Prarasta teisė į 98 tūkst. eurų PVM atskaitą + 54 tūkst. delspinigių + beveik 10 tūkst. bauda

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI prie FM) skiria didelį dėmesį mokestinių prievolių, susijusių su pridėtinės vertės mokesčiu (toliau – PVM), vykdymui, pažeidimų nustatymui ir jų prevencijai. Nustatytiems atvejams, kai bandoma neteisėtai naudotis PVM atskaita*, įrodyti, jog mokesčių administratoriaus reikalavimai ir sprendimai teisėti ir teisingi, prireikia ir ne vienerių metų.
Po aštuonerius metus trukusio proceso – mokestinio patikrinimo bei ginčo Mokestinių ginčų komisijoje, nagrinėjimo visų instancijų teismuose – Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimu - galutiniu ir neskundžiamu – Radviliškio įmonė neteko teisės į PVM atskaitą, nustačius, jog bendrovė žinojo ar galėjo žinoti apie dalyvavimą į PVM sukčiavimą įtrauktuose sandoriuose. Bendrovei apskaičiuotas didesnis nei 98 tūkst. eurų PVM.
„Šiaulių AVMI specialistai, tikrindami šios bendrovės PVM apskaičiavimo bei sumokėjimo į biudžetą teisingumą, nustatė, jog dalis sandorių labai abejotini. Kaip vėliau ir paaiškėjo, realiai prekybiniai sandoriai tarp įmonės ir kitų kelių bendrovių nevyko. Pirkimo - pardavimo sandorių grandinė, kurios pradžia įforminta pagal „priedangos įmonių" vardu suklastotus dokumentus, sudarė sukčiavimo schemą, – sako Šiaulių AVMI viršininkė Auksė Tutkutė, paaiškindama, kad tokiu būdu veikiančiai įmonei sukuriama mokestinė nauda, t. y. ankstesnėse apyvartose į valstybės biudžetą nesumokėtomis PVM sumomis padidinama įmonės deklaruojama PVM atskaita (atitinkamai sumažinamas mokėtinas PVM), padarant žalą Lietuvos valstybės biudžetui. – Kaip Teismas konstatavo, įmonė, siekdama naudos, ignoravo akivaizdžius mokestinio sukčiavimo požymius ir veikė nesąžiningai“.
Be 98 tūkst. eurų PVM įmonei apskaičiuota beveik 54 tūkst. eurų delspinigių. Mokesčių administratorius, vadovaudamasis MAĮ 8 str. 3 p. nuostatomis, delspinigius skaičiavo tik iki patikrinimo akto surašymo dienos ir skyrė 9,8 tūkst. eurų baudą.
„Daug laiko pareikalavęs ir brangiai kainavęs procesas galėjo būti dar brangesnis. Šiuo atveju mokesčių mokėtojui skirta minimali, 10 procentų, bauda, o gali būti skiriama nuo 10 iki 50 procentų minėto mokesčio sumos dydžio bauda, – teigia Šiaulių AVMI viršininkė. – Taikytos ekonominės sankcijos – postūmis pamąstyti, pavyzdys įmonėms ir gyventojams, praeityje pamiršusiems savo gautas pajamas, žinantiems ir dvejojantiems dėl šiuo metu galiojančios tos vienintelės galimybės atsiskleisti. Raginame dar sykį peržiūrėti savo ankstesnių laikotarpių pajamų deklaracijų duomenis ir įvertinti jų teisingumą.“
Mokesčių mokėtojai, kurie patikslina savo deklaracijas už praėjusius laikotarpius (2014–2018 m.) ir deklaruoja pamirštas pajamas, sumokėdami priklausančius mokesčius iki liepos 1 d., atleidžiami nuo praeityje nesumokėtų mokesčių delspinigių bei baudų. Šis pirmas bei vienintelis kartas būti atleistam nuo delspinigių, baudų galioja praeityje pamirštiems sumokėti VMI administruojamiems mokesčiams, išskyrus žemės mokestį.
Plačiau sužinoti apie tai, kaip ir kodėl verta pasinaudoti vienintele galimybe sumokėti praeityje pamirštus mokesčius, galima VMI interneto svetainėje adresu www.vmi.lt/cms/tavienintele ir www.kiek.lt, atsakymus į susijusius klausimus teikia konsultantai – 1882, pasirinkus 5 mygtuką „vienintelė galimybė atsiskleisti“.

* PVM atskaita – tai pirkimo ir /arba importo PVM dalis, atskaitoma (atimama) iš pardavimo PVM pagal PVM įstatymo nuostatas.

 VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą