Nuotraukos autorius: G. Bitvinskas

Birštone prasideda festivalis „Kaunas Jazz 2019“. Netrukus apims visą Lietuvą

Džiazo ritmai, 29-ąjį kartą pakviesiantys į tarptautinį festivalį „Kaunas Jazz 2019“, penktadienio vakarą pakvies šios muzikos mėgėjus į pirmąjį koncertą Birštono kurhauze. Čia gros grupė iš Izraelio „Ground Heights“. Šeštadienį šie muzikantai pasirodys Palangoje, o sekmadienį Panevėžyje. „Ground Heights" – tai prieš kelerius metus susibūrusi grupė, kurios lyderė – Izraelyje gimusi, iš Etiopijos kilusi dainininkė Hewan Meshesha. Įdomu tai, kad apie muzikinę karjerą ji susimąstė tik tarnaudama kariuomenėje – baigusi tarnybą, paskatinta draugės, įstojo į konservatoriją ir netrukus su čia sutiktais bendraminčiais subūrė „Ground Heights". Grupės pavadinimas (lietuviškai – Žemė aukštumos) simbolizuoja ir priešingybes, susiduriančias jos muzikoje. Mat „Ground Heights" kuria ir groja tai, ką sunku nusakyti žodžiais, – neįprastą kokteilį, suplaktą iš džiazo, roko, soulo, r’n'b, ugningų afrikietiškų folkloro ritmų, net jamaikietiško regio, dub ir hiphopo. Eklektiškas ir modernumo kupinas skambesys jau įamžintas pirmajame grupės albume, kuriame skamba dainos anglų, hebrajų ir Etiopijoje vartojama amharų kalba. Tai muzika, kuri puikiai tinka šokiams, bet nuostabiai skambėjo ir koncerte, kurį „Ground Heights" surengė su Izraelio filharmonijos orkestru. Nuo sausakimšų muzikos klubų iki solidžių koncertų salių – ši grupė visur randa sau vietą, tiesdama tiltą tarp Rytų ir Vakarų, išdykusios jaunimo muzikos ir ilgamečių džiazo tradicijų. Festivalio rengėjai įsitikinę, kad ši grupė nepaliks abejingų ir Lietuvoje.

Skiria laikinosios sostinės šimtmečiui paminėti

Šiųmečiame džiazo festivalyje netrūks ne daugybės kitų tik muzikos ir pasaulinio garso žvaigždžių. Džiazo ritmai Kaune ragins šokti, piešti, domėtis mada ir atrasti naujas pramogų erdves. „Džiazas, Kaunas ir pavasaris – neatsiejami“, – legendine fraze pokalbį apie šiųmetį džiazo festivalį pradėjo jo sumanytojas ir vadovas Jonas Jučas. Nors šįmet renginys geografiškai dar labiau išplėtė ribas ir džiazuoti kviečia į septynis Lietuvos miestus, renginio širdimi ir siela išlieka Kaunas. Šiame mieste festivalis užgimė, augo, plėtėsi ir tapo brandžiu renginiu. Iš pagarbos Kaunui šių metų festivalis skiriamas laikinosios sostinės šimtmečiui paminėti.

Šiųmetė programa neįprasta

Festivalio programa šįkart kiek neįprasta dėl balandžio 21–22 dieną švenčiamų Velykų. Ji suskirstyta į dvi dalis. Kauniečiai džiazo melodijas išgirs dar prieš Velykas – balandžio 15 dieną. Netradicinėje erdvėje – Respublikinėje Kauno ligoninėje Artūro Noviko džiazo vokalinė grupė surengs nemokamą nuotaikingą pasirodymą „Color Jazz“. Nemokami koncertai džiazo gerbėjų lauks iš karto po Velykų. Balandžio 23-iąją „Volfas Engelman“ studijoje vyks gurmaniška festivalio premjera, kurios metu duetas iš Lietuvos „Maksimowicz/Golovanov“ pristatys programą „Thousand Seconds of Our Life“ („Tūkstantis mūsų gyvenimo sekundžių“). Kitą dieną Kauno autobusų stotyje pasirodys grupė „Jazzway“ su dainininku Stepu Januška.

Meras festivaliui perduos Kauno raktą

Didieji festivalio koncertai prasidės po jo pradžios iškilmių ketvirtadienį, balandžio 25-ąją. Tradiciškai festivalis bus atidarytas Kauno rotušėje. Jo metu simbolinį Kauno raktą miesto meras Visvaldas Matijošaitis įteiks festivalio organizatoriams. Visą savaitgalį miestas džiazuos, nes jo vartai bus atverti visiems džiazo muzikos gerbėjams. Kauno rotušėje kviestinei publikai koncertuos iš Lenkijos atvykęs Piotro Barono kvintetas. O jau po poros valandų Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje žiūrovų lauks žinomo Lietuvos saksofonininko Kęstučio Vaiginio ir iš Argentinos kilusio gitaros virtuozo Hernano Romero duetas. Saksofono virtuozo K.Vaiginio ir temperamentingojo argentiniečio H.Romero draugystė tęsiasi daugiau nei 15 metų ir tai yra jų ilgaamžiškiausias muzikinis projektas, kuris gyvuoja iki šiol. „Per tiek metų turėjome daugybę turų ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Panamoje, Meksikoje, išmaišėme Europą, rengėme turus Baltijos šalys. Esame drauge išleidę ne vieną kompaktinį diską, todėl puikiai papildome vienas kitą scenoje. Pietietiškas Hernano temperamentas ir skirtingos mūsų stilistikos bei jų samplaika duoda savo muzikinių vaisių. Todėl publika tikrai gali tikėtis gero muzikinio sprogstamojo užtaiso, turinčio daug energijos“, – prieš pasirodymą „Kaunas Jazz 2019“ festivalyje kalbėjo K.Vaiginis.

Kvies ir naują erdvę - klubą-barą

Balandžio 26-ąją Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) salėje naująjį savo albumą „4“ pristatys vienas ryškiausių jaunosios kartos muzikantų – Ąžuolas Paulauskas. Šioje scenoje matysime ir „Joshua Redman Trio“ iš JAV, kuris į Kauną sugrįš po 14 metų pertraukos. Organizatoriai tikisi, kad melomanai dar nepamiršo jo įspūdingo koncerto „Kaunas Jazz“ scenoje, įvykusio 2005-aisiais. „Šįmet festivalis žiūrovus pakvies į visiškai naują erdvę – muzikos klubą-barą „Sandėlis“, kuriame koncertuos suomių grupė „Kaisa’s Machine“. Kritikų teigimu, tai muzika, tarsi nužengusi iš geriausių JAV džiazo klubų. Mat kolektyvo lyderė Kaisa Mäensivu gyvena Niujorke ir studijavo garsioje Manhatano muzikos mokykloje. Grupės kūryboje susilieja du pasauliai – energingi amerikietiškojo džiazo garsai ir švelnesnė skandinaviškojo džiazo tradicija“, – kalbėjo J.Jučas. Šeštadienį VDU salėje džiazo gerbėjams Daiva Starinskaitė pristatys naująjį savo projektą „Alchemy of 11“. Publika išvys ir garsųjį JAV pianistą, neseniai prestižine „Grammy“ statulėle apdovanotą Jeffą Lorberį. Muzikos klube-bare „Sandėlis“ koncertuos serbų džiazroko grupė „Jayus Jazz“.

Sugrįš legendinis atlikėjas

Sekmadienio vakarą į festivalio sceną kils legendinis amerikiečių džiazo vokalistas, superhito „Don’t Worry, Be Happy“ autorius Bobby McFerrinas. Net dešimt prestižinių „Grammy“ statulėlių pelnęs dainininkas koncertuos Kauno „Žalgirio“ arenoje. Tai bus antrasis Bobby McFerrino pasirodymas „Kaunas Jazz“. Į Kauną jis grįš po aštuonerių metų pertraukos. Ankstesnis dainininko pasirodymas, įvykęs Kauno sporto halėje, tapo vienu ryškiausių koncertų per visą „Kaunas Jazz“ istoriją. Susižavėję klausytojai šiam vokalo genijui tada negailėjo ovacijų. „Bobby McFerrinas pastaruosius kelerius metus koncertuoja nedaug ir atidžiai renkasi pasirodymus. Džiaugiamės, kad jis priėmė mūsų kvietimą sugrįžti į Kauną, kuris 2011-aisiais jam paliko gerą įspūdį. Bobby taps ryškiausia 2019-ųjų „Kaunas Jazz“ pavasario žvaigžde“, – sakė festivalio meno vadovė Indrė Jučaitė. 68-erių Bobby McFerrinas vadinamas geriausiu džiazo vokalistu pasaulyje, ir tai tikrai nėra pernelyg skambus komplimentas. Jo gastrolių tvarkaraščiai sudaromi keletui metų į priekį. Po šio koncerto džiazuotojų lauks dūzgės su Kotryna Juodzevičiūte „Volfas Engelman“ studijoje. Festivalis užaugino ne vieną kartą Džiazo festivalio metu įvairiose Kauno erdvėse bus daugybė nemokamų koncertų, vyks vaikų piešinių akcija, Vilniaus gatvėje šurmuliuos džiazo gatvė. Dėl Laisvės alėjos rekonstrukcijos lauko scena šįmet bus įrengta Nepriklausomybės aikštėje. Joje vyks koncertai, bus demonstruojamos džiazo mados, pokšės šventinis fejerverkas. Pasaulinio lygio džiazo žvaigždes ne tik Kaune bet ir Lietuvoje pristatantis festivalis jau užaugino ne vieną džiazo mylėtojų kartą. „Smagu matyti veidus tų, kurie su festivaliu džiazuoja ne pirmus metus. Tenka apgailestauti, kad kai kurių buvusių ištikimų festivalio lankytojų jau su mumis nėra – jie iškeliavo anapilin. Tačiau džiugina tai, kad pirmuosiuose mūsų festivaliuose ant asfalto piešę vaikai užaugo ir tapo festivalių koncertų lankytojais, net įvairių metų džiazo mados modeliai sako, kad renginys juos užkrėtė džiazu ir noru ateiti į mūsų koncertus“, – tikino J.Jučas.

Iveta Skliutaitė 

lrytas.lt informacija 

Komentarai

  • Ashley Vivian
    prieš 32 minučių
    Mano vardas Ashley Vivian, aš noriu pasidalinti liudijimu apie tai, kaip daktaras Raypoweris man padėjo. Po 1/5 metų santykių su mano vaikinu jis staiga pasikeitė ir nustojo reguliariai su manimi bendrauti, jis sugalvos pasiteisinimus, kad manęs nuolat nemato. Jis nustojo atsiliepti į mano skambučius ir mano sms ir nustojo reguliariai su manimi susitikti. Tada aš kelis kartus pradėjau jį gaudyti su skirtingomis merginomis, bet kiekvieną kartą jis sakydavo, kad myli mane ir kad jam reikia šiek tiek laiko pagalvoti apie mūsų santykius. Bet aš negalėjau nustoti galvoti apie jį, todėl nusprendžiau prisijungti prie interneto ir pamačiau tiek daug gerų kalbų apie šį rašytoją, vadinamą daktaru Raypoweriu, ir aš su juo susisiekiau ir paaiškinau jam savo problemas. Jis užmetė man meilės burtą, kurį naudoju ir po 24 valandų mano vaikinas grįžo pas mane ir pradėjo su manimi reguliariai susisiekti, o mes po kelių mėnesių persikėlėme gyventi ir jis buvo man atviresnis nei anksčiau ir pradėjo daugiau laiko praleisti su manimi, nei jo draugai. Galiausiai susituokėme ir laimingai susituokėme 3 metus su sūnumi. Nuo tada, kai man padėjo daktaras Raypoweris, mano partneris yra labai stabilus, ištikimas ir artimesnis man nei anksčiau. Taip pat galite susisiekti su šiuo rašytoju ir pataisyti santykius el. Paštu: urgentspellcast@gmail.com arba pamatyti daugiau atsiliepimų apie jį jo svetainėje: https://urgentspellcast.wordpress.com/ WhatsApp: +1 (424) 330-8109

Parašykite komentarą