Įsisuka kūrybinės sveikatos dirbtuvės


Į praeitį nugrimzdo laikai, kuomet sveikatos mokymas ir stiprinimas buvo suprantamas ir vykdomas tik teorinių, didaktinių, kartais net itin moralizuojančių teorinių užsiėmimų metu. Per pastarąjį dešimtmetį mokyti saugoti savo ir artimųjų sveikatą, gebėti įvertinti rizikos veiksnių įtaką sveikatai ir užbėgti ligoms už akių skatinama įvairiausiomis priemonėmis.
Visą veiklos dešimtmetį Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras gyventojus norėti gyventi sveikiau stengėsi kuo įvairesniais būdais. Nuo šių metų pradžios rajono gyventojai kviečiami į kitokius – kūrybos kupinus pokalbius apie sveikatą. Apie sveikatą tapant ant vandens. Aktualūs sveikatos klausimai, mokantis batikos paslapčių. Tokie susitikimai jau antrą mėnesį buria įvairaus amžiaus Alytaus rajono gyventojus.
Labai dažnai kalbėdami apie sveikatą žmonės turi galvoje fizinio kūno būseną ir vertina savo sveikatą, atsižvelgdami tik į fizinius pojūčius. Deja, bet sveikata nėra skausmo nebuvimas kūne. Sveikata neatsiejama nuo psichinės sveikatos, nuo žmogaus vidinių pojūčių, darnos, ramybės ir savikontrolės. Daugelio mokslininkų nuomone, psichinė sveikata kartais yra kur kas svarbesnis laimės ir sveikatos veiksnys nei kad kūno būsena. Anot istorinių šaltinių, dar Platonas yra užrašęs, kad neįmanoma išgyti kūno, negydant sielos.
Stresui suvaldyti - kūrybiniai užsiėmimai
Streso, emocijų valdymas, savikontrolė – vieni svarbiausių psichikos sveikatos sąlygų. Blogiausia, kuomet žmogus, apsišarvavęs posakiu, jog visos ligos - nuo streso ir, kad be jo gyventi neįmanoma, nieko nedaro ir leidžia blogoms emocijoms ir mintims „valgyti“ jį iš vidaus.
Yra daugybė būdų ir praktikų, kurios padeda nurimti, pažvelgti į problemas iš šono, kontroliuoti emocijas, išlieti susikaupusį nerimą ar baimes.
Psichikos sveikatos srityje dirbantys specialistai jau ne vieną dešimtmetį pastebi, kad praktiškai visos meno, kūrybos formos gali padėti žmonėms, išgyvenantiems sunkius gyvenimo laikotarpius, kenčiantiems nuo streso, niūrių nuotaikų ar net depresijos epizodų.
Nereikia jokių ypatingų gebėjimų
Kūrybiniai užsiėmimai, kurie nereikalauja kokių nors meninių sugebėjimų ar įgūdžių, o padeda atsipalaiduoti, išlaisvinti savo emocijas, pažinti savo vidinį pasaulį ir, be abejo, sukeliantys ir teikiantys begalę teigiamų emocijų, yra puiki galimybė, ieškantiems būdo „išsikrauti“, nurimti, susikoncentruoti, o kartais tiesiog pasidalinti bendrumo jausmu. Tokie meniniai iššūkiai skiriasi nuo profesionalios kūrybos tuo, kad nesiekiama aukšto meninio lygio, todėl ir nereikalaujama turėti jokių meninių sugebėjimų. Tai gali daryti visi, nepriklausomai nuo amžiaus, išsilavinimo ir gebėjimų.
„Nemoku piešti“ tapymui ant vandens negalioja
Jau nuo metų pradžios Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras kviečia rajono gyventojus į kūrybiškas popietes, kuriose kuriama, diskutuojama, kartais tiesiog „pabiedavojama“ tam, kad būtų šviesiau, ir „ant dūšios ramiau“.
Pirmosiosios kūrybinės sveikatos dirbtuvės Geniuose, Miklusėnuose, Kančėnuose ir Vankiškiuose buvo apipintos Ebru (tapymas ant vandens) kerais, kurie dalyvius įtraukė taip, kad rodės nepaleis. Dažus ant vandens liejo ir puikiausius ornamentus meistravo įvairaus amžiaus gyventojai ir ypač tie, kurie pradžioje garsiausiai sakė, kad „aš nemoku piešti“ arba „aš tik pastovėsiu ir pažiūrėsiu – lai piešia jaunesni“.
Ir nors Ebru menas į Lietuvą atkeliavęs jau kuris laikas, tačiau toli gražu ne kiekvienas yra turėjęs galimybę išbandyti šį įdomų ir gana paslaptingą tapybos būdą, kuomet natūralūs dažai ištaškomi vandens paviršiuje teptukais, pagamintais iš arklio uodegos ir rožių stiebelių, specialiais įrankiais vandens paviršiuje sukuriami paveikslai, kurie gali būti perkeliami ant popieriaus.
Biuro vykdomos kūrybinės sveikatos dirbtuvės pagauna pagreitį ir aplankiusios dešimtį bendruomenių, artimiausiu metu pasipildys batikos, stiklo ar šibori edukacijomis.
Norintys dalyvauti tokiuose užsiėmimuose turėtų paskambinti (8 315 21 4385) arba parašyti (info@alytausrajonovsb.lt).


Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą