Nuotraukos autorius: Danieliaus Jakubavičiaus nuotrauka

Pagerbti partizanų atvyko ir giminės iš Italijos


Alytaus rajono Pivašiūnų seniūnijos Mikalavo kaime atidengtas ir pašventintas paminklinis kryžius, skirtas žuvusiems Dainavos apygardos Dzūkų rinktinės Geležinio Vilko grupės Žaibo būrio partizanams atminti.
Partizanai Rišardas Golšteinas-Lordas, Adomas Kamendulis-Nykštukas, Alfonsas Mikailionis-Raktelis ir Petras Plytnikas-Vytenis žuvo 1946 m. sovietams juos aptikus Mikalavo kaimo gyventojo Broniaus Sabaičio sodyboje įrengtame bunkeryje. Sodybos šeimininkas buvo suimtas ir mirė lageryje.
Į partizanams atminti paminklinio kryžiaus atidengimo renginį iš Italijos atvyko vieno iš žuvusių partizanų R. Golšteino-Lordo sūnus Algirdas Golšteinas su giminėmis.
Į gausiai susirinkusią vietos bendruomenę ir svečius kreipėsi Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas: „Mums svarbi mūsų tautos istorija, jos sūnų ir dukterų likimai. Partizanai tikėjo savo kova už laisvę ir savo valstybe Lietuva. Jų ryžtingumas įkvepia ir jaunimą, ir vyresniuosius pakelti bet kokius sunkumus dėl savo šalies ir ateities“.
Meras drauge su partizano R. Golšteino-Lordo sūnumi A. Golšteinu ir partizano seserimi Zita Petuchauskiene atidengė paminklinį kryžių ir dvi atminimo lentas, kuriuos pašventino Pivašiūnų parapijos klebonas Vincas Baublys.
Paminklines atminimo lentas, gamintas ir atvežtas iš Italijos, padovanojo A. Golšteinas. Vienoje jų iškalta sakmė, skirta jo žuvusiam tėvui partizanui R. Golšteinui-Lordui atminti, kitoje – Mikalavo kaime žuvusių keturių partizanų ir sodybos šeimininko, pas kurį buvo įrengtas partizanų bunkeris ir glaudėsi kovotojai, pavardės ir sakmės vertimas į anglų kalbą.
Partizanų pagerbimo renginyje dalyvavo ir su vietos bendruomene bendravo Alytaus rajono mero savivaldybės pavaduotojas Arvydas Balčiūnas, Seimo narys Petras Valiūnas.
Prisiminimais apie Mikalavo kaime žuvusius partizanus pasidalijo tų įvykių liudininkas Vytautas Mačionis. Mikalavo kaimo bendruomenės pirmininkė Virginija Šalomskienė pažymėjo, kad bendruomenė žuvusių partizanų atminimą saugos ir perduos iš karto į kartą.
Partizanų pagerbimo renginį Mikalavo kaime organizavo Mikalavo kaimo bendruomenė „Šilaičiai“ kartu su Alytaus rajono savivaldybės kultūros centru.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą