Apie iššūkius dėl karo Ukrainoje - Alytaus miesto vadovų diskusija su verslininkais

Ketvirtadienį Alytaus miesto savivaldybėje miesto vadovai kartu su vietos verslo atstovais diskutavo tema „Karas Ukrainoje: su kokiais iššūkiais jau susidūrė verslas ir kokie iššūkiai jo dar laukia?“.

„Situacija kasdien keičiasi, ekonomika kinta, gali stoti verslai. Šiandien norime išklausyti jus, kad žinotume, ką mes turime padaryti, kad būtų lengviau išgyventi šį sudėtingą laikotarpį. Turimais duomenimis, Alytuje jau gyvena 150 ukrainiečių, tačiau jų skaičius gali būti ir didesnis, nes dar ne visi registravosi registracijos centre, nors jau gyvena mūsų mieste.  95 procentus atvykstančių į registracijos centrą sudaro moterys, vaikai ir senjorai. Miestui kyla iššūkis kaip juos integruoti į darbo rinką, švietimo sistemą, neformalų ugdymą“, - diskusijos pradžioje kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis. 

Verslo atstovų teigimu, kai kuriuose sektoriuose dėl iš Rusijos ir Baltarusijos nebeimportuojamų žaliavų šiuo metu jau jaučiamas jų stygius. Brangstant kurui, didėja ir logistikos kaštai, dėl kurių augimo įmonės gali būti priverstos priversti stabdyti savo verslą. 

Verslininkai siūlo Vyriausybei spręsti infliacijos, indeksavimo, prastovų, kuro akcizų mažinimo, elektros energijos ir kitus klausimus.

„Šiuo metu didėja žaliavos kainos, nors turim užsakymų aštuoniems mėnesiams į priekį, tačiau pradeda trūkti tam tikrų medžiagų ir gali nutikti taip, kad teks stabdyti ir kai kuriuos užsakymus.  Tačiau svarbiausia, kad savivaldybė sklandžiai spręstų pabėgėlių klausimus, o mes kuo galėsime, tuo padėsime,“- susitikime sakė buvęs „Astros“ generalinis direktorius Semionas Bondarevas.

Įmonės „Alkesta“ atstovų teigimu, po kelis šimtus eurų už toną brangsta metalai, bitumas, kai kurios produkcijos jau sudėtinga gauti arba ją riboja tiekėjai. Reikia ieškoti sprendimų, indeksuoti statybos darbų kainas, nes nesinori „užšaldyti“ gamybos – vėliau darbai kainuos daugiau, bus sudėtinga vėliau susigrąžinti žmones, stovės nenaudojama technika“,- kalbėjo bendrovės „Alkesta“ administracijos direktorius Rimas Malaškevičius. 

„VA statybos“ atstovo teigimu, šiuo metu nutraukus tiekimą iš Rusijos ir Baltarusijos, nutrūko ir sertifikuotų medžiagų gavimas, todėl svarbu kuo greičiau išspręsti iš kitų šalių galimos gauti produkcijos sertifikavimą. 

UAB „Stronglasas“ įmonės vadovo Andriejaus Jakšto teigimu, Alytus yra pramoninis miestas, todėl svarbiausias resursas yra energija. „Mūsų įmonė yra viena iš didžiausių elektros energijos vartotojų, ir tokie kainų šuoliai, kai piko valandomis elektra brangsta net iki 60 eurocentų, keičia ir mūsų gamybą – tam tikromis valandomis privalome keisti technologinius procesus. Todėl tikimės, kad Vyriausybė atkreips dėmesį, nes pirmą kartą istorijoje elektros energija atsidūrė pirmoje išlaidų vietoje, kai už ją tenka mokėti daugiau negu išleidžiama darbo užmokesčiui.“ 

Vežėjų teigimu, jie užima didelę darbo rinkos dalį ir sukuria nemažą BVP, tačiau šiuo metu išaugusios kuro kainos įmonėms gali būti pražūtingos, todėl siūlo Vyriausybei kompensuoti degalų akcizą transporto įmonėms, nes gali nutikti taip, kad dirbti nebeapsimokės ir daug produkcijos bus tiesiog nebeatvežama. 

Alytaus krašto verslininkų asociacijos vadovės Dalios Matukienės teigimu, Vyriausybė turėtų spręsti dėl grynųjų pinigų darbo užmokesčiui ir komandiruočių mokėjimams klausimus, galvoti apie prastovas. Pasak jos, smulkus verslas dar neatsigavo ar po pandemijos ir tikėtina, kad greitai vėl bus priverstas stabdyti savo veiklą – būtinos priemonės kurios bedarbiams užtikrintų galimybes lengviau kurti savo įmones ir darbo vietas, grąžinti skatinimą kurti verslą kaimo vietovėse. 

Diskusijos metu taip pat nuskambėjo ir siūlymas sukurti Alytaus miesto maisto rezervą. 

Į Užimtumo tarnybą jau kreipėsi 14 Alytuje iš Ukrainos apsigyvenusių asmenų dėl darbo galimybių, pirma šeima jau greitai pradės dirbti, taip pat numatoma, kad dėl moterų įdarbinimo siuvimo ar baldų gamybos įmonėse problemų neturėtų kilti, nes laisvų darbo vietų yra.  

Alytuje jau užsiregistravo 35 įmonės, kurios siūlo darbą ukrainiečiams, o Lietuvoje tokių įmonių yra arti 800. 

„Problemų ir iššūkių kyla įvairių, stengsimės padėti, kalbėsimės su Vyriausybe, ministerijomis, kad spręstų jūsų išsakytas problemas, nes jos ne tik mūsų miestui aktualios, bet ir visai Lietuvai, todėl turime visi suremti pečius. Stengsimės sukurti tam tikrą modelį, kurio pagalba galėsime šeimas integruoti į švietimą, medicinos paslaugas, darbo rinką ir kita, kad ukrainiečiai galėtų ne tik prižiūrėti vaikus, bet mokytis, dirbti ir užsidirbti. Ačiū jums už pagalbą, paramą, ačiū, kad kuriate ir esate kartu“,- susitikimo pabaigoje sakė N. Cesiulis. 

Bėgantys nuo karo ukrainiečiai priimami ir jeigu reikia laikinai apgyvendinami ne tik registracijos centre esančiame Pramonės g. 1B, bet ir  A. Juozapavičiaus g. 33 (mamos su vaikais), o negalią turinys – Alytaus profesinio rengimo centre iki tol, kol jiems randama nuolatinio gyvenimo vieta. 

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą