Alytaus rajono maudyklose tiriamas ir vanduo, ir smėlis

Jau ne vienerius metus vasaros metus Alytaus rajone stebimos ir vertinamos Daugų, Giluičio ir Ilgio ežerų maudyklos. Maudyklų vandens kokybės vertinimas atliekamas remiantis dviejų mikrobiologinių parametrų (žarninių enterokokų ir žarninių lazdelių) duomenų rinkiniu. Šie du mikrobiologiniai parametrai bei vizualinis tyrimas dėl nuolaužų, plūduriuojančių medžiagų, dervų likučių, stiklo, plastiko, gumos atliekami bent 8 kartus per maudymosi sezoną, t. y. birželio 1 d. – rugsėjo 15 d. Vandens tyrimai atlikti tiek prieš maudymosi sezoną, tiek birželio mėn. viduryje rodo, kad minėtos Alytaus rajono maudyklos maudymuisi tinkamos.

                      Nuo šių metų, siekiant apsaugoti gyventojus nuo apsikrėtimo helmintais, maudymosi sezono metu Alytaus rajono maudyklų smėlis tiriamas dėl patogeninių helmintų ir jų kiaušinėlių. Pirmieji parazitologiniai maudyklų smėlio (dirvožemio) tyrimai rodo, kad patogeninių helmintų kiaušinėlių ir lervų smėlyje nerasta.

                      Apvaliosios kirmėles, „įsikūrusios“ žmogaus organizme gali jį nualinti, sukeldamos visą eilę negalavimų. Žmonės šiomis kirmėlėmis dažniausiai užsikrečia, valgydami netinkamai nuplautus vaisius ir daržoves, uogas, per nešvarias rankas, užkrėstą atvirų vandens telkinių vandenį, vaikai žaisdami kirmėlių kiaušinėlių gausiose smėlio dėžėse ar paplūdimių smėlyje.

                      Pavyzdžiui, užsikrėtęs vienomis dažniausių apvaliųjų kirmėlių - askaridėmis, pradžioje ligonis gali skųstis pablogėjusiu apetitu, galvos svaigimu, pykinimu, pilvo skausmu, stebėti alergines reakcijas, nedidelius temperatūros pokyčius, net ir vėliau atsirandantis organizmo išsekimas, imuniteto susilpnėjimas bei kiti požymiai gali būti būdingi plataus spektro susirgimams.

                      Kirmėlių sukelti negalavimai gali komplikuotis rimtomis pasekmėmis, tokiomis kaip žarnų nepraeinamumas, kasos uždegimas ar gelta, todėl tiek prevenciniai veiksmai, tiek organizmo stebėjimas turėtų būti aktualūs visiems.

                      Siekiant išvengti užsikrėtimo kirmėlėmis būtina:

  • Tinkama rankų higiena. Plauti rankas po naudojimosi tualetu, po darbo sode ar darže, prieš valgant ar ruošiant maistą.
  • Tinkamai nuplautos daržovės, vaisiai ir uogas. Tinkamas plovimas - plovimas tekančiu geriamu vandeniu, net jeigu daržovės ir vaisiai vizualiai yra švarūs ar prieš tiekiant jas valgymui pamirkomi vandenyje,  būtina perplauti tekančiu vandeniu.
  • Negerti vandens iš atvirų vandens telkinių ar netvarkingų šachtinių šulinių, šalia kurių yra lauko tualetai. Naudojant šachtinio šulinio vandenį, reikalinga reguliariai jį ištirti dėl galimų infekcinių ligų sukėlėjų.
  • Saugoti vaikų žaidimo aikšteles, smėlio dėžes, paplūdimių smėlį  nuo užteršimo žmogaus ir gyvūnų išmatomis.
  •  Netręšti žmonių išmatomis daržų.

 

Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą