CPO LT: Konsoliduotuosius pirkimus pasirinkusios įstaigos pernai valstybei sutaupė pusę milijono eurų

Ypač konkurencingos prekių kainos, o kartais ir nemokamos paslaugos viešajam sektoriui gali tapti prieinamos arba bent dažnesnės. Tai taptų kasdienybe, jei įsigydamos reikiamas prekes ir paslaugas, įstaigos išnaudotų visas CPO LT sukurtas priemones, padedančias sumažinti kainas. Pernai, įvykdžius konsoliduotuosius viešuosius pirkimus, valstybei buvo sutaupyta beveik pusė milijono eurų.

Konsoliduotieji pirkimai – perki daugiau, moki mažiau

Viešoji įstaiga CPO LT Lietuvoje atlieka centrinės perkančiosios organizacijos funkcijas. Per CPO LT sukurtus elektroninius katalogus prekes ir paslaugas įsigyja didelė dalis viešojo sektoriaus įstaigų, o vienas iš pagrindinių įstaigos tikslų – vykdant viešuosius pirkimus taupyti valstybės biudžeto lėšas. Viešasis sektorius gali pasinaudoti įvairiomis priemonėmis geresnės kainos pasiūlymui gauti ir kartu racionaliai bei atsakingai naudoti valstybės biudžeto pinigus. Viena iš tokių priemonių – konsoliduotieji pirkimai.

Konsoliduotųjų pirkimų atveju prekes ir paslaugas įsigyja ne viena įstaiga savarankiškai, o kelios, mažiausiai dvi. Kai pirkimui susijungia daugiau organizacijų, atsiranda galimybė pirkti didesnius kiekius, o prekių tiekėjams – sumažinti kainą, nes mažėja logistikos, administravimo ir kitos išlaidos.

Nuo 70 proc. mažesnės kainos iki nemokamų paslaugų

Praeitus metus galima pavadinti konsoliduotųjų pirkimų proveržiu, nes anksčiau viešasis sektorius jais vangiai naudojosi. Palyginti su 2017 metais, šių pirkimų padaugėjo nuo 4 iki 34. Pernai konsoliduotuosius pirkimus vykdžiusios įstaigos prekes ir paslaugas įsigijo beveik puse milijono eurų (su PVM) pigiau nei planavo. Kartais dėl užsakymo besivaržantys tiekėjai pasiūlydavo net 70 procentų žemesnę kainą nei įstaiga planavo išleisti. Telekomunikacijų bendrovės siūlė nemokamus vietinius, taptautinius pokalbius, tarptinklinį ryšį, internetą telefone.

Aktyviausios sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigos

Daugiausia konsoliduotųjų pirkimų įvykdė sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigos. Dažniausiai jos jungėsi įsigyti kanceliarinėms prekėms ir vaistiniams preparatams. Vykdant šiuos pirkimus, buvo įsigyta vaistų už 2,7 mln. eurų su PVM. Tai buvo didžiausios vertės konsoliduotieji pirkimai.

Užpernai konsoliduotaisiais pirkimais naudojosi tik didžiosios šalies klinikos ir ligoninės, 2018-aisiais – ir mažesnių miestų sveikatos priežiūros bei gydymo įstaigos.

Didžiausios vertės konsoliduotąjį vaistų pirkimą už daugiau nei pusantro milijono eurų pernai įvykdė Kalėjimų departamentas. 11 jam pavaldžių įstaigų per CPO LT elektroninį katalogą įsigijo daugiau kaip 400 skirtingų vaistinių preparatų ir išleido 67 tūkstančiais eurų mažiau su PVM nei planavo. Apskritai tai buvo didžiausios vertės konsoliduotasis praeitų metų pirkimas.

Pirkimams jungėsi nuo 2-iejų iki 54-ių įstaigų

Pakanka dviejų įstaigų, kad įvyktų konsoliduotasis pirkimas, tačiau dažniausiai praktika rodo, kad kuo didesnis kiekis perkamas, tuo mažesnė produkto kaina. 2018 metais šiems pirkimams jungėsi nuo

2-iejų (dažniausiai) iki 54 įstaigų. Gerą pavyzdį siekdami geresnės kainos parodė Kėdainiai, Šiauliai ir Tauragė. Kėdainiečiai pernai gausiausiai susijungė konsoliduotajam pirkimui (54 įstaigos), šiauliečiai buvo antri (35 įstaigos), tauragiškiai – treti (32 įstaigos). Visi trys miestai įsigijo elektros energiją ir sutaupė per 340 tūkstančių eurų su PVM.

Džiugu, kad konsoliduotuosius pirkimus pradėjo vykdyti mažesni miestai ir mažesnės šalies įstaigos. Jų poreikiai paprastai yra nedideli, o perkant mažiau mokama daugiau. „Mažiesiems" vykdant pirkimą su kitomis įstaigomis atsiranda galimybė pirkti didesnius kiekius.

Sutaupoma ir kuo tiksliau nustatant kainą

Be konsoliduotųjų pirkimų CPO LT sukūrė ir daugiau priemonių kainai sumažinti bei valstybės biudžeto lėšoms sutaupyti. Vykdant pirkimą galima nustatyti kiekvienos prekės ar paslaugos kainą, kurią įstaiga yra linkusi sumokėti. Jei tiekėjas pasiūlo didesnę kainą nei įstaiga planuoja mokėti, pasiūlymas atmetamas.

CPO LT pateikia kelis orientyrus optimaliai kainai nurodyti: perkančiosios įstaigos mato tiekėjų siūlomas kainas, paskutinius penkis konkursus laimėjusias kainas, sudaromos tam tikro laikotarpio kai kurių prekių kainų lentelės, kuriose galima rasti žemiausią ir aukščiausią laimėjusią kainą, pagal didžiausią ir mažiausią kiekį. Pradėjus kas ketvirtį rengti įsigytų vaistų kainų lenteles, o sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigoms aktyviau rinktis konsoliduotuosius pirkimus, vaistai pernai buvo nupirkti žemesnėmis kainomis.

Nors ir kainos orientyrų įstaigoms pakankamai, deja, vis dar pasitaiko atvejų, kai maksimalios kainos langelyje nieko neįrašoma.

Pasak CPO LT direktoriaus Dariaus Vedricko, jei viešojo sektoriaus įstaigos, pirkdamos per CPO LT elektroninius katalogus, išnaudotų visas minėtas priemones, dauguma atvejų gautų mažesnės kainos pasiūlymus ir sutaupytų valstybės pinigus.

 

CPO LT informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą