Nuotraukos autorius: 123rf nuotr.

Neurologas išvardijo svarbiausius insulto požymius: juos pastebėję nedelskite

Lietuvoje diagnozuojama iki 10 tūkst. atvejų per metus, o tai reiškia, kad kas valandą Lietuvoje žmogų ištinka insultas. Taip LRT TELEVIZIJAI sako gydytojas neurologas Vytautas Lukošaitis.

„Paprastai insultu suserga vyresni nei 60 metų žmones, tačiau jis gali užklupti ir jaunesnius, 20–30 metų amžiaus, žmones“, – aiškina jis. Pasak gydytojo, svarbu laikytis profilaktinių priemonių, nes net ir naujausias gydymas ištikus insultui gali būti ne toks efektyvus. „Rekomenduojama gyventi sveiką gyvenimo būdą, prižiūrėti savo mitybą, pavyzdžiui, laikytis Viduržemio jūros dietos, vartoti pakankamai skysčių, gydyti tokias ligas, kaip aukštas kraujospūdis, širdies ritmo sutrikimai“, – supažindina V. Lukošaitis.

Anot neurologo, svarbu ir laiku atpažinti pagrindinius insulto simptomus, o pastebėjus juos – nedelsiant kreiptis į medikus, skambinti pagalbos telefonu.

„Dažniausi ir svarbiausi insulto simptomai yra veido paralyžius, kai žmogus staiga perkreipia veidą, išsilygina vienos veido pusės lūpų raukšlė. Tokiu atveju paprašę, kad žmogus nusišypsotų, pastebime, kad jo viena veido pusė nefunkcionuoja. Kitas labai svarbus simptomas – galūnių paralyžius. Pavyzdžiui, jeigu kolegai ar kitam šalia esančiam žmogui staiga iškrenta tušinukas ar kitas rankose laikomas daiktas. Pastebime, kad ranka silpnesnė, nekyla, žmogus negali sugniaužti kumščio. Jei tampa silpnesnė koja, žmogus negali paeiti, ja nesiremia. Trečias labai svarbus simptomas – kalbos sutrikimas. Staiga žmogus nebegali kalbėti arba kalba nerišliai, pavieniais skiemenimis ar žodžiais. Kai kuriais atvejais jis negali suprasti, ką mes jam sakome, nevykdo paliepimų ir kalba apie visai kitas temas. Kiek retesni simptomai – koordinacijos sutrikimas, galvos skausmas ir kiti neurologiniai simptomai“, – aiškina V. Lukošaitis.

LRT.lt , LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą