VMI virtualios valiutos platinimą stebi, kontroliuoja ir analizuoja

 

 Valstybinė mokesčių inspekcija prie FM (toliau – VMI) praneša, kad pagal VMI turimus duomenis po stebėsenos šiauliečiui, užsiimančiam virtualių valiutų platinimu, buvo pasiūlyta ne tik deramai įteisinti savo veiklą, bet ir patikslinti savo pajamų deklaracijas bei sumokėti priklausančius mokesčius. Gyventojas geranoriškai į biudžetą sumokėjo 75 tūkst. eurų mokesčių: iš jų 60 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Per dešimt šių metų mėnesių užbaigti 234 stebėsenos atvejai, po kurių 53 asmenys, užsiimantys virtualių valiutų platinimu bei priima atsiskaitymus už prekes, paslaugas virtualiomis valiutomis, papildomai deklaravo 175 tūkst. eurų, įskaitant ir šiauliečio sumokėtus mokesčius.

Be stebėsenos VMI atlieka mokesčių mokėtojų, kurie užsiima virtualių valiutų platinimu (pardavimu, pirkimu) bei priima atsiskaitymus už prekes, paslaugas virtualiomis valiutomis, analizę ir vykdo kontrolės veiksmus. Šiemet vertinamas 350 asmenų, užsiimančių virtualių valiutų platinimu, rizikingumas. Nustatytas gyventojas, nedeklaravęs 180 tūkst. eurų virtualios valiutos pardavimo pajamų. Jis papildomai deklaravo 10 tūkst. eurų GPM.

„VMI glaudžiai bendradarbiauja su kitų ES valstybių narių mokesčių administratoriais ir dalinasi patirtimi bei informacija, susijusia su kriptovaliutomis. Vis didesnis dėmesys kreipiamas į sparčiai besivystančias veiklas, susijusias su virtualiomis valiutomis: prekyba, „kasimu“, pirminiu „žetonų“ platinimu (ICO), – sako VMI prie FM Kontrolės departamento atstovas Rolandas Puncevičius. – Analizuojama, vertinama virtualių valiutų „kasimo“ paslaugas teikiančių, investuotojus ICO pagalba pritraukiančių įmonių veikla. Todėl asmenims, įvykdžiusiems ICO, virtualių valiutų platinimus, rekomenduojama tinkamai vykdyti mokestines pareigas, nelaukiant stebėsenos ar tuo labiau kontrolės veiksmų.“

Atliekant mokesčių mokėtojų, kurie platina virtualias valiutas bei priima atsiskaitymus už prekes, paslaugas virtualiomis valiutomis, stebėseną  dažnai nustatomi ir kitokie pažeidimai.

Minėtas šiaulietis buvo įregistravęs kino filmų, vaizdo filmų ir televizijos programų rengėjų veiklą, nors individuali virtualiųjų valiutų pirkimo - pardavimo bei gamybos (kasimo) veikla priskiriama kitai, niekur kitur nepriskirtai, verslui būdingų paslaugų veiklai. Jis nedeklaravo individualios veiklos pajamų, virtualios valiutos bei nekilnojamojo turto pardavimų. Gyventojas geranoriškai bendravo ir bendradarbiavo, pateikė visus prašomus dokumentus už penkerius praėjusius metus. Paaiškėjo, kad iš vykdytos ekonominės veiklos per paskutinius 12 mėnesių jo gautos pajamos viršijo 45 tūkst. eurų, t. y. tokiu atveju privalėjo registruotis PVM mokėtoju, skaičiuoti ir mokėti į biudžetą PVM. Gyventojas pripažino, kad apie šias teisės aktų nuostatas nežinojęs. Jis patikslino už 2017 metus ir pateikė už 2018 metus pajamų deklaracijas. Už 2016-2018 metų laikotarpį užpildė PVM mokėtoju neįregistruoto asmens mokėtino PVM apyskaitą ir į biudžetą sumokėjo 75 tūkst. eurų: apie 60 tūkst. PVM, apie 7 tūkst. GPM ir delspinigių.

Primenama, kad su VMI specialistais mokesčių klausimais galima pasikonsultuoti atvykus į apskrities gyventojų aptarnavimo skyrius bei paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 260 5060. Telefonu suteikta konsultacija  - lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus. Informaciją apie VMI veiklą galite sekti interneto svetainėje www.vmi.lt  ir socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje www.facebook.com/Valstybinemokesciuinspekcija.

VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą