Į mišką – per grybų tiltus

Rytoj švintant po Dainavos girią prie Marcinkonių pasklis 15-ojo Lietuvos grybavimo čempionato dalyviai, o po trijų valandų finišavę skubės į Varėną, kur jau 22-ą kartą siaus Grybų šventė.

Veš grybų traukinys

Iš įvairių šalies kampelių į Grybų šventę Varėnoje skubančius perpus pigiau veš ir šventinis Grybų traukinys, kuris iš Vilniaus geležinkelio stoties išvyks 8 valandą 25 minutės. Juo keliaujančius linksmins muzikantai, o Varėnos geležinkelio stotyje 10 valandą su įvairiais siurprizais pasitiks šeimininkai ir
pakvies į teatralizuotą eiseną. Ji patrauks į Legendų parką, kur įvairių grybų vardais pavadintose
gatvelėse lauks papuošti, dzūkiškais patiekalais kvepiantys, dainuojantys ir grojantys seniūnijų, įmonių, amatininkų ir tautodailininkų kiemeliai.

Vaišins baravykų sriuba

Tuo metu Marcinkonyse, prie Kastinio ežero, komisija jau skaičiuos grybavimo čempionato dalyvių iš miško parneštus laimikius, spręs, kas nusipelnė Varėnos mero Algio Kašėtos įsteigtos ir keramiko Petro
Pretkelio sukurtos taurės bei kitų prizų. Iš anksto ir prieš pat startą užsiregistravusios komandos tik tuomet sužinos, kokius grybus galės rinkti. Dalyvių ir jų palaikymo komandas su dzūkiškomis dainomis, bandomis ir kitais gardumynais pasitiks Marcinkonių etnografinis ansamblis su šmaikščiąja vadove ir bendruomenės pirmininke Rimute Avižiniene. Marcinkoniškiai šiemet tiek prisigrybavo, kad ir didžiuliame katile verdamai sriubai baravykų liks.

Laimikį skaičiuoja dėžėmis

"Įdomu, kaip seksis čempionate. Kaip ir paprastame grybavime vieni žino grybingas vietas, o kitus lydi naujoko laimė. Šiemet pralaimėjome grybams -- jų visur buvo daugiau nei spėjome išrinkti. Nuo liepos pirmosios iki šiol nebuvo nei vienos dienos, kad su žmona Leonora negrybautume. Dažniausiai Rūdininkų girioje. Parsiveždavome pilną automobilio bagažinę, kurioje telpa dvylika dėžių. Iki rugpjūčio pabaigos gausiai ir beveik visur dygo voveraitės, o tuomet pasipylė ir baravykai. Vasarinių jų buvo nedaug. Grįždami iš miško vykdydavome operaciją "Močiutė". Pamatę paskui šeimą nebespėjančias senoles baravykų joms duodavome, kad galėtų pasigirti prieš kitus. Tik liepdavome nesakyti, jog ne pačios rado", -- pasakojo Pirčiupiuose gyvenantis Vytenis Daugudis, daugkartinės grybavimo čempionato nugalėtojos Paluknio (Varėnos r.) komandos "Krembliai" kapitonas. Jis apgailestavo, kad tradicinė Grybų šventės data -- paskutinis rugsėjo šeštadienis šiemet buvo paankstinta savaite, todėl nespėjo į ją iš anksto susiruošusi didelė grupė grybautojų iš Italijos. Pernai italų komanda buvo sužavėta ir grybavimo varžybomis, ir linksmybėmis grybų sostine virtusiame Varėnos parke.

Kvies į Grybautojų asociaciją

V.Daugudis pasidžiaugė, jog rugsėjo 16 dieną Paluknyje vykusioje tradicinėje grybų olimpiadoje, kur su vietiniais varžėsi ir komandos iš Vilniaus, Kauno, buvo sutarta įkurti Grybautojų asociaciją. Grybų šventėje jis pristatys šios asociacijos atstovus ir tikslu, paragins jungtis ir kitus.

"Juk Lietuvoje yra tik dvi kategorijos žmonių -- politikai ir grybautojai. Ir dažnai apsikeičia vaidmenimis tiek Seime, tiek miške", -- įsitikinęs V.Daugudis. Jis tikisi, kad Grybų šventėje bus prisiminti ir pagerbti trys ypatingi čempionai marcinkoniškiai Antanas Jazukevičius, Danutė Tamulevičiūtė ir Petras Mendeika, prieš penkiasdešimt metų tuomet mokinukai sąjunginiame visą vasarą trukusiame konkurse įveikia visus kitus dalyvius.

Dešimtmetis rado 827 baravykus

Tuomet mokiniai rinkti grybus, uogas, vaistažoles buvo skatinami ir įvairiais apdovanojimais -- kelialapiais į garsėjusią pionierių stovyklą Arteke, radijo imtuvais, fotoaparatais ir kitomis dovanomis.Ir su mokinukų pagalba 1967 metais Marcinkonių priėmimo ir paruošų punktas supirko 250 tonų spanguolių ir pridžiovino net 4 tonas baravykų, o vienai ne mažiau dešimties tonų šviežių reikia. "Manau, gerai būtų tokius konkursus atnaujinti. Man tą vasarą buvo dešimt metų, bet grybaudavau kasdien. Pasiekiau ypatingą rekordą. Per vieną kartą radau 827 baravykus. Rinkau tik aukščiausios rūšies, kuriai prisikirdavo su kotais iki 8 centimetrų. Kai jau grįžau pasukau namų link su pilnutėle pintine iš karnų aptikau baravykų ratą. Senoliai pasakojo, kad tokį per dešimt metų tik vienam
grybautojui pavyksta užeiti. Jame išroviau 120 baravykų. Kad turėčiau kur dėti teko nusimauti kelnes ir nusivilkti palaidinę. Į priėmimo punktą laimikį vos atitempiau tik trumpikėmis apsirengęs", -- pasakojo šešiasdešimtmetis aktorius ir žurnalistas P.Mendeika.

Žmones suburia bendrystei

Dabar jau vilnietis grybauti nenustojo, pasidžiaugė, kad jo bičiulis marcinkoniškiui Jono Miškiniui šią vasarą per kelias valandas pavyko rasti 404 baravykus. Pats grybavimo čempionatuose nedalyvauja, bet būtinai atvyksta ir tuo pačiu metu grybauja nerungtyniaudamas. "Tai ypatinga šventė. Ją kiekvienas turėtų pamatyti. Daug linksmybių, turtinga mugė. O svarbiausia, jog grybai džiugina ir suburia ypatingai bendrystei tiek pažįstamus, tiek pirmą kartą sutiktus žmones", - teigė P.Mendeika.
Lietuvos grybavimo čempionatas. Rugsėjo 23 d. 7-10 val. Marcinkonys, prie Kastinio ežero.

Grybų šventė. Nuo 10 val. iki vidurnakčio. Varėna, Legendų parkas.

Lrytas.lt, Genovaitė RAFANAVIČIENĖ. korespondentė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą