Ar keliams skirti milijonai pateisins gyventojų lūkesčius?

Alytaus rajone prasidėjo ilgai lauktas kelių ir gatvių tvarkymas. Šiais metais savivaldybė skyrė 1 mln. eurų daugiau lėšų keliams remontuoti ir prižiūrėti nei praėjusiais metais. Bus taisomos duobės, numatyta rajono kelių ir gatvių žvyravimas, asfaltavimas. Ypatingas dėmesys – kelių dangos lyginimo darbams.

 

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, dažnai susitinkantis su gyventojais, sako, kad jų lūkesčiai dėl gerų, pravažiuojamų kelių – milžiniški. „Per 50 proc. pageidavimų komunalinių darbų srityje susiję su kelių tvarkymu. Atsižvelgdami į gyventojų poreikius, savivaldybės biudžete padidinome lėšas kelių tvarkymui ir remontui. Šiais metais rajone numatoma išasfaltuoti, suremontuoti apie 35 kilometrus kelių“, – sakė meras A. Vrubliauskas.

Rajono vadovas priminė, kad 2017 m. Alytaus rajono savivaldybei po viešųjų pirkimų procedūrų kelių tvarkymo darbus pavyko nupirkti už dvigubai mažesnį įkainį nei ankstesniais metais. Pernai iš viso suremontuota 20,4 km žvyrkelių, t. y. dvigubai daugiau nei 2016 m., kada buvo sutvarkyta 9,9 km.

Sieks kokybės

Rajono kelių dangos lyginimas buvo pradėtas kovą, tačiau darbai netrukus pristabdyti dėl nepalankių oro sąlygų.

Paklausta, kaip organizuojami kelių dangos lyginimo darbai, savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Zalieckienė sakė, kad kelių danga lyginama kas pusantro mėnesio. „Alytaus rajone yra daugiau kaip 1000 km kelių, kurių dangą reikia lyginti. Vienas greideris per dieną išlygina apie 10 kilometrų. Vienu metu, jeigu nėra gedimų, rajone dirba 6 greideriai“, – tęsė J. Zalieckienė.

Specialistė pažymėjo, kad rajono seniūnijose vyraujantis skirtingas kelio gruntas turi įtakos lyginimo kokybei po žiemos.

„Pivašiūnų, Daugų, Butrimonių, Nemunaičio ir Raitininkų seniūnijose gruntas smėlingesnis iš jo greičiau pasišalina vanduo, todėl darbai buvo pradėti ankščiau. O Simno, Krokialaukio, Alytaus ir Miroslavo seniūnijose gruntas molingesnis, lietaus vanduo ilgiau išsilaiko ant kelio, todėl ir po žiemos vėliau buvo lyginama“, – kalbėjo J. Zalieckienė.

Šiuo metu pavasariniai kelių dangos lyginimo darbai rajone baigti.

Didelės investicijos

Praėjusiais metais Alytaus rajono savivaldybei sėkmingai panaudojus Lietuvos automobilių kelių direkcijos skirtas lėšas vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti, taisyti, prižiūrėti, šiai metais direkcija finansavimą padidino ir skyrė 1 mln. 159 tūkst. eurų. 2018 m. savivaldybė biudžete kelių ir gatvių tvarkymui surado beveik 2 mln. eurų. Dar apie 1 mln. 855 tūkst. eurų kelių ir gatvių remontui, dviračių takų tiesimui planuojama gauti iš ES struktūrinių fondų. Iš viso numatoma investuoti beveik 5 mln. eurų.

Lėšos kelių tvarkymui gali dar padidėti – iš Kelių direkcijos laukiama atsakymo dėl tikslinio finansavimo konkrečių kelių ir gatvių kapitaliniam remontui. Artimiausiu metu paaiškės ar direkcija skirs lėšų savivaldybės prašytų kelių: Alytaus seniūnijoje Miklusėnai–Užubaliai, Miklusėnuose Putinų gatvei, Miroslavo seniūnijoje Obelninkėliai–Statiškės miškas (Šilo g.), asfaltavimui.

Šiuo metu Kelių direkcija yra patvirtinusi asfaltuojamų žvyrkelių sąrašą, į kurį patenka dviejų žvyrkelių atkarpos: Simno seniūnijoje bus asfaltuotas žvyrkelio Spernia–Ponkiškiai, Daugų seniūnijoje Daugų–Meškučių–Meškasalio žvyrkelių ruožai. Iš viso asfaltu bus padengta daugiau kaip 6 km.

Žvyrkelių ir gatvių tvarkymas numatytas visame rajone. Šiuo metu darbai suplanuoti Alytaus seniūnijoje. Žvyro danga bus atnaujinta Jasiunskų gatvėje. Prasidėjo kelio nuo Margaravos kaimo iki Jovaišonių gatvės tvarkymo darbai. Bus paklota 15 cm žvyro dangos, įrengtos nuovažos į sklypus, vandens pralaidos, grioviai. Iš viso žvyro danga padengta 1,8 kilometrų kelio.

Paklaustas, o kada gi bus tvarkomi kitų seniūnijų keliai, savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas M. Ludavičius pažymėjo, kad pagal seniūnų pateiktą informaciją, atsakingi specialistai apžiūri seniūnijose kelius, įvertina jų būklę, analizuoja bendrą seniūnijos kelių situaciją. Tuomet priimamas sprendimas, kokius kelius būtina pirmiausiai tvarkyti.

Alytaus rajono savivaldybė šiais metais numatė asfaltbetonio danga padengti 2500 kvadratinių metrų duobių visose rajone seniūnijose. Darbai prasidės gegužės mėnesį.

Gatvių tvarkymas

Šiais metais statybų aikštelėmis turėtų pavirsti per 20 Alytaus rajono gatvių. Europos sąjungos ir savivaldybės biudžeto lėšomis planuojama tvarkyti Miklusėnų (Statybininkų, Užubalių, Šiltnamių, Bočių, Pergalės) gatves, pėsčiųjų ir dviračių takus įrengti šalia Statybininkų, Šiltnamių, Pergalės, Alyvų, Šermukšnių gatvių; tvarkyti Makniūnų kaimo, Genių (Jaunalietuvių g., Mokyklos g., Sodų g.), Luksnėnų (Ežero g.), Pivašiūnų kaimo, Butrimonių (Margirio ir Jaunystės) gatves.
Dauguose šių metų pabaigoje turėtų atsirasti dviračių ir pėsčiųjų takas nuo Daugų g. sankirtos su Vytauto g. iki viešojo paplūdimio. Šiuo metu projektas pateiktas ekspertizei.

Darbai Jūratės gatvėje

Daug gyventojų aistrų sukėlęs Jūratės gatvės, esančios Likiškėlių k., tvarkymas juda į priekį. Gatvė išskirtinė tuo, kad dalis jos priklauso Alytaus miestui. Abiems savivaldybėms sutarus, darbai vyksta. Alytaus rajono savivaldybė pasirašė sutartį dėl minėtos gatvės I etapo paviršinių nuotekų tinklų statybos.
„Pirmuoju etapu bus įrengti lietaus ir paviršinio vandens susirinkimo tinklai“, – apie planuojamus darbus kalbėjo M. Ludavičius. Darbus numatoma baigti iki šių metų liepos pabaigos.

Kelius gadina miškovežiai

Rajono savivaldybė sulaukia pasipiktinusių gyventojų skambučių dėl sugadintų kelių. Kaip vėliau paaiškėja, kelius sugadino sunkiasvorė miško kirtimo technika, ūkininkų mašinos. Gadintojai neprisiima atsakomybės ir kelių nesutvarko. Savivaldybė pažeidėjus baudžia: už apvalios medienos vežimo taisyklių nesilaikymą skiriama nuo 60 iki 300 eurų bauda, o už sugadintą kelią – nuo 300 iki 560 eurų.

Dviračių ir pėsčiųjų takų plėtra

Alytaus rajono savivaldybė gerina dviračių ir pėsčiųjų takų infrastruktūrą. Planuojama nutiesti apie 2 km takų dviratininkams ir pėstiesiems.

Dviračių ir pėsčiųjų takai tiesiami į paplūdimius Simne ir Pivašiūnuose. Tiesiant 2,5 metro pločio taką į Giluičio paplūdimį Simne, bus paklota apie 800 metrų trinkelių. Pėsčiųjų ir dviračių takas į Pivašiūnų paplūdimį prie Ilgio ežero drieksis Ežero gatve nuo regioninio kelio. Jo ilgis taip pat apie 800 metrų, o plotis kiek mažesnis – 1,5 metro. Tiesa, dėl užsitęsusių ES procedūrų, darbai bus baigti tik šį rudenį.

Šiuo metu dviračių tako įrengimo darbai vyksta nuo Kaniūkų tilto iki posūkio į Nemunaitį. 1,7 kilometrų ilgio ir 2,50 m pločio dviračių tako projektą vykdo VĮ „Kelių priežiūra“ Alytaus padalinys. Takas bus padengtas asfaltbetonio danga.

Dzūkijos regioną apjungs viena didelė dviračių ir pėsčiųjų takų trasa. Bendradarbiavimo sutartį, kuri įpareigoja nutiesti vientisą dviračių taką, einantį per visų savivaldybių teritorijas, pasirašė Alytaus miesto ir rajono, Birštono, Prienų rajono savivaldybių, Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos ir „Harmony“ parko vadovai.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą