„Lietuvos šimtmečio puslapiai“


Valstybės šimtmečio proga Lietuvos archyvai pristato parodą „Lietuvos šimtmečio puslapiai“, kurioje eksponuojami šimtas svarbiausių įvykių, užfiksuotų archyviniuose dokumentuose, nuotraukose ir užrašuose. Šie dokumentai – pirminiai ir nenuginčijami istoriniai šaltiniai, liudijantys apie mūsų šalies kultūrinį, ekonominį, socialinį ir politinį augimą. Dokumentai datuojami nuo 1918 m. iki 2018 m.
Ekspozicija sudaryta iš 50-ties kubų, ant kurių eksponuojami dokumentai, iliustruojantis kiekvieną iš 100 svarbiausių įvykių. Pasirinkdami tokį eksponavimo būdą archyvarai pabrėžia, kad šalies istorija yra ir turi būti prieinama kiekvienam, o saugoma dokumentinė medžiaga - viešinama ir platinama.
Įsigalėjusi nuomonė, kad archyvuose saugoma dokumentine medžiaga gali naudotis ir tyrinėti tik archyvarai, istorikai ar akademinė visuomenė. Dėl to viena iš šios ekspozicijos idėjų - atkreipti dėmesį į tai, kad saugomi dokumentai prieinami kiekvienam, o archyvai – atvira ir modernėjanti institucija.
Ekspozicijos fone skamba ištraukos iš XX a. pr. lietuviškų radijo laidų.
Parodos rengėjai:
Lietuvos literatūros ir meno archyvas
Parodos organizatoriai:
• Lietuvos Vyriausiojo archyvaro tarnyba
• Lietuvos centrinis valstybės archyvas
• Lietuvos valstybės istorijos archyvas
• Lietuvos valstybės naujasis archyvas
• Lietuvos ypatingasis archyvas
• Vilniaus regioninis valstybės archyvas
Kauno regioninis valstybės archyvas
Klaipėdos regioninis valstybės archyvas
Šiaulių regioninis valstybės archyvas

Už pagalbą rengiant parodą dėkojame Lietuvos banko Pinigų muziejui, fotomenininkams Valerijui Koreškovui bei Vytautui Suslavičiui, Lietuvos Nacionaliniam radijui ir televizijai, Lietuvos Nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijai ir Diplomatiniam archyvui, Lietuvos Respublikos Seimo archyvui, projektui „Misija Sibiras“, Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui ir fotografui Alfredui Pliadžiui.
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vyriausiojo archyvaro tarnyba.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą