Lengvatinės paskolos pasiekė beveik tūkstantį ūkių, nukentėjusių nuo COVID-19 pandemijos

Nacionalinė plėtros įstaiga UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas (ŽŪPGF) nuo šių metų vasario mėnesio ūkio subjektams, nukentėjusiems nuo COVID-19 pandemijos, pradėjo skolinti papildomai skirtas lėšas. Dėl tokių paskolų šiemet jau kreipėsi 249 ūkininkai ir ūkiai, pateikę paraiškų už 19,3 mln. eurų. Šiuo metu pasirašytos 169 paskolų sutartys už beveik 14 mln. eurų. Nuo priemonės įgyvendinimo pradžios jau kreipėsi beveik tūkstantis ūkio subjektų, kuriems reikalinga pagalba.

Besikreipiančiųjų aktyvumas išlieka panašus

Pagal 2020 m. rugpjūtį pradėtą įgyvendinti skatinamąją finansinę priemonę pernai suteikta 88,5 mln. eurų lengvatinių paskolų beveik 700 nuo COVID-19 nukentėjusių žemės ūkio ir žuvininkystės srityse veikiančių ūkio subjektų. 2020 m. pabaigoje pratęsus priemonės įgyvendinimą iki 2021 m. birželio 30 d., Vyriausybės sprendimu paskolų teikimui papildomai skirta beveik 45 mln. eurų.

Lengvatinės paskolos pagal šią priemonę yra teikiamos ūkio subjektams, susidūrusiems su apyvartinio kapitalo trūkumu COVID-19 ligos protrūkio laikotarpiu. Gautos lėšos padeda ūkio subjektams laiku sumokėti atlyginimus darbuotojams, atsiskaityti su tiekėjais, padengti kitas būtinas einamąsias išlaidas.

„2020 m. lengvatinės paskolos pasiekė tikrai daug ūkių, tačiau matome, kad ir šiemet ūkio subjektų aktyvumas nemažėja. Akivaizdu, kad žemės ūkio ir žuvininkystės sektoriuose vis dar yra ūkio subjektų, kuriems trūksta apyvartinių lėšų“, – komentuoja ŽŪPGF l. e. direktorės pareigas Romalda Globienė.

Šiuo metu ŽŪPGF yra sulaukęs 249 paraiškų iš žemės ūkio ir žuvininkystės sektoriuose veikiančių ūkio subjektų, kurių bendra prašoma paskolų suma siekia 19,3 mln. eurų. Vidutiniškai vienas ūkio subjektas kreipiasi dėl 78 tūkst. eurų paskolos. Jau yra įvertinta 88 proc. pateiktų paraiškų. Su 68 proc. pareiškėjų pasirašytos paskolų sutartys už beveik 14 mln. eurų.

„Lengvatinė paskola vienam ūkio subjektui yra suteikiama vieną kartą skaičiuojant nuo priemonės įgyvendinimo pradžios, t. y. nuo 2020 m. rugpjūčio mėn. Nuo priemonės įgyvendinimo pradžios galime skaičiuoti jau beveik 1 tūkstantį besikreipusių ūkio subjektų, kuriems reikalinga pagalba dėl COVID-19 pandemijos“, – akcentuoja R. Globienė.

Didėja pienininkystės ūkių aktyvumas

ŽŪPGF duomenimis, šiemet dėl paskolų daugiausia kreipiasi augalininkystės ūkiai ir ūkininkai (59 proc.), mišrūs ūkiai (21 proc.), taip pat aktyvūs ir pienininkystės ūkiai (8 proc.). Daugiausiai paraiškų sulaukta iš ūkininkų, veikiančių Radviliškio (8 proc.), Panevėžio (7 proc.), Akmenės (6 proc.), Rokiškio (6 proc.), Kretingos (5 proc.), Pakruojo (5 proc.) ir Telšių (4 proc.) rajonuose.

Ūkininkų pateiktos paraiškos sudaro apie 89 proc. visų šiuo metu pateiktų paraiškų. Žemės ūkio ir žuvininkystės produktų gamybos, perdirbimo ir prekybos srityse veikiančios bendrovės pateikė apie 5 proc. paraiškų, žemės ūkio bendrovės taip pat apie 5 proc., žemės ūkio kooperatyvai - beveik 1 proc.

„Aktyviausi visada buvo ūkininkų ūkiai, vertinant pagal ūkio veiklos sektorius – augalininkystės ir mišrūs ūkiai. Tačiau svarbu pastebėti, kad šiuo metu ypač aktyvūs pienininkystės ūkiai, kurie 2020 m. pateikė labai mažai paraiškų“, – atkreipia dėmesį R. Globienė. 

Paskolų teikimo sąlygos  

Skatinamoji finansinė priemonė įgyvendinama pagal schemą, patvirtintą 2020 m. liepos 16 d. žemės ūkio ministro įsakymu Nr. 3D-539 „Paskolos ūkio subjektų, veikiančių žemės ūkio ir žuvininkystės produktų gamybos, perdirbimo ir prekybos srityse, likvidumui užtikrinti COVID-19 ligos protrūkio laikotarpiu“.

Paskolos ūkio subjektams, susidūrusiems su apyvartinio kapitalo trūkumu, iki 2021 m. birželio 30 d. yra teikiamos per atrinktus finansų tarpininkus, kurių sąrašas nuolat atnaujinimas ŽŪPGF interneto svetainėje www.garfondas.lt.

Paskolos gavėjai gali kreiptis dėl lengvatinės paskolos iki 1 mln. eurų ir iki 36 mėn. laikotarpiui su galimu paskolos grąžinimo atidėjimu iki 12 mėn. Paskolai taikoma fiksuota metinė palūkanų norma nuo 0,1 iki 0,69 proc., o paskolos administravimo mokestis siekia iki 2 proc., tačiau ne mažiau kaip 150 eurų ir ne daugiau kaip 2 500 eurų. Paskola suteikiama neįkeičiant turto. 

Paskolos pagal šią priemonę vienam ūkio subjektui gali būti suteikiamos tik vieną kartą, vertinant nuo priemonės įgyvendinimo pradžios 2020 m. rugpjūtį.

 

Daugiau apie šią priemonę skaitykite čia: Lengvatinės paskolos nukentėjusiems nuo COVID-19.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą