Pratimai, padėsiantys išsaugoti sveikatą koronaviruso karantino metu. Ypač aktualu senjorams ir padidintos rizikos grupėms 1 dalis

Karantino dėl koronaviruso (Covid-19) metu dalinamės Daliaus Barkausko, Lietuvos olimpinės rinktinės vyr. gydytojo, prižiūrėjusio Lietuvos sportininkus Atlantos (1996), Sidnėjaus (2000), Atėnų (2004), Beijing (2008) vasaros ir Solt Leik Sičio (2002), Torino (2006), Vankuverio (2010) žiemos, Singapūro (2010) jaunių bei Sočio (2014) olimpinėse žaidynėse, patarimais ir vaizdo medžiaga, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Gydytojas savo facebook paskyroje rašo: "...šis metodas akcentuoja įkvėpimą, nes žmogus atsiradęs šiam pasauly, visų pirma įkvepia... Paklausiau žinių, manau, kad turime skatinti šiuos pratimus išmokti ir senjorus".

Dalinamės pirmąja gyd. Daliaus Barkausko pamoka:

Noriu trumpai parašyti apie kvėpavimo pratimus su praktikos etiudu. LABAi PRAŠAU perskaityti šį teorijos intarpą prieš žiūrint video, kadangi, manau, kad žmogus turi suprasti, kodėl tai reikalinga ir kaip tai veikia.
Kvėpavimo pratimai yra daugelio sveikatinimo ir kūno lavinimo sistemų (kovos menai, joga, cigun ir tt) dalis. Problema yra tame, kad pratimų integravimas į savo gyvenimo rutiną reikalauja laiko bei labai dažnai instruktoriaus ar mokytojo šalia. O šioje situacijoje reikia ČIA ir DABAR. Žinome, kad šio viruso vartai tai kvėpuojamojo epitelio ląstelės. Kokie yra žmogaus kvėpavimo organų gynybiniai mechanizmai?
-tonzilės ir adenoidai. Limfinio audinio sąnkaupos, kur daug imuninių ląstelių. Adenoidai nunyksta žmogui sulaukus 7-9 metų
-virpamasis stulpinis epitelis
-gleivės- gleivės mums BŪTINOS

Kaip tai veikia?
-epitelinės ląstelės padengtos gleivėmis, kuriose gausu priešmikrobinių peptidų,defensinų kitų gynybinių faktorių, taip pat lizocimo, laktoferino. Čia prilimpa,įklimpsta ir yra sunaikinami daugelis įsibrovėlių
-Virpamojo stulpinio epitelio ląstelės vibruoja 1000 kart/min ir stumia gleivių sluoksnį 3-25mm/min greičiu nosiaryklės link. O toliau skrandis, kurio rūgštinė terpė, sunaikina išlikusius nepaigeidautinus “svečius”.
-optimaliai epitelio funkcijai ir gynybinių mechanizmų stimuliavimui būtina SĖGIO KAITA (būtent, todėl fizinis krūvis gali suveikti kaip papildoma apsauginė priemonė, bet tik tuo atveju, jei intensyvumas yra pakankamas).

Taigi reikalingas intensyvus fizinis krūvis ar kvėpavimo pratimai, sukeliantys stiprius, staigius slėgio pasikeitimus kvėpavimo takuose. Tokių pratimų rasite ir pranajamoje, bet aš paėmiau paprastą, bet labai tinkančią mūsų situacijai sistemą. Sveiki, jauni ir gražūs.

Žiūrėkite visas pratimų dalis:
1 dalis
2 dalis
3 dalis

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą