. Dabar jų galime išvengti, – ketvirtadienį per specialią spaudos konferenciją kalbėjo R.Šimašius. – Mes norime saugoti vilniečių sveikatą. Vilnius – didelis miestas ir turbūt labiausiai svarbi ši informacija.“ Toks R.Šimašiaus žingsnis užkliuvo S.Skverneliui.

Premjeras apie Vilniaus mero sprendimus užsiminė ir per specialią spaudos konferenciją po Vyriausybės posėdžio. „Ekstremali situacija yra paskelbta šalies mastu ir reikia vadovautis tiktai Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovo nurodymais. Yra labai aiškiai pasakyta“, – sakė R.Šimašius.

Lietuvoje – 3 atvejai

Lietuvos Vyriausybė priemones paskelbė šalyje esant trims užsikrėtimo koronavirusu atvejams. Pirmasis dar užfiksuotas vasario 28 dieną – 39 metų moteris vis dar yra karantinuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Jau buvo paimti keturi mėginiai. Visi jie – teigiami. Apie kitus du atvejus Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė antradienio vakarą – paaiškėjo, kad koronavirusu užsikrėtė iš Italijos automobiliu sugrįžęs vyras su žmona. Jie karantinuoti Kauno klinikinėje ligoninėje.

„Manoma, kad jiems išliks lengva viruso forma, kaip ir Šiaulių gyventojai“, – lrytas.lt ketvirtadienį kalbėjo įstaigos atstovas spaudai Saulius Tvirbuts. 40 metų vyras ir 35-erių žmona sulaukė didelio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio, nes paaiškėjo, kad kovo 6 dieną į Lietuvą sugrįžusi pora savęs neizoliavo ir netgi lankėsi viešose Kauno vietose. SAM nurodymu namuose yra izoliuoti kontaktų su jais turėję giminaičiai.

Italija paskelbė apie uždaromas parduotuves

Ketvirtadienį apie itin griežtas priemones paskelbė ir Italija, iš kurios į mūsų šalį visus tris kartus ir buvo parvežtas koronavirusas. Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) dar trečiadienio vakarą paskelbus, kad koronaviruso protrūkis – pandemija, italai nusprendė dar sugriežtinti veiksmus. Italijos premjeras Giuseppe Conte pranešė, kad šalyje uždaromos visos parduotuvės, kirpyklos, barai, restoranai ir kitos „pirmo būtinumo įstaigos“, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines bei bankus. „Mūsų valstybė privalo prisiimti atsakomybę už kiekvieną pilietį, už 60 milijonų italų, kurie aukojasi kiekvieną dieną“, – kalbėjo G.Conte. Italijoje penktadienio rytą buvo užfiksuota daugiau nei 12 500 užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Užfiksuota mirčių – daugiau nei 830.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą