9 priežastys, kodėl verta dažniau pasimėgauti silke

Žiemos stalas be silkės jau neįsivaizduojamas. Turbūt nėra namų, kuriuose per šventes nerastume patiekalų, paruoštų iš šios žuvies. Be to, silkė mėgstama ne tik per šventes – statistika rodo, kad gruodžio mėnesį silkės gaminių parduodama beveik dukart daugiau nei kitais mėnesiais.

Tai nebrangi ir skani riebi žuvis, kurioje gausu įvairiausių organizmui naudingų maistinių medžiagų. Silkė yra ypač naudinga dėl didelio omega-3 kiekio – tai yra vienas iš didžiausią šių riebalų rūgščių koncentraciją turinčių šaltinių.

Pateikiame silkėje esančių naudingųjų medžiagų apžvalgą. Silkės mėgėjams patiks!

9 priežastys, kodėl verta dažniau pasimėgauti silke

1. Silkėje yra daug Omega-3 riebiųjų rūgščių

Omega-3 riebiosios rūgštys turi uždegimą mažinančio poveikio, jos mažina trigliceridų kiekį, didina gerojo cholesterolio kiekį, o visa tai mažina širdies kraujagyslių ligų riziką.

Specialistai rekomenduoja kasdien su maistu gauti bent 1000 mg Omega-3.

Vidutinio dydžio silkės filė, sveriančioje 180 g, yra 3180 mg Omega-3.

2. Silkėje yra daugybė antioksidantų

Stipriausiais antioksidantais laikomos tokios maistinės medžiagos, kaip vitaminas E ir selenas.

Abi šios maistinės medžiagos svarbios imuninei sistemai ir padeda sumažinti laisvųjų radikalų daromą žalą kūno audiniams, užkerta kelią įvairioms ligoms.

180 g silkės filė yra 96 proc. rekomenduojamos seleno dienos normos ir 10 proc. vitamino E.

3. Silkėje yra daug vitamino D

Yra puikiai žinoma, kad saugus buvimas saulėje yra geriausias vitamino D šaltinis. Žiemos sezonu, kai saulės gauname mažiau, daugeliui žmonių jo trūksta.

Tačiau yra keletas puikių vitamino D3 maistinių šaltinių, ir silkė – viena iš geriausių.

Tik iš vienos silkės filė gaunama 307 TV (tarptautinių vienetų) vitamino D, o tai atitinka 76,8 proc. rekomenduojamos dienos normos.

Todėl silkė ir yra puikus pasirinkimas šaltuoju sezonu.

Vitaminas D žmogaus organizmui yra gyvybiškai svarbus. Tyrimai rodo, kad jis gali sumažinti vėžio, širdies ir kraujagyslių, kitų ligų riziką.

4. Silkė yra puikus baltymų šaltinis

180 g sveriančioje vienoje silkės filė yra 33 g aukštos kokybės baltymų. Taip pat šioje žuvyje pakankamai daug visų būtinų amino rūgščių.

Vienoje silkės filė yra apie 290 kilokalorijų, ir tai palyginti nekaloringas produktas, dovanojantis daug baltymų.

5. Silkėje yra mažai gyvsidabrio

Nors jūrų ir vandenynų žuvys yra labai maistingos, kai kuriose jų yra nemažai gyvsidabrio – tai toksiškai veikiantis sunkusis metalas, kuris gali sukelti daugybę neigiamų padarinių organizmui.

Silkė pasižymi tuo, kad yra viena švariausių vandenyno žuvų – gyvsidabrio joje yra minimaliai.

6. Silkė gali padėti sumažinti kraujospūdį

Suvalgius silkės organizme padaugėja azoto oksido, o tai mažina kraujospūdį, parodė vienas tyrimas.

Šiame atsitiktinių imčių tyrime 15 vyrų buvo skirtas tam tikras mitybos planas: vieni valgė silkę penkis kartus per savaitę, kiti pagal tą patį tvarkarašti valgė vištieną. Tyrimas truko keturias savaites.

Pirmųjų kraujyje, lyginant su antrųjų, padidėjo azoto oksido kiekis. Didesnė azoto oksido koncentracija kraujyje paprastai mažina kraujospūdį.

Norint patvirtinti šias išvadas dar būtina atlikti daugiau tyrimų.

7. Silkėje itin daug vitamino B12

Silkėje yra didelė vitamino B12 koncentracija. Vienoje silės filė – net 419 proc. rekomenduojamos paros normos. Vitaminas B12 yra tas, kurio trūksta dažniausiai, ypač vyresniems žmonėms.

Be to, silkėje yra nemažai kitų B grupės vitaminų.

8. Silkė yra labai maistinga

Silkėje, kurios kalorijų vertė yra palyginti nedidelė, yra labai didelė naudingųjų maistinių medžiagų koncentracija, todėl ji laikoma labai maistingu produktu.

9. Silkė yra nebrangi ir skani

Galiausiai – tai nebrangi, visiems prieinama ir skani žuvis, iš kurios galima paruošti gausybę patiekalų.

Viena pastaba

Silkei specialistai turi tik vieną priekaištą: silkė yra sūrus produktas, o druska verčia kauptis skysčius – tai gali turėti įtakos kraujospūdžiui. Tad renkantis ir valgant silkę reikėtų tai įvertinti.

Silkės sudėtis

100 g silkės yra:

152 kcal;

8 g angliavandenių;

9 g riebalų;

2 g sočiųjų riebalų;

3.7 g mononesočiųjų riebalų;

2.1 g polinesočiųjų riebalų;

1729 mg omega-3;

130 mg omega-6;

18 g baltymų.

Vitaminai (kiekis 100 g silkės ir kokią rekomenduojamos dienos normos dalį sudaro, proc.):

vitamino D – 167 TV (41,8 proc.);

vitamino B12 – 13.7 mcg (228 proc.);

vitamino B3 – 3.2 mg (16 proc.);

vitamino B6 – 0.3 mg (15 proc.);

vitamino B2 – 0.2 mg (14 proc.)

vitamino B1 – 0.1 mg (6 proc.);

vitamino B5 – 0.1 mg (6 proc.);

vitamino E – 1.1 mg (5 proc.);

vitamino A – 93 TV (2 proc.);

vitamino C – 0.7 mg (1 proc.).

Mineralai (kiekis 100 g silkės ir kokią rekomenduojamos dienos normos dalį sudaro, proc.):

seleno – 36.5 mcg (52 proc.);

fosforo – 236 mg (24 proc.);

kalio – 327 mg (9 proc.);

magnio – 32 mg (8 proc.);

cinko – 1.0 mg (7 proc.);

geležies – 1.1 mg (6 proc.);

kalcio – 57.0 mg (6 proc.);

vario – 0.1 mg (5 proc.);

natrio – 90.0 mg (4 proc.).

Parengta pagal nutritionadvance.com

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą