Originalaus žydiško humuso receptas: išpopuliarėjusią užtepėlę namuose pasigaminti lengviau negu atrodo

Ukmergėje veikiančio viešbučio-restorano „Big Stone“ kulinarai, vadovaujami virtuvės vadovės Mildos Balžekaitės, sukūrė specialų valgiaraštį, kuris remiasi žydų virtuvės tradicijomis.

Ukmergė neatsitiktinai vis dažniau tampa žydų kultūros traukos tašku. Čia apsilankius galima ne tik išgirsti įdomių faktų, bet ir paragauti žydiškų patiekalų, nors žydiška ir lietuviška virtuvės taip susipynusios, kad kartais sudėtinga pasakyti, kas, ką ir iš ko paveldėjo ar pasiskolino. Bet yra nemažai prielaidų, kad už cepelinus, beigelius ir kugelį reikia padėkoti litvakams. Litvakų virtuvės ypatybė – produktai, kurie lengvai paruošiami, taip pat daug daržovių, ypač svogūnų, todėl ji yra populiari. Bet reikia paisyti tam tikrų taisyklių, pavyzdžiui, nedėti į mėsos sultinį grietinės, nes mėsa negali maišytis su pieno produktais. Užkandžių gerbėjams Ukmergėje yra siūloma paskanauti avinžirnių. Arabų kalboje žodis „humusas“ reiškia avinžirnį – tai užkandis, kurį Izraelio gyventojai ragauja nuo mažumės.

Iš tikrųjų tai ne tik užkandis, bet ir pagardas, užtepėlė. Jo receptas yra nesudėtingas, tik reikia turėti virtų avinžirnių, sezamų sėklų pastos, alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių, bet kiekviena šeimininkė šį užkandį ruošia vis kitaip.

Humusas

Reikės (5 porcijoms):

300 g avižirnių 100 g sezamų pastos druskos, maltų juodųjų pipirų, citrinų sulčių – pagal skonį kelių valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Avinžirnius pamerkite į šaltą vandenį iš vakaro. Išbrinkintus išvirkite ir sutrinkite iki vientisos masės su sezamų pasta. Pagal skonį įberkite druskos, juodųjų pipirų, įpilkite šiek tiek šviežiai spaustų citrinų sulčių. Prie humuso tinka skrudinta balta duona, pagardinkite užkandį alyvuogių aliejumi.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą