Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia propaguoti sveiką gyvenseną – Alytaus mieste

 

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (VSB) kviečia Alytaus miesto gyventojus išlysti į lauką ir pasidžiaugti jau atėjusiu pavasariu, bundančia gamta ir aktyviai bei prasmingai praleisti laisvą laiką propaguojant sveiką gyvenseną.
Labai svarbus sveikos gyvensenos veiksnys yra fizinis aktyvumas, kuris gali būti įtrauktas į įvairias asmens gyvenimo sritis: pramogos, žaidimai, šokiai, laisvalaikis, sportas, mankšta, namų ar ūkio ruošos darbai. Užtenka tiesiog išeiti pasivaikščioti, pabėgioti arba dėl įvairumo pasirinkti papildomą priemonę: dviratį, riedučius, riedlentę, šiaurietiško ėjimo lazdas ar kt. Juk judėti nėra sunku – tam reikia tik noro!
Kasdien žmogui rekomenduojama nueiti 10 000 žingsnių, tai yra 7 kilometrus arba bent minimaliai, kaip teigia Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO), kad suaugusieji fiziškai aktyvūs turi būti ne mažiau 30 minučių 5 kartus per savaitę taip, kad pagreitėtų kvėpavimas ir pulsas.
Nepriklausomai nuo amžiaus, judėti turi visi. Juk mes, alytiškiai, turime nuostabų miestą su Sveikatos pėsčiųjų ir dviračių taku, kuriuo vedami galime atsidurti ten, kur ramu ir gera.
Rekomenduojame su visa šeima apsilankyti Jaunimo parke, kur pažymėti dviračių takai įrengtos vaikų žaidimų, šachmatų, sporto, riedlenčių-riedučių, parkūro aikštelės, įrengta dviračių kalnelių trasa. Aplankyti Kurorto parką, Miesto sodą, kur įrengta vaikų žaidimų aikštelės ir lauko treniruokliai.
Pėsčiųjų ir dviračių taku galima pasiekti Nemuno senvagėje susiformavusius Didįjį ir Mažąjį Dailidės ežerus, kuriuos galima apvažiuoti. Prie ežerų yra įrengti paplūdimiai, mediniai lieptai, pavėsinės su laužavietėmis, treniruoklių ir vaikų žaidimų aikštelės bei poilsio zonos. Pasileidus tolyn, galima prieiti Dainų slėnio estradą, Nemuną ir aukščiausią Lietuvoje Baltosios rožės pėsčiųjų ir dviračių tiltą kuris jungia Alytaus senamiesčio kurortinę dalį su Pirmuoju Alytumi. Perėjus tiltą, (apačioje) aplankyti Alytaus piliakalnį, prie kurio (apačioje) yra lauko treniruoklių ir vaikų žaidimų aikštelės su pavėsinėmis ir suoliukais. Nepamirškite užlipti į piliakalnio viršų ir pasigėrėti atsiveriančiu nuostabiu vaizdu į Nemuną ir miestą.
Alytaus miestas gali pasigirti turintis Vidzgirio mišką, kuris paskelbtas botaniniu draustiniu dėl čia augančių skroblų, plačialapių miškų, medžiais apaugusių griovių ir šlaitų. Miške yra daug klaidžių takelių, tačiau išskirti ir pažymėti yra tik trys pagrindiniai – Upės, Kūdrų ir Skroblynų pasivaikščiojimo takai. Vaikščiojant po mišką galima prieiti Radžiūnų piliakalnį, Nemuno skardžius, žydų memorialą, o pavargus pailsėti ant medinių suoliukų. Todėl būtina pabėgti iš miesto, pasivaikščioti miško takeliais, aplankyti nuostabius gamtos kampelius ir grynu oru palepinti – plaučius, gražiais vaizdais – akis, o tyla ir miško garsais – atrasti vidinę ramybę, ko reikia kiekvienam, kad gerai jaustis.

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro stiprinimo specialistės pataria, kaip padidinti kasdieninį fizinį aktyvumą:
• Nesinaudokite liftu – keletą aukštų lipkite laiptais;
• Jeigu į darbą važiuojate visuomeniniu transportu, bent vieną tarpstotę eikite pėsčiomis;
• Savo automobilį statykite ne prie pat įėjimo, o kiek toliau;
• Darbe darykite aktyvias pertraukėles; atsistokite, lengvai pasimankštinkite;
• Per pietų pertrauką pasivaikščiokite;
• Namų ruošos darbus atlikite greitai, energingai;
• Užuot gulėję prie televizoriaus, vakarais eikite pasivaikščioti;
• Nevažiuokite į artimiausią parduotuvę automobiliu – eikite pėsčiomis;
• Jeigu turite šunį, kuo ilgiau vaikščiokite ir bėgiokite su juo;
• Kuo dažniau darbuokitės gryname ore (pvz., sode).

Dauguma žmonių nežino, kokie aktyvaus laisvalaikio renginiai vyksta Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure. Todėl norime Alytaus miesto gyventojus informuoti ir paskatinti sekti mūsų veiklą bei lankytis nemokamose mankštose, paskaitose, viešuose renginiuose, žygiuose, mokymuose. Įmonės vadovus kviečiame pasirūpinti darbuotojų sveikata ir pasikviesti VSB į savo įstaigą, kur nemokamai pravesime pirmos pagalbos mokymus, supažindinsime su defibriliatoriumi ir jo naudojimu, padarysime kūno sudėties analizę, išmatuosime streso lygį, dinamometru išmatuosime plaštakos raumenų jėgą ir bus galimybė įsivertinti savo žinias apie antibiotikų vartojimą.
Taip pat Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia kreiptis kam reikia privalomųjų pirmos pagalbos mokymų, higienos įgūdžių mokymų ir privalomųjų mokymų apie alkoholio, narkotikų ir psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo poveikį žmogaus sveikatai. Susidarius grupei, galima atvykti pas jus, didesnėms negu 3 asmenų grupėms daroma nuolaida.
Mus rasite Daugų g. 5A, Alytus, sekite Facebook‘e (Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras) ir Instagram (alytausvsb). Daugiau informacijos www.alytausvsb.lt arba tel. (8 315) 51 653.

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą