Marijampolėje rastos dar nematytos A. Ramanausko-Vanago nuotraukos: pamatykite

Savaitgalį vykusiose valstybinėse laidotuvėse Adolfo Ramanausko-Vanago atminimą pagerbė gausus būrys lietuvių ir užsienio svečių. Praėjus vos kelioms dienoms po valstybių laidotuvių, Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos muziejaus archyvuose rastos iki šiol niekam nežinomos A. Ramanausko-Vanago nuotraukos, darytos 1942–1943 metais. Tiesa, aiškėja, kad unikalūs partizano atminimą liudijantys daiktai ilgą laiką nebuvo įdomūs nė vienam didesniam muziejui.

Gailisi nepalaidojęs kartu su partizano palaikais

„Trečią kartą (dar be keiksmažodžių) teiraujuosi: Ar Lietuvos mokslo įstaigas, muziejus (ir panašiai) dar domina partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago nuotraukos, darytos 1943– 1944 metais Alytuje? <...> Gal tą albumą, kuriame reikėtų atpažinti tuometinį Alytaus mokytoją, irgi reikėjo palaidoti?“ – tokiais svarstymais savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo istorikas, politologas Benjaminas Mašalaitis. B. Mašalaitis unikalų albumą su partizano nuotraukomis atrado prieš metus. Tačiau per metus, remiantis B. Mašalaičio pareiškimais socialiniuose tinkluose, nė viena mokslo įstaiga, muziejus ar kultūros institucija nesusidomėjo šiomis nuotraukomis ir nepanoro jų išsaugoti.

Palaikų reikėjo, nuotraukų nereikia?

Situacija pasikeitė istorikui Arvydui Anušauskui pasisiūlius nuvažiuoti ir apžiūrėti B. Mašalaičio rastą albumą, kuriame buvo spėjamos A.Ramanausko-Vanago nuotraukos. A. Anušauskas socialiniuose tinkluose viešai patvirtino, kad rastos iš tiesų unikalios nuotraukos iš 1942–1943 metų laikotarpio su Adolfu Ramanausku-Vanagu.

A. Anušauškas savo „Facebook“ paskyroje taip pat stebisi, kad B. Mašalaitis turėjo net kelis kartus kreiptis į įstaigas ir muziejus, bet niekas nesusidomėjo ir nuotraukų nepatikrino. Jis taip pat siūlo albumą perfotografuoti ir nuotraukas eksponuoti. Tuo metu partizano palaikų paieška tęsėsi ilgai, kol galiausiai A. Ramanausko-Vanago palaikai buvo rasti ir identifikuoti šią vasarą. Palaikams perlaidoti suorganizuotos valstybinės laidotuvės.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą