Etnografinė Prano Dzūko sodyba žavi unikalumu


Daugelis žavimės ir skubame į svečias šalis, norėdami pamatyti kažką unikalaus, tačiau ir Dzūkijoje apsto objektų, kuriuos galime aplankyti. Vienas jų - Etnografinė Prano Dzūko sodyba. Tai yra pats didžiausias Lazdijų krašto muziejaus padalinys. Sodybą iš viso sudaro šeši pastatai: gyvenamasis namas, klėtis (svirnas), kluonas, kalvė ir du ūkiniai pastatai.
Etnografinė Prano Dzūko sodyba tai tarsi senelių namai, kuriuose jaunoji karta gali susipažinti su praeitimi, vyresnė – prisiminti vaikystę, o senjorų karta atminti savo jaunystės laikus.
Vienas ūkinių pastatų pritaikytas sceninei veiklai, būtent todėl į Etnografinę Prano Dzūko sodybą persikėlė ir iki šiol aktyviai savo veiklą vykdo mėgėjų teatras „Sodžius“. Erdviuose padalinio pastatuose lankytojai gali pamatyti ne vieną išskirtinį didelių matmenų eksponatą: aliejaus spaudimo aparatą, skiedrų gaminimo įrenginį, kuliamąją ir kt.
Sodyba atspindi XX a. pradžios Dzūkijos kaimo buitį. Joje kasdien lankytojų laukia senovinių ūkio padargų, baldų, namų apyvokos daiktų ekspozicijos. Šis 1972 m. įkurtas muziejus, esantis Delnicos kaime, dabar mena ne tik ankstesnių laikų kasdienybę, bet ir dabar jau beveik išnykusį Delnicos kaimą, esantį tarp Šeštokų ir Birutės gyvenviečių.
Nors sodyba etnografiniu požiūriu priklauso Dzūkijos regionui, tačiau „rubežius“ jau netoli. Vietiniai gyventojai riba tarp Dzūkijos ir Suvalkijos regionų vadina už dviejų kilometrų į vakarus nuo sodybos esantį geležinkelį. Sodyba yra kiek toliau nuo intensyvaus eismo kelių, tačiau nėra sunkiai pasiekiama, todėl ji puikiai tinkama edukaciniams užsiėmimams, ekskursijoms, šventėms. Etnografinės Prano Dzūko sodybos darbuotojai džiaugiasi, kad sodyba sulaukia lankytojų iš tolimesnių Lietuvos kampelių ir kartu ragina Lazdijų krašto ir kitų saviavldybių žmones atvykti ir pasimėgauti kelione į praeitį, kuriai itin tinkama laukų prieglobstyje jaukiai įsitaisiusi XX a. pradžią menanti sodyba.
Sodyba yra kiek toliau nuo intensyvaus eismo kelių, tačiau yra lengvai pasiekiama, todėl ji puikiai tinkama edukaciniams užsiėmimams, ekskursijoms, šventėms.
Etnografinę Prano Dzūko sodybą - muziejų 1970 m. įkūrė buvusio „Jaunosios Gvardijos“ kolūkio pirmininkas Algirdas Savulis. Tuo laiku Lazdijų rajone plačiu mastu vyko melioracija – gyventojai iš vienkiemių ir atokesnių kaimų buvo sukeliami į kolūkines gyvenvietes. Tuomet pirmininkui kilo mintis palikti vieną būdingesnę šio krašto sodybą ir sukaupti joje senovinių ūkio padargų, baldų, namų apyvokos daiktų ekspozicijas, išsaugojant autentišką dzūkų buitį.
2004 m. etnografinė Prano dzūko sodyba kaip padalinys prijungta prie Lazdijų krašto muziejaus. Sodyboje yra ir senas sodas bei šulinys su svirtimi. Pats seniausias sodybos pastatas – klėtis statytas XIX a. pab.

Daina Baranauskaitė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą