Apdovanoti šeši „Tautos šimtamečiai ąžuolai”

Penktadienį Viečiūnuose vyko nominantų „Tautos šimtamečiai ąžuolai“  apdovanojimai.  Konkurse nominuoti 4 Lazdijų krašto žmonės ir 2 kaimo bendruomenės. Jiems įteikti stelmužiukai – Stelmužės ąžuolo palikuonys. Šventėje dalyvavo ir Lazdijų krašto nominantus sveikino Lazdijų rajono mero Artūro Margelio patarėjas Jonas Gudžiauskas bei VVG valdybos pirmininkė Sandra Sinkevičienė.

Šimtmečio atradimu nominuotas Vytautas Stacevičius Jo iniciatyva Kapčiamiesčio girininkijoje įkurtas Kapčiamiesčio miškininkų gamtos pažinimo takas.  Žmonai Birutei padėjo įkurti miškininkų muziejų bei miškininkų ir mokyklos folklorinį ansamblį „Atgaiva“.

Šimtmečio mokytoja nominuota Birutė Stacevičienė, šiais metais švenčianti 85-ąjį jubiliejų. Ji įkūrė Kapčiamiesčio vidurinės mokyklos etnografinį ir miško muziejų, kartu su vyru įkurtas miškininkų ir mokyklos ansamblis „Atgaiva“ šiais metais minės savo trisdešimtąjį jubiliejų.

Šimtmečio tautiškiausia bendruomenė pripažinta Barčių kaimo bendruomenė, sukūrusi folklorinį ansamblį, saugo papročius, dzūkų tarmę, dainuoja dzūkiškas dainas.

Šimtmečio projekto nominacija įteikta Gegutės kaimo bendruomenei. 2016 m. spalio 16 d. buvo pasodintas Lazdijų rajono bendruomenių sodas. Čia svečiai, kiekvienas atsivežęs po obelaitę pasodino sodą. Bendruomenė siekia įkurti sulčių ir kitų obuolių produktų gamybos verslą.

Šimtmečio verslininku nominuotas Juozas Megelisnkas „UAB „Pietų Megrame“ vadovas. Įsteigė įmonę Šventežerio miestelyje ir sukūrė apie 80 darbo vietų. Įmonė ne tik puikiai dirba, tačiau remia ir krašto sporto bei kultūros renginius.

Jauniausia šimtmečio lydere paskelbta Raminta Zelenauskaitė. Jauna, perspektyvi ir aktyvi Kapčiamiesčio bendruomenės pirmininkė, sostinę iškeitusi į kaimą, sako, kad artimiausioje ateityje neplanuoja išvykti iš gimtojo krašto. „Tautos šimtamečiai ąžuolai“ konkursui Ramintą pasiūlė Dzūkijos VVG. Jauna moteris sako, kad darbų atlikta dar labai mažų, todėl šis apdovanojimas yra netikėtas, bet labai džiugus „Smagu, kad krašto žmonės mane pastebėjo ir įvertino“ – sako Raminta. Ankščiau prisidėdama prie Kapčiamiesčio miestelio organizuojamų renginių ir seniūnijos veiklos, apimta maksimalizmo, entuziazmo, žingeidumo bei matydama kitus gerus pavyzdžius mūsų rajone, Raminta jau metus laiko su trupučiu savo gerais darbais budina miestelio žmones kaip bendruomenės pirmininkė. Ambicingai žvelgianti į priekį ji turi tikslą – įrengti bendruomenės namus. Raminta džiaugiasi, kad darbai jau pajudėjo, šiam tikslui parašytas projektas, remonto darbai netrukus turėtų būti pradėti ir Kapčiamiesčio miestelio bendruomenė jau kitą pavasarį turės kur susiburti. Bendruomenės pirmininkė džiaugiasi, kad vis dažniau miestelio jaunimas ir vyresni gyventojai įsitraukia į veiklas ir yra aktyvesni. Puikus to pavyzdys – praėjusį mėnesį minėta Lietuvos valstybės diena, kuomet į Kapčiamiesčio aikštę buvo susirinkę per 200 miestelio žmonių, kartu sugiedoti Tautišką giesmę. Raminta džiaugiasi, kad Lazdijų rajono žmonės yra draugiški ir geranoriški. Tai – išskirtinis bruožas grįžus iš sostinės. Todėl džiugu, kad jauni žmonės nusprendžia grįžti ir kurti ateitį savame krašte, kur kiekvienas žmogus savas.

Žemės ūkio ministerijos inicijuojamu projektu siekiama visuose šalies regionuose paminėti atkurtos modernios Lietuvos pirmąjį šimtmetį, pagerbiant ir apdovanojant labiausiai valstybei nusipelniusius ir šimtametes tradicijas išlaikiusius bendruomenių narius , asmenis, idėjas, iniciatyvas, akcijas, organizacijas ir kt. Projektu siekiama įprasminti jų šimtmečio darbus ir pasiekimus, stiprinančius laisvą Lietuvą. Džiugu, kad šio projekto metu pastebimi ir įvertinami žmonės, kuriems rūpi maži miesteliai ir kaimeliai, kurie netausodami savo jėgų bei laiko garsina savo gimtąjį kraštą.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą