Giminės istoriją primins parkas

Alytuje, Likiškių kalvos papėdėje, senųjų alytiškių palikuonys pasodino Lietuvos šimtmečiui skirtą ąžuolų, bukų ir skroblų parką. Šimtą ir daugiau metų Alytuje šaknis įleidusių šeimų atstovai susibūrę prie Likiškių kalvos drauge pasodino šimtą jau ūgtelėjusių medelių naujame atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečio parke. Kiekvienas medelis buvo aprištas vėliavos spalvų tautine juostele ir pakabintos kartoninės lentelės su pavardėmis. Vėliau jas pakeis medinės lentelės prie kiekvieno medžio arba visos pavardės bus surašytos vienoje didelėje lentoje, nurodant, kur šeimoms ieškoti savo medžių.

„Sodinant ąžuoliuką ne privačiame, o pačiame Likiškių parke su pačiais artimiausiais žmonėmis mums svarbu ir džiugu kartu su valstybei ypatinga data įprasminti ir Vaicekauskų giminės kilmę bei jos istoriją Alytuje. Seneliui Vaclovui Vaicekauskui, jau iškeliavusiam į amžinybę, rugpjūčio 17 dieną būtų sukakę 100 metų“, — sakė 36 metų Vilma Grigaravičienė. Kelios dešimtys šeimų medelius sodinusių šeimų savo giminės istoriją skaičiuoja šimtą ir daugiau metų, o ne viena — ir apie du šimtus. Dunderių, Borevičių, Sartauskų ir dar kelių šeimų jau 7-9 kartos gyvena šiame mieste. „Džiaugiuosi, kad mano sūnus Jonas čia irgi sukūrė savo šeimą, jau padovanojo man du anūkus Mykolą ir Motiejų, aštuntos kartos atstovus.

Vyresnis anūkas kartu sodino ąžuolą. Labai prasmingas darbas. Dažnai važiuosime drauge lankyti savo giminės medžio. Prižiūrėsime, kad nenudžiūtų, laistysime“, — tvirtino Mečislovas Borevičius. Kraštotyros muziejaus darbuotojas istorikas Vilmantas Dunderis tikino, jog jam patiko idėja ieškoti alytiškių senbuvių bandant pažvelgti į valstybės istoriją per savo ir jų šeimas, kurios čia gyveno, kai kūrėsi valstybės, apskrities, miesto savivalda. Istorikas įsitikinęs, kad giminės ir miesto istorija, išgirsta iš senelių ar prosenelių, perteikta su emocijomis, yra ypatingesnė nei knygose rasti faktai. Todėl ragina tokius žmones išklausyti, kol jie neiškeliavo. V.Dunderį domėtis istorija pastūmėjo vaizdingi senelio pasakojimai vaikystėje ir paauglystėje. Atskiroje besikuriančio parko dalyje savo medelius galėjo pasodinti ir šeimos, kurių dar tik pirmos kartos gyvena Alytuje, bet tikisi giminės istoriją pratęsti iki antro valstybės atkūrimo šimtmečio.

Lrytas. lt

Genovaitė Rafanavičienė, korespondentė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą