Patarimai perkantiems būstą: vertę ateičiai užtikrins vienas sprendimas

 

Nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje išgyvena pakilimą – vien sostinėje šiuo metu siūloma įsigyti beveik 5000 naujos statybos butų, o pirkėjai gali rinktis nuo ekonominės klasės miesto pakraštyje iki aukštesnės senamiestyje. Norima vieta, buto dydis ir išplanavimas, namo aplinka, kiti privalumai jau pasirinkti, pirkimo sąlygos numatytos – regis, telieka kelionė pas notarą ir maloni raktų įteikimo procedūra?

Rinkos specialistai pataria neskubėti ir sprendimus pradėti rikiuoti tik po įdėmaus žvilgsnio į patinkančio projekto vystytoją. Norint gyventi kokybiškai pastatytame name, kuris išsaugos savo vertę ateičiai, svarbu įvertinti, kokia kompanija šiuos kriterijus žada užtikrinti.

Vertė ateičiai

Nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Solid Real Advisors“ partneris Aurimas Astramskas sako, kad daugeliu atvejų tarp vystytojo reputacijos ir siūlomo produkto kokybės galima dėti lygybės ženklą. Šis aspektas ypač svarbus vertinant faktą, kad ekonominio pakilimo metu daug būstų nuperkama dar nepastatytuose projektuose.

„Šiuo metu nemaža dalis klientų – tiek privačių, ieškančių naujo būsto, tiek verslo atstovų, ieškančių biuro ar kitokių patalpų, sudaro išankstinius susitarimus. Neretai rezervacijos ar preliminarios sutartys sudaromos vystytojams dar net neturint statybos leidimo. Patikimas, gerą reputaciją ir patirties rinkoje turintis vystytojas reiškia didesnę tikimybę, kad gausi tai, ką pirkai akimis – iš vizualizacijų“, – atskleidžia A. Astramskas.

Vystytojo reputacija taip pat svarbi, jeigu ateityje sugalvosite būstą parduoti. Anot vienos didžiausių Lietuvoje erdves gyvenimui, verslui ir poilsiui kuriančios bendrovės „Darnu Group“ pardavimų direktoriaus Manto Umbraso, lietuviai nebeperka buto visam gyvenimui ir yra linkę persikelti pasikeitus poreikiams: pagausėjus šeimai, keičiant darbus ar atsiradus galimybei persikraustyti į aukštesnės klasės būstą.

„Jūs jau atkreipėte dėmesį į tai, kas statė jūsų perkamą butą, tad galite neabejoti, kad tai vertins ir ateities pirkėjai. Reputacija užsitarnaujama tik kokybišku darbu per ilgą laiką ir yra universali valiuta šimtmečiais. Per tą laiką ir pats investuotojas įgyja milžiniškos svarbos patirties, tad jo vystomi projektai tik tampa geresni, įdomesni, sukuriantys didesnę vertę gyventojams“, – įsitikinęs M. Umbrasas.

Anot specialistų, kaina ir vieta nebėra vieninteliai svarbūs faktoriai renkantis naują būstą. Patikimi vystytojai renkasi kokybiškas medžiagas, vadovaujasi tvarumo statybose ir projektavimo koncepcijose principais.

„Kalbant apie savo reputacija besirūpinančius vystytojus, reikėtų pažymėti ir tokius aspektus kaip modernių technologijų naudojimas, investicijos į kūrybiškesnius, daugiau vertės gyventojams ir miestui turinčius sprendimus“, – priduria A. Astramskas.

Lieka tęsti savo darbą

Specialistų teigimu, apie vystytojo patikimumą daug kalba ir jo veiksmai viešoje erdvėje – pavyzdžiui, teisminių bylų su klientais ar skundų socialiniuose tinkluose skaičius. Pravartu žinoti ir tai, kad teismų informacinės sistemos LITEKO bazėje galima rasti informacijos, ar bendrovei buvo iškelta bylų dėl broko ir paslėptų defektų. Pasirinkus nepatikimą ar neaiškios reputacijos vystytoją pirkėjai susiduria su įvairiomis rizikomis. A. Astramskas sako, kad labiausiai rizikuojama gauti ne tai, kas buvo žadėta projekto pristatyme, arba gerokai vėluojant.

„Rinkoje vis dar pasitaiko situacijų, kai sumokėjus rezervacijos ar preliminarios sutarties mokestį gerokai nusikelia projekto užbaigimo terminas. Tai gali reikšti neplanuotas išlaidas nekilnojamąjį turtą įsigijusiam žmogui, dažnai turinčiam finansinių įsipareigojimų bankui ar kitai institucijai. Kita situacija – garantinių įsipareigojimų nesilaikymas. Su šia problema didesnė tikimybė susidurti, kai nekilnojamasis turtas perkamas iš įmonės, užregistruotos tik konkrečiam projektui, o ne patikimo vystytojo. Ir atvirkščiai: kokybė ir pažadų laikymasis, sutartų dalykų įvykdymas sutartu laiku – šie aspektai kalba apie patikimą vystytoją“, – pažymi A. Astramskas.

Patikimas NT plėtotojas preliminariose buto pirkimo-pardavimo sutartyse paprastai apibrėžia statybų pradžios ir pabaigos terminus bei prisiima atsakomybę, kad pastatas bus pripažintas tinkamu naudoti. Už šių sutarties sąlygų pažeidimą vystytojas pats prisiima galimas sankcijas.

M. Umbrasas priduria, kad dėl to nemažiau svarbu atkreipti dėmesį, ar projekto vystytojas lieka pats administruoti pastatą po jo pridavimo.

„Atsakingi vystytojai investuoja ne tik į pastatus, bet ir į kokybišką, ilgaamžę infrastruktūrą juose bei komfortišką aplinką. Beje, aplinka tampa vis svarbesniu veiksniu pirkėjams, o patyrę plėtotojai stengiasi užtikrinti didesnę jos įvairovę ir praktiškumą – juk visi nori gyventi jaukiai ir patogiai. Dėl to kokybiškų projektų vystytojai dažniausiai numato ir erdvių svarbiausioms paslaugoms užtikrinimą šalia gyvenamosios paskirties pastatų ar juose“, – vardija M. Umbrasas.

Jis priduria, kad verta atkreipti dėmesį ir į atsiliepimus apie įmonę, jos jau įvykdytus projektus, pasidomėti, ar vystytojas pats parduoda butus – tai ženklas, kad geriausiai pirkėjų norus žinantys specialistai prisideda prie projektų dar jų kūrimo užuomazgose. Modernūs vystytojai akylai seka pasaulinės rinkos naujoves ir sėkmingiausias jų pritaiko mūsų šalyje. Pavyzdžiui, taip Vilniuje išpopuliarėjo terasos.

„Visada galima savo akimis įvertinti jau įgyvendintus projektus, pasidomėti jų eksploatavimo patirtimis. Patikimi vystytojai visuomet pasižymi ilgalaikiais planais, viešumu ir aiškiai deklaruojama įmonės filosofija, tad reputacijos klausimas jiems yra prioritetų sąrašo viršūnėje kartu su kokybe, inovacijomis ir vizijų įgyvendinimu“, – tvirtina M. Umbrasas.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą