Svarbi informacija kelionių dėl koronaviruso atsisakantiems vartotojams


Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – VVTAT) sulaukia vartotojų skambučių ir pasiteiravimų dėl kelionių atsisakymo ir kelionių organizatoriams sumokėtų pinigų grąžinimo, atsižvelgiant į sparčiai plintantį koronavirusą.
Informuojame, jog turistas gali bet kuriuo metu iki organizuotos turistinės kelionės pradžios nutraukti kelionės sutartį sumokėjęs tinkamą ir pagrįstą sutarties nutraukimo mokestį. Turistas turi teisę nemokėti sutarties nutraukimo mokesčio, jeigu kelionės tikslo vietoje ar visiškai greta atsiranda nenugalimos jėgos aplinkybių, dėl kurių gali tapti neįmanoma vykdyti kelionę ar nuvežti turistus į kelionės tikslo vietą. Tokiu atveju turistas turi teisę reikalauti, kad jam būtų grąžinti už kelionę sumokėti pinigai, tačiau jam nesuteikiama teisė papildomai gauti žalos atlyginimą.
Pažymime, jog vertinant nenugalimos jėgos aplinkybes yra vadovaujamasi Užsienio reikalų ministerijos paskelbta informacija, į kurias šalis ar vietoves nerekomenduojama vykti. Šiuo metu Užsienio reikalų ministerija Lietuvos piliečiams dėl sparčiai plintančio koronaviruso rekomenduoja laikinai nevykti į Kiniją (išsamiau https://keliauk.urm.lt/location/kinija). Vadovaudamasi šia rekomendacija, VVTAT informuoja, jog turistai gali prašyti kelionių organizatorių nutraukti sutartį ir grąžinti už kelionę į Kiniją sumokėtus pinigus, netaikant sutarties nutraukimo mokesčio.
Rekomendacijų dėl koronaviruso grėsmės nevykti į kitas šalis šiuo metu neskelbiama, todėl tokiais atvejais turistai galėtų sutartis nutraukti sumokėję kelionių organizatoriui sutarties nutraukimo mokestį.
Visais atvejais turistams patariame kreiptis į kelionių organizatorius dėl galimybės pakeisti kelionės kryptį ar susitarti dėl kitokių sąlygų. Tikimasi, kad kelionių organizatoriai lanksčiau vertins esamą situaciją.

VVTAT Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyrius

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą