Alytiškių iniciatyva – skulptūra „Ištikimybė Tau“


Norint įprasminti legendą apie Alytaus miesto įkūrimą, siūloma Pirmojo Alytaus istorinėje aikštėje sukurti simbolinę skulptūrą „Ištikimybė Tau“. Skulptūroje būtų vaizduojami pagrindiniai legendos apie Alytaus įkūrimą veikėjai Alyta ir Mirgrausėlė. Tai du įsimylėjėliai, stovintys po simboline lelija – ilgamečiu Alytaus herbo simboliu.

Iniciatyvos autorius Dalius Sinkevičius teigia, kad „sukurti simbolinę skulptūrą miesto gimimui paskatino legenda apie Alytaus miesto įkūrimą“.

Legendoje pasakojama, kad vietos pilį užpuolė kryžiuočiai. Kovoje su kryžiuočiais krito daug karių, tačiau Alyta likęs gyvas ir prasiveržęs iš kryžiuočių apsupimo, nujojo į Gabijos kalnelį pas Mirgrausėlę, kuri kurstė šventąją ugnį. Alyta paslėpė Migrausėlę, o pats sugrįžo į kovą su kryžiuočiais. Nors Alyta ir narsiai kovėsi, tačiau žuvo. Mirgrausėlė, sužinojusi apie jo mirtį, taip graudžiai verkusi, kad jos ašaros upeliu pradėjusios tekėti į Nemuną. Tuometiniai žyniai Mirgrausėlės ašarų upelį pavadino Alytupiu, Gabijos kalnelį – Mirgrausėlės piliakalniu, o nuo Alytos pavadinimą gavęs Alytaus miestas.

Pirmojo Alytaus aikštė kažkada buvo judriausia ir svarbiausia miesto vieta – joje stovėjo rotušė, vykdavo mugės ir turgūs, aktyviai pulsavo gyvenimas. Šiuo metu aikštėje, iniciatyvos autoriaus teigimu, trūksta objektų, kurie suteiktų jai gyvybės.

„Atsiradęs meno kūrinys neabejotinai atgaivintų šią erdvę, patrauktų žmones atvykti, pabūti, fotografuotis, tai taptų Alytaus jaunimo susitikimų vieta, galbūt prie naujojo miesto simbolio įsimylėjėliai prisieks vienas kitam ištikimybę ir amžiną meilę“,– teigia D. Sinkevičius.

Šia iniciatyva siekiama ne tik priminti Alytaus miesto atsiradimo legendą, bet ir paskatinti miestiečius didžiuotis savo miestu, jo didinga istorija.

Iki birželio 15 d. visus alytiškius nuo 16 metų kviečiame balsuoti už šią ir kitas iniciatyvas. Daugiausiai alytiškių palaikymo sulaukusios iniciatyvos bus įgyvendintos savivaldybės biudžeto lėšomis.
Susipažinkite su projektais:
Mažos apimties (iki 25 tūkst. eurų vertės) projektai:
1. Alytaus diskgolfas (18 krepšių diskgolfo parkas – Jaunimo arba Kurorto parkuose).
2. Meilės plytelė (simbolinės plytelės, skirtos pagerbti ir pažymėti miesto istorines ir įvairių kultūros sričių asmenybes, įrengimas Rotušės aikštėje).
3. „Su gaivia bangele...“ (pastatyti 3 grojančius suoliukus Alytaus Jaunimo parke, Miesto sode, Dainų slėnyje/Baltosios rožės tilte.)
4. „Drąsūs, stiprūs, vikrūs“ (vaikų žaidimo zona Senamiesčio pradinės mokyklos teritorijoje).
5. „Mūsų laisvalaikis“ (pojūčių terapijos (sveikatingumo) takas, paremtas S. Kneipo sveikatinimo teorija, bei pasivaikščiojimų takas VšĮ Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro gyventojams ir lankytojams).
Didelės apimties (iki 150 tūkst. eurų vertės) projektai:
1. Alytaus apžvalgos bokštas (bent 18 m bokštas Jaunimo parke ant šlaito, šalia riedučių parko).
2. „Ištikimybė Tau“ (simbolinės skulptūros legendos apie Alytaus miesto įkūrimą tema sukūrimas. Joje būtų vaizduojami pagrindiniai Alytaus įkūrimo legendos veikėjai Alyta ir Mirgrausėlė, stovintys po simboline lelija).
3. A. Matučio parkas – vaikų erdvė (siūloma parke įkurti Kneipo taką, amfiteatrą, dvigubas sūpynes neįgaliesiems, lauko muzikos instrumentus.)

Balsuokite čia http://tiny.cc/h5u5lz

Karantino laikotarpiu balsuojama tik internete. Galima balsuoti vieną kartą už ne daugiau kaip 3 sąrašo projektus atiduodant po vieną balsą už kiekvieną abiejų kategorijų projektą, nurodant savo vardą, pavardę, gimimo datą ir adresą. Šie duomenys, nurodyti balsavimo metu, bus naudojami tik balsuojančiam asmeniui identifikuoti ir patikrinti, kiek kartų asmuo balsavo, tačiau jie nebus skelbiami viešai.

AMSA informacija

Komentarai

  • Kajetonas
    prieš 43 minučių
    Jau jei darot, tai graziai darykit po kvarabais!
    Nu in kū dar cia padabna?
    Kokiù ufonautù balvonù pažaliavusiù prilipdėt ir cia jau jumiem gražu? Škada man to nabago
    Pirmo Alytaus, ba kap sirata visadu - kas niekam nezgadna, ar in velniù padabna, tai vis ty meta.... Tai bunkeris kreivas, tai dar šici žali žmogeliukai, tai lelija sulig ūžuolu storio... Nugi nei du nei aštuoniolika, ponuliai! Iš dzidelio rašto išeinat iš krašto!
    Kauno pažiūrėkit, ba visi važiuoja , kažkap sumislino žmonės ir nuotraukas daro, gal ir jumiem pasakos, kad jei daryc, tai gerai, o jei cik pinigus išpaškudzyc, tai aikit jūs ponai kakū!

Parašykite komentarą