Gaisro paveiktos teritorijos dirvožemis augalininkystei – tinkamas

Alytaus rajono kaimų, kurių teritorijas ypač paveikė gaisras padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“, gyventojai gali lengviau atsikvėpti. Atlikus dirvožemio, vandens telkinių, želmenų tyrimus, nuodingų medžiagų nerasta.

 Balandžio pradžioje Alytaus rajono savivaldybės iniciatyva paimta 11 mėginių Miklusėnų, Genių, Jasunskų, Vytautiškių, Butrimiškių kaimuose, kurie pateko į Alytaus gaisro „vėjų rožės“ teritoriją. Baimintasi dirvožemio užteršimo dioksinais, pasižyminčiais dideliu nuodingumu, kancerogeniškumu, dėl ko nebūtų galima paveiktoje teritorijoje užsiimti daržininkyste ar sodininkyste.

Ištirti 7 dirvožemio, 1 dumblo, 2 paviršutinių vandenų ir 1 želmenų mėginiai. Stebint maisto ir veterinarijos specialistams, mėginius paėmė UAB „Sekargas Hamilton“. Tyrimai atlikti akredituotoje užsienio laboratorijoje.

„Buvo ieškota dioksinų, furanų, kitų į dioksinus panašių medžiagų. Tyrimų rezultatai geri, nepriartėję iki apatinės rekomenduojamos ribos. Tad žmonės gali būti ramūs – gaisro paveiktos teritorijos dirvožemis švarus, auginti ir po to vartoti daržoves ir kitą derlių galima“ , – sakė Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Papildomai dirvožemio mėginius skirtingose vietose paėmė Lietuvos geologijos tarnyba ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Laukiama oficialių atsakymų.

Kaip informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, balandžio mėnesį atliko daugiau kaip 50 įvairių mėginių: tyrė žolę, želmenis, šachtinių šulinių vandenį, ūkinių ir medžiojamų gyvūnų kepenis, tvenkinių žuvį ir vištų kiaušinius. Tik du mėginiai (kiaušinių ir žolės) sukėlė abejonių. Bus atliekama jų išsamesnė analizė.

Dėl užterštumo dioksinais gaisro užterštų teritorijų ūkininkams jau teko utilizuoti 575 gyvulius ir paukščius. 33 gyventojai savivaldybei pateikė prašymus dėl kompensacijų, kurios už utilizuotus gyvulius siekia 64 957 eurus. Savivaldybė kreipėsi į LR finansų ministeriją dėl žalos atlyginimo gyventojams ir ūkininkams, kompensacijos išmokėtos. Iš viso Alytaus rajono gyventojams, įmonėms, įstaigoms už dėl gaisro patirtus nuotolis išmokėta 265659 Eur kompensacijų.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą