Aptarti Punios piliakalnio tvarkybos darbai


Punios piliakalnis yra vienas gražiausių Lietuvoje, garsėja legendine praeitimi, dar vadinamas Margio kalnu, datuojamas XIV a. pabaiga–XV a. pradžia. Nuo jo atsiveria plati Nemuno juosta, Punios šilas, Punelės upelis. Alytaus rajono savivaldybė siekia, kad atlikus piliakalnio tvarkymo darbus, jis taptų patogiu lankytojams.
Punioje vyko pasitarimas dėl piliakalnio tvarkymo ir pritaikymo lankytojams projekto sprendinių, kuriuos pristatė UAB „Projektavimo ir restauravimo instituto“ architektė Saulutė Domanskienė. Pasitarime dalyvavo Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, vicemerė Dalia Kitavičienė, architektas Edvardas Minkevičius, Punios seniūnas Gintautas Laukaitis, bendruomenės pirmininkė Laimutė Žūsininienė, atstovė Irena Kaškonienė, Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos direktorė Dalia Križinauskienė, Kultūros paveldo departamento Alytaus skyriaus vedėjas Alius Baranauskas, vyriausioji specialistė Dalia Lungevičienė.
Architektei pristačius projekto sprendinius, pasitarimo dalyviai diskutavo ir ieškojo kompromisų, kaip turėtų būti sutvarkytas piliakalnis, kad taptų traukos objektu ir patogus lankytojams. Tvarkybos projekto vykdytojai įsipareigojo atsižvelgti į Alytaus rajono mero, vicemerės, bendruomenės atstovų pastabas dėl regyklų įrengimo ir tako panemune suformavimo, kad būtų galima apeiti piliakalnį ratu ir rasti atokvėpio oazes-saleles jo plokštumoje.
Nutarta atidengti dalį piliakalnio, nuo dalies šlaitų iškertant dalį menkaverčių krūmų ir medžių, jau dabar mėgiamose lankytojų vietose įrengti tris aikšteles, jose pastatyti suoliukus. Dar vieną poilsio aikštelę planuojama įrengti arčiau Punelės upės, buvusioje sodybvietėje. Piliakalnio papėdėje numatyta pastatyti dviračių stovus, informacinius stendus, taip pat sutvarkyti esamus takus ir įrengti papildomą Punelės upės pakrantėje, pritaikyti lankytojams Nečiuikų šaltinio prieigas.
Architektė S. Domanskienė pažymėjo, kad informaciniai stendai gamtovaizdžio neužgožtų, nes numatyti žemi, o takai ir mažoji architektūra turėtų būtų priderinti prie gamtovaizdžio, neišsiskiriantys.
Patikslinti Punios piliakalnio tvarkymo darbų sprendiniai bus pristatyti visuomenei.
Punios piliakalnio tvarkybos projektą įgyvendina Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, įgyvendindama Europos Sąjungos finansuojamą projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)“


Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą