Per vieną dieną „tauta pasisakė“, kas esanti...

Vasario 25 d. Užgavėnių klegesy Alytaus Dzūkijos mokykloje šurmuliavo ne tik ožiukai, velniai ir čigoniukai, bet ir tautiniais rūbais pasipuošę mokyklos mokiniai, Alytaus bendrojo lavinimo mokyklų svečiai. Šią dieną mokykloje buvo organizuojamas dailyraščio konkursas ,,Kai tauta prabyla“. Jame dalyvavo septyniolika 2–4 klasių mokinių ir šešiolika 5–6 klasių mokinių iš įvairių Alytaus miesto mokyklų.
Taip jau sutapo, kad šią dieną puoselėjamos ne tik Užgavėnių tradicijos, bet ir tautodailės bei dailaus rašto vertybės. Šių metų dailyraščio konkursą nuspręsta skirti Tautodailės metams įprasminti. Juk tautodailė turi didžiulę reikšmę mūsų valstybei, jos raiška sklinda per įvairias šventes. Atkreipėme dėmesį į vieną populiariausių lietuvių liaudies kultūros objektų, kuris lig šiol gyvas ne tik liaudies mene, bet ir literatūroje – tai Rūpintojėlis. Sujungę liaudies meno simbolį su literatūra, savo kultūros vertybes įprasminome dailyraščio forma. Mokiniai dailyraščiu rašė eilėraščius apie Rūpintojėlį: Prano Genio ,,Aprūpintojėlis“ ir Vinco Mykolaičio-Putino ,,Rūpintojėlis“. Pasirodo, daugelis mokinių nežino šio tautodailės paveldo, todėl konkursas leido bent šiek tiek su juo susipažinti.
Meninę renginio dalį paįvairino mokytojos Birutės Babarskienės vadovaujamo mokinių choro ,,Lakštutė“ daina, šokių mokytojos Janinos Ežerskienės vadovaujamas tautinių šokių mokinių būrelis ir, žinoma, vedėjų, pasipuošusių tautiniais drabužiais, meninis šio konkurso pristatymas.
Dalyviai stebino atsakingu pasiruošimu konkursui, susikaupimu konkurso metu bei aktyvumu kūrybinėse dirbtuvėlėse, kurios vyko po teksto parašymo.
Kol vertinimo komisija tikrino darbus, mokinius kūrybinėse dirbtuvėlėse globojo pradinių klasių mokytoja Sonata Vosylienė. Mokiniai iš gamtinių medžiagų: kankorėžių, gilių, kaštonų, medžio atraižų gamino įvairius darbelius. Vaikų fantazija beribė... Buvome maloniai nustebinti daugelio kūrybine išmone ir gautu rezultatu.
Po kūrybinio šurmulio visi su nekantrumu laukė konkurso rezultatų. Dailyraščio darbai buvo vertinami atsižvelgiant į pagrindinius kriterijus: teksto išdėstymą, rašto aiškumą, darbo tvarkingumą ir, žinoma, kalbos taisyklingumą. Šiuos kriterijus 2–4 klasių amžiaus grupėje geriausiai atitiko Alytaus Dainavos progimnazijos 4b klasės mokinys Kristupas Mažrimas, Alytaus Dzūkijos mokyklos 3a klasės mokinys Emilis Kaleinikas, Alytaus Šaltinių progimnazijos 3b klasės mokinė Austėja Keršytė, o 5–6 klasių amžiaus grupėje – Alytaus Likiškėlių progimnazijos 5a klasės mokinė Paulina Buinauskaitė, Alytaus Panemunės progimnazijos 5b klasės mokinė Ieva Griškevičiūtė ir Alytaus Vidzgirio progimnazijos 6a klasės mokinė Greta Sarpaliūtė.
Anot Jono Jablonskio, „tauta kalboje pasisako, kas esanti.“ Ir tikriausiai niekas nedrįstų prieštarauti, kad ne tik dailyraštis, dailyraščio konkurso meninė dalis, Užgavėnių triukšmas, bet ir mokinių atsakomybė, pastangos, kūrybiškumas įrodė, kad tauta dar gyva, dar esanti...

Renata Dudzinskienė,
lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą