Kodėl gali būti atmestos paraiškos dėl tam tikrų COVID pagalbos priemonių: INVEGA paaiškina, kas yra sunkumų patirianti įmonė

Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (toliau – INVEGA), atsižvelgdama į kylančius klausimus, dėl kokių priežasčių kai kurios įmonės negali pretenduoti į tam tikras valstybės teikiamas pagalbos priemones, paaiškina , kad jos yra vertinamos vadovaujantis Europos Komisijos Komunikatu, skirtu ekonominiams koronaviruso pandemijos padariniams švelninti.

Europos Komisijos Komunikatas dėl pagalbos nukentėjus nuo koronaviruso COVID-19 numato, kad valstybės finansavimas gali būti skiriamas įmonėms, kurios 2019 m. pabaigoje nebuvo laikomos sunkumų patiriančiomis įmonėmis. Šis kriterijus vertinamas pagal įmonės finansinėje ataskaitoje už 2019 m. pateiktus duomenis.

INVEGOS generalinio direktoriaus pavaduotoja Inga Beiliūnienė pažymi, kad Europos Komisijos notifikuojamos pagalbos verslui priemonės yra orientuotos į tvariai iki karantino veikusias įmones, kurios tik dabar, dėl susiklosčiusios nestandartinės situacijos, susidūrė su apyvartinių lėšų trūkumu.

„Neretai viena iš priežasčių, kodėl įmonė pripažįstama patiriančia sunkumų yra ta, kad įmonė Juridinių asmenų registrui pateiktoje metinėje finansinėje ataskaitoje už 2019 metus deklaruoja, jog jos nuosavybė yra neigiama. Tai reiškia, kad dar prieš karantiną įmonės sukaupti nuostoliai buvo didesni nei pusė pasirašytojo akcinio kapitalo. Todėl prieš teikdamos paraiškas dėl skatinamųjų finansinių priemonių, įmonės turėtų atidžiai įsivertinti savo finansus ir registrui pateiktus duomenis“, - teigia I. Beiliūnienė, pažymėdama, kad priešingu atveju, deja, į šias finansines priemones įmonė negalės pretenduoti.

INVEGA primena, kad įmonė laikoma patiriančia sunkumų, jeigu yra bent vienas iš šių kriterijų:

a) įmonė yra ribotos turtinės atsakomybės bendrovė (AB, UAB, ŽŪB ir pan.), kurios daugiau nei pusė pasirašytojo akcinio kapitalo buvo prarasta dėl sukauptų nuostolių. Taip yra tuomet, kai sukauptus nuostolius atėmus iš nuosavybės sumos gaunama suma, mažesnė kaip pusė pasirašytojo akcinio kapitalo. Šis reikalavimas nėra taikomas MVĮ, veikiančioms trumpiau kaip trejus metus.

b) įmonė yra neribotos atsakomybės juridinis asmuo (individuali įmonė, ūkinė bendrija ir pan.), kurioje daugiau nei pusė jos kapitalo buvo prarasta dėl sukauptų nuostolių. Šis reikalavimas nėra taikomas MVĮ, veikiančioms trumpiau kaip trejus metus.

c) jeigu įmonei taikoma kolektyvinė nemokumo procedūra arba ji atitinka nacionalinės teisės kriterijus, kada jos kreditorių prašymu jai gali būti inicijuota ir pradėta kolektyvinė nemokumo procedūra;

d) jeigu įmonė gavo sanavimo pagalbą (t. y. skubią ir laikiną valstybės pagalbą, kurios pirminis tikslas yra išlaikyti sunkumų patiriančią įmonę gyvybingą trumpą laikotarpį, reikalingą restruktūrizavimo arba likvidavimo planui parengti) ir dar negrąžino skolos ar baigėsi jos garantijos galiojimas, arba gavo restruktūrizavimo pagalbą (ilgesnio laikotarpio pagalbą, kuri turi atkurti ilgalaikį gavėjo gyvybingumą pagal vykdomą, nuoseklų ir visapusišką restruktūrizavimo planą) ir vis dar laikosi restruktūrizavimo plano;

e) jeigu įmonė per paskutinius dvejus metus atitinka šiuos kriterijus: 1) įmonės balansinis skolos ir nuosavo kapitalo santykis viršija 7,5 ir 2) įmonės EBITDA (pajamų suma, neatskaičius palūkanų, mokesčių, nusidėvėjimo, ir amortizacijos) ir palūkanų padengimo santykis yra mažesnis negu 1,0 (Šis reikalavimas nėra taikomas MVĮ).

Reikalavimas, jog į pagalbą pretenduojanti įmonė negali būti laikoma patiriančia sunkumų, taikomas visais atvejais, kai aplikuojama dėl paskolų: dėl paskolų labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams, apmokėtinų sąskaitų paskolų ASAP bei dėl Portfelinių garantijų paskoloms 2.

Numatyti kriterijai nėra taikomi kreipiantis dėl sutelktinės paskolos „Avietė“, skolinantis iš priemonės „Alternatyva“ lėšų arba dėl 100 proc. valstybės lėšomis kompensuojamų palūkanų, jeigu paskolų finansuotojai dėl paskelbto karantino atidėjo paskolų mokėjimus.

Naujausia informacija apie visas INVEGA siūlomas priemones ir per jas teikiamą valstybės finansavimą su sunkumais susiduriančiam ar naujų galimybių ieškančiam verslui skelbiama interneto svetainės specialioje skiltyje Pagalba verslui COVID-19 krizės metu.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą