Registrų centras primena: iki kovo pabaigos galima kreiptis dėl žemės mokestinės vertės tikslinimo

 

Registrų centras (toliau – RC) žemės savininkams primena, kad iki 2018 m. kovo 31 d. galima pateikti prašymą žemės mokestine verte laikyti ne masinio vertinimo būdu nustatytą vidutinę rinkos vertę, o rinkos vertę, nustatytą atlikus individualų žemės sklypo vertinimą.

Norėdamas patikslinti žemės mokestinę vertę, žemės mokesčio mokėtojas per 3 mėn. nuo mokestinės žemės vertės įsigaliojimo (t.y. nuo 2018 m. sausio 1 d.) turi RC raštu pateikti prašymą bei žemės sklypo individualaus vertinimo ataskaitos originalą. Nesutikdamas su RC nustatyta žemės verte, mokesčio mokėtojas individualų turto vertinimą apmokestinimo tikslui užsisako savarankiškai. Jei individualaus vertinimo metu nustatyta vertė bus daugiau kaip 20 proc. mažesnė už RC nustatytąją ir atitiks kitus teisės aktuose nustatytus reikalavimus (pvz., individualaus žemės vertinimo data turi būti ne ankstesnė kaip 3 mėn. iki jos pateikimo RC), ji bus patikslinta.

Žemės savininkai gali pateikti ir skundus dėl žemės vidutinės rinkos vertės mokesčiams, jeigu mano, kad vertė nustatyta neteisingai dėl Nekilnojamojo turto registre ir Nekilnojamojo turto kadastre nurodytų nekilnojamojo turto kadastro duomenų netikslumų, kitų galimų klaidų, turinčių įtakos vidutinės rinkos vertės skaičiavimui, siekiant šiuos netikslumus ištaisyti. Skundą galima pateikti vieną kartą per 3 mėn. nuo nekilnojamojo turto vidutinės rinkos vertės mokesčiams nustatymo pra-džios, t.y., taip pat iki 2018 m. kovo pabaigos.

RC Nekilnojamojo turto vertinimo departamento viršininko pavaduotoja Lina Kanišauskienė sako, kad pastaruoju metu viešoje erdvėje neretai pasigirsta žemės sklypų savininkų nuogąstavimų, esą turto vertintojai “bijo vertinti turtą šiam tikslui ir prarasti vertintojo pažymėjimus”, todėl dažnai tokiose situacijose neapsiima individualiu vertinimo būdu vertinti žemės sklypų ar kito nekilnoja-mojo turto. RC sudaryta Nekilnojamojo turto ir žemės mokesčių mokėtojų prašymų nagrinėjimo komisija pagal teisės aktų reikalavimus dėl pateiktų individualaus vertinimo ataskaitų atitikties teisės aktuose nustatytiems reikalavimams iš tiesų kartais kreipiasi išvadų į Apskaitos, audito, turto vertintojų ir nemokumo priežiūros tarnybą prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – Tarnyba). Tačiau, anot specialistės, sąžiningiems ir kompetentingiems vertintojams nėra ko neri-mauti. „Registrų centras kiekvienais metais gauna turto savininkų prašymų patikslinti mokestines vertes. 2017 metais išnagrinėjome prašymus dėl 114 nekilnojamųjų daiktų, iš jų 10 – dėl žemės sklypų. Iš visų 2017 m. Tarnybai teiktų ataskaitų tik 14 proc. neatitiko įstatymų reikalavimų,“ – sako L. Kanišauskienė.

Skundai ir prašymai iki kovo pabaigos bus priimami paštu arba tiesiogiai RC centriniame padalinyje V. Kudirkos g. 18-3, LT-03105, Vilniuje, taip pat bet kuriame kitame RC teritoriniame padalinyje. Jie bus išnagrinėti ne ilgiau kaip per 4 mėnesius nuo jų gavimo dienos. Registrų centro sprendimai, išnagrinėjus tokius skundus, galės būti apskundžiami teismui.

Kaip skelbta anksčiau, 2018 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujos žemės vertės mokesčiams. Paskutinį kartą žemės vidutinės rinkos vertės mokesčiams buvo patvirtintos prieš 5 metus – 2013-aisiais.

Masinio vertinimo metodika leidžia per santykinai trumpą laiką įvertinti didelį turto objektų kiekį. Dėl šių savybių, taip pat nedidelių kaštų ir atitikimo bendriesiems socialinio teisingumo, skaidrumo bei gero administravimo principams, masinio vertinimo būdas taikomas mokesčiams nustatyti ir kitoms valstybės reikmėms daugelyje valstybių, o Lietuvos sukurtas sprendimas skelbiamas vienu geriausių pasaulyje. Registrų centras masinį vertinimą atlieka jau daugiau kaip dešimtmetį.

Laisvos pasiūlos ir paklausos sąlygomis žemės pardavimo kainos rodo parduodančiosios pusės suti-kimą už sutartą kainą parduoti ir perkančiosios pusės sutikimą mokėti tam tikrą kainą, įvertinant esamas žemės rinkos aplinkybes, individualias sklypo charakteristikas, vietos sąlygas, todėl maksi-maliai išreiškia objektyvų turto vertingumą.

 Registrų centro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą