Vankiškių kaimą sutelkė tradicinė Kaimo diena

Liepos 15 d. Vankiškių kaimo bendruomenė kartu su partneriais – Miroslavo Švč. Trejybės parapija, Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Miroslavo skyriumi, Miroslavo gimnazija ir Alytaus miesto bendruomenės centru organizavo tradicinę Kaimo dieną, sutelkusią ne tik čia dabar gyvenančius, bet ir čia gimusius, gyvenusius anksčiau ir dirbusius bei kitais ryšiais su šiuo kaimu susijusius žmones.

Kaimo dienos šventės programa prasidėjo Šv. Mišiomis už kaimo gyventojus Miroslavo Švč. Trejybės bažnyčioje. Mišiose atnašų procesijoje kaimo jaunimas aukojo lelijas, skirtas altoriui papuošti, melsdami Dievą „padėti jaunimui ieškoti to, kas gražu ir kilnu, kas ugdo ir brandina, bei atsisakyti to, kas suteršia ir žeidžia“.  Vyresnieji kaimo gyventojai atnešė prie altoriaus eucharistinius duonos ir vyno pavidalus, dėkodami Dievui, kad Jis eucharistinėje duonoje „pasilieka su mumis per visas dienas iki pasaulio pabaigos“. Prasmingą Šv. Mišių homiliją sakė parapijos klebonas Miroslavas Dovda, gražias giesmes giedojo parapijos suaugusiųjų choras, kuriam vadovavo Algimantas Dabašinskas, skaitinius skaitė ir psalmę giedojo kaimo bendruomenės nariai.

Pasibaigus Šv. Mišioms, į šventę susirinkę žmonės tradiciškai stabtelėjo prie gražiai kaimo gyventojų sutvarkyto kaimo kryžiaus. Čia parapijos klebonas palaimino laukus, o žmonės, užvedant Algimantui Dabašinskui, pagiedojo giesmių.  Šventės dalyviai, pašlovinę Dievą giesme, nesiskirstė, bet skubėjo į Vankiškių kultūros namų salėje vykstantį renginį. Šventinį renginį pradėjo Benjaminas Čekavičius iš Balkūnų kaimo, grodamas saksofonu visiems žinomos dainos melodiją. Renginio vedėjos Rasa Gražulienė ir Janina Paršeliūnienė pasveikino susirinkusius kaimo gyventojus ir svečius.  

Renginio vedėja bendruomenės pirmininkė Rasa Gražulienė, demonstruodama pateiktis, trumpai pristatė bendruomenės veiklą, vykdomus projektus, dėkojo žmonėms už geranorišką pagalbą organizuojant bendruomenės veiklas. Pirmosios padėkos, gėlės ir dovanos visų kaimo žmonių vardu buvo įteiktos buvusiai bendruomenės pirmininkei Danutei Kelminskienei už atsakingą vadovavimą bendruomenei 2007–2017 m. ir naujai išrinktai pirmininkei Rasai Gražulienei.  Rasa Gražulienė   įteikė padėkas ir gėles už atskiras veiklos sritis aktyviausiems bendruomenės nariams: Virginijai Žukauskienei, Reginai Jakucevičienei, Janinai Paršeliūnienei, Liubovei Illarionovai ir Aleksandui Illarionovui, Stasiui Galkevičiui, Rūtai Marcinkevičienei,  Irenai Merkinykienei, Janinai Zubrienei, Astai Žilinskienei, Inai Vorobjovienei ir Kurnėnų kaimo gyventojai Marijonai Račkauskienei. Rėmėjų dovanos padovanotos už neatlygintinai atliktus bendruomenės buveinės remonto darbus bendruomenės nariams Valdui Jakučiui, Genadijui Kubričenkai ir Remigijui Gražuliui. Pirmininkė taip pat įteikė padėką renginio svečiui  Alytaus apskrities vyrų krizių centro direktoriui Virginijui Tamulioniui už bendradarbiavimą,  organizuojant bendruomenės veiklas, perduotos padėkos ir renginio partneriams už bendradarbiavimą rengiant Kaimo dieną.

Renginyje viešintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos finansuojamas projektas „Vankiškių kaimo bendruomenės aktyvinimas ir veiklos gerinimas“. Renginį organizuojant ir pačiame renginyje buvo naudojamasi iš gautos paramos įsigytais baldais (kėdėmis), multimedijos projektoriumi, nešiojamuoju kompiuteriu, daugiafunkciu spausdintuvu, vaizdo kamera (prie vaizdo kameros įsigijimo beveik visa suma prisidėjo Alytaus rajono savivaldybė), projekciniu ekranu (jis  įsigytas už bendruomenės lėšas, surinktas iš bendruomenės narių nario ir metinio mokesčių).

Po padėkų ir projektų viešinimo renginio programą toliau tęsė šmaikščia savo kūryba buvusi Vankiškių kaimo gyventoja ir čia dirbusi mokytoja, dabar Alytaus trečiojo amžiaus universiteto narė Albina Sviderskienė, gyvenanti Simne. Kaimo kraštiečius ir kitus dalyvius koncertu nemokamai džiugino nuostabūs Alytaus miesto bendruomenės centro ansambliai „Ivuški“ (vad. Liubovė Illarionova ir Aleksandras Illarionovas), „Pavakarys“ (vad. Regina ir Alvydas Tamašauskai), grupė „BENT“ iš Alytaus. Netrūko ir jaunų atlikėjų iš Vankiškių ir gretimų kaimų:  dainomis nuotaiką skaidrino vankiškietės Akvilė Kubričenkaitė, Lietuvos edukologijos universiteto choro „Ave vita“  dainininkė (jai gitara akomponavo Ieva Matonytė iš Pupasodžio), Vytė ir Karolina Žūklijūtės (jas parengė Miroslavo gimnazijos muzikos mokytoja Asta Sujetienė), Livija Brusokaitė (ją parengė močiutė  Liubovė Illarionova), Saulė Kiseliauskaitė iš Talokių, jai gitara akomponavo Ieva Matonytė iš Pupasodžio (joms pasirengti padėjo ARSKC Miroslavo skyriaus darbuotojas Vytautas Muliuolis).  Šokius vankiškiečiams dovanojo ARSKC Miroslavo skyriaus liaudiškų šokių kolektyvas „Svirtis“ (vad. Rasa Janeliūnienė), eilėmis šventę papuošė Vankiškių kaimo gyventoja bendruomenės narė Aldona Kelminskienė.

Pasibaigus koncertui, renginio vedėjos kvietė visus į vakaronę „Stalas mūsų, o vaišės ant stalo – ir mūsų, ir jūsų“ pabūti, pasivaišinti ir pasišokti. Vakaronėje kraštiečius neatlygintinai linksmino populiarus AMBC ansamblis „Dzūkijos aidas“ (vad. Regina ir Alvydas Tamašauskai). Renginį nemokamai fotografavo ir filmavo nuolatinis bendruomenės rėmėjas Aleksandras Illarionovas. Vankiškių kaimo bendruomenė dėkoja už Kaimo dienos renginiui skirtą jau išvardintų dalyvių – rėmėjų paramą, taip pat taria „ačiū“ kitiems rėmėjams: Danutės Šicienės IĮ, Zenonui Naujokaičiui,  bendruomenės nariams Rimai Kontakevičienei, Aldonai ir Valdui Jakučiams, renginyje savanoriškai pagelbėjusiam kaimo jaunimui: Ignui Gražuliui, Agnei Pileckaitei, Abromaitytei Dovilei, informaciniams rėmėjams: „Alytaus Naujienos“ redakcijai, Alytaus rajono savivaldybei.

Vankiškių kaimo bendruomenės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą