Erkės ir jų pavojus katėms: ką svarbu žinoti kiekvienam kačių mylėtojui

Erkės yra ne tik grėsmė šunims, bet ir katėms, ypač toms, kurios daug laiko praleidžia lauke. Nors katės dažnai laikomos mažiau pažeidžiamomis nei šunys, jos taip pat gali užsikrėsti pavojingomis ligomis, kurias perneša erkės. Supratimas apie erkių platinamų ligų pavojus katėms ir žinojimas, kaip jas atpažinti bei kada kreiptis į veterinarijos gydytoją, yra labai svarbus.

Kokias ligas erkės gali pernešti katėms?

Nors katės rečiau nei šunys užsikrečia erkių platinamomis ligomis, vis dėlto yra keletas rimtų ligų, kurios gali būti jei erkė įkanda katei:

1. Babeziozė. Ši liga sukelia pirmuonys, vadinami Babesia felis, kurie patenka į katės kraują per erkės įkandimą. Babesia parazitas užkrečia ir sunaikina raudonuosius kraujo kūnelius, sukelia anemiją, silpnumą ir karščiavimą. Katės, kurios užsikrėtusios šia liga, gali tapti labai mieguistos, prarasti apetitą ir patirti svorio kritimą. Nors dažnai babeziozė gali turėti mirtinų pasekmių, ši liga, laimei, nėra tokia dažna šiaurės ir rytų Europoje.

2. Anaplazmozė. Anaplazmozė yra bakterinė infekcija, kurią sukelia Anaplasma bakterija. Anaplazmozė dažniau pasitaiko žmonėms, šunims ir kitiems gyvūnams, tačiau retais atvejais užsikrečia ir katės. Katės suserga anaplazmoze, kai jas įkando erkė, pernešanti Anaplasma phagocytophilum bakteriją. Ši liga veikia kačių imuninę sistemą ir gali sukelti karščiavimą, letargiją, sąnarių skausmus ir kartais trombocitopeniją (sumažėjusį trombocitų kiekį kraujyje), dėl kurios gali atsirasti kraujavimo problemų. Katės taip pat gali tapti mažiau aktyvios, pasirodyti nuovargio požymių arba prarasti apetitą.

3. Bartoneliozė, dar kitaip vadinama hemobartonelioze (ang.: Feline Infectious Anemia). Ši liga sukelia Mycoplasma haemofelis bakterija, kuri tiesiogiai paveikia raudonuosius kraujo kūnelius, sukeldama anemiją ir su ja susijusius simptomus, tokius kaip silpnumas, apatija, greitas kvėpavimas ir gelta. Dažnai ši liga pasireiškia katėms su nusilpusia imunine sistema ar kitomis sveikatos problemomis.

4. Boreliozė (Laimo liga). Laimo liga katėms yra dažniausiai nustatoma erkių pernešama liga. Boreliozę sukelia Borrelia burgdorferi bakterija, kuri perduodama per erkės įkandimą. Liga gali sukelti sąnarių uždegimą, šlubavimą, karščiavimą ir nuovargį. Ligai komplikuojantis atsiranda širdies ir inkstų nepakankamumas, neurologinės difunkcijos.

5. Ehrlichiozė. Ehrlichiozė yra dar viena bakterinė infekcija, kurią sukelia Ehrlichia bakterijos. Nors šunims ši liga dažnesnė, katėms ji taip pat gali pasireikšti. Simptomai apima karščiavimą, svorio kritimą, patinusius limfmazgius ir kraujo krešėjimo problemas.

Pagrindiniai erkių platinamų ligų simptomai katėms

Erkės įkandimas katei gali sukelti įvairius simptomus, kurie kartais būna nespecifiniai, todėl svarbu stebėti bet kokius elgsenos ar sveikatos pokyčius. Štai keletas dažniausiai pasitaikančių simptomų, kuriuos gali sukelti erkių pernešamos ligos:

  • Karščiavimas. Dažnai pirmasis požymis, kad katė gali būti užsikrėtusi, yra karščiavimas. Jūsų katė gali būti neįprastai karšta liesti, ypač ausų, nosies ir pilvo srityse.
  • Letargija ir nuovargis. Užsikrėtusios katės dažnai tampa mažiau aktyvios ir labiau linkusios miegoti nei įprastai.
  • Svorio kritimas ir apetito stoka. Jei jūsų katė praranda apetitą arba atrodo, kad numeta svorio, tai gali būti ligos ženklas.
  • Anemijos ir jos požymiai.Tokie simptomai kaip blyškios dantenos, silpnumas, greitas kvėpavimas ar sumažėjusi energija gali rodyti anemiją, kurią sukelia parazitinės infekcijos, pvz., babeziozė ar hemobartoneliozė.
  • Sąnarių skausmas ir šlubavimas. Šie simptomai gali būti susiję su borelioze, nors katėms tai gana reta.
  • Patinę limfmazgiai. Kai kurios erkių platinamos ligos gali sukelti limfmazgių patinimą, kuris gali būti pastebimas kaklo, pažastų ar kirkšnių srityje.
  • Gelta. Jei katės oda, akys ar dantenos tampa geltonos, tai gali rodyti kepenų ar kraujo ligą, tokią kaip bartoneliozė arba boreliozė.

Kada kreiptis į veterinarijos gydytoją?

Jei pastebite bet kurį iš minėtų simptomų ar matote įsisiurbusę erkę ant savo katės, svarbu nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją. Daugelis erkių platinamų ligų gali būti labai pavojingos, ypač jei nėra gydomos laiku. Veterinarijos klinika „Begemotas“ Vilniuje yra pasiruošusi padėti nuo kievieną dieną nuo ankstyvo ryto iki nakties, diagnozuoti ir gydyti jūsų katę nuo bet kokių erkių platinamų ligų.

Veterinaras gali atlikti įvairius tyrimus, įskaitant kraujo tyrimus, greituosius imunoglubulinių tyrimus ir mikroskopinius tyrimus, kad nustatytų, ar jūsų katė yra užsikrėtusi. Laiku pradėtas gydymas gali padėti išvengti komplikacijų ir užtikrinti greitesnį sveikimą. Visos erkių pernešamos ligos katėms specifinio gydymo medikamentais, kurie padeda kovoti su infekcija ir palaiko katės imuninę sistemą.

Kaip apsaugoti savo katę nuo erkių?

Naudokite erkes atbaidančias priemones. Yra keletas produktų, skirtų apsaugoti kates nuo erkių, įskaitant lašiukus, antkaklius ir purškalus. Svarbu pasirinkti tinkamą produktą, atsižvelgiant į katės amžių, svorį ir sveikatos būklę. Veterinarijos klinika „Begemotas“ gali padėti pasirinkti tinkamiausią priemonę jūsų katei.

Reguliariai tikrinkite savo katės kailį. Jei jūsų katė dažnai būna lauke, reguliariai tikrinkite ją dėl erkių. Dažniausiai erkės prisitvirtina prie galvos, kaklo, ausų ir kojų, todėl ypatingą dėmesį skirkite šioms vietoms. Jei randate erkę, ją reikia pašalinti kuo greičiau ir saugiau, tai gali minimaliai sumažintumėte infekcijos riziką.

Išlaikykite namų aplinką švarią. Jei gyvenate vietovėje, kur yra daug erkių, stenkitės išlaikyti savo kiemą tvarkingą. Reguliariai pjaukite žolę, valykite lapus ir krūmus, kad sumažintumėte erkių buvimo vietas.

Venkite aukštos žolės ir tankių krūmų. Kai vedate savo katę į lauką, stenkitės vengti vietų, kuriose erkės yra labiausiai paplitusios, ypač pavasarį ir rudenį, kai jos yra aktyviausios.

lrytas.l informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą