Minime tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną

Jungtinių Tautų iniciatyva kasmet spalio 1 d. minima Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena (angl. International Day of Older Persons). Šių metų dienos tema „Žengdami į ateitį išnaudokime vyresnių žmonių talentus, didinkime jų indėlį į visuomenę“ (angl. Stepping into the Future: Tapping the Talents, Contributions and Participation of Older Persons in Society) skirta skatinti vyresnio amžiaus žmones aktyviau dalyvauti visuomenės gyvenime, didinti jų indėlį į šeimos, bendruomenės ir visos visuomenės gerovę. Siūloma atkreipti dėmesį į vyresnio amžiaus žmonių talentus, jų amžiaus poreikius, teises ir pasirinkimą.

Šių metų tema pabrėžia ryšį tarp pagyvenusių žmonių gabumų ir pagyvenusių žmonių indėlio įgyvendinant Jungtinių Tautų 2030 m. Tvarios plėtros darbotvarkę ir Madrido Tarptautinį senėjimo veiksmų planą. Numatoma, kad nuo 2015 m. iki 2030 m. vyresnių žmonių visame pasaulyje skaičius padidės 56 proc. – nuo 901 milijono iki daugiau nei 1,4 milijardo. Iki 2050 m. 60 metų ir vyresnių žmonių skaičius viršys vaikų iki 15 metų amžiaus skaičių.

Žengiant į ateitį su prisiimtu įpareigojimu, kad niekas nebus pamirštas, yra akivaizdu, kad dažnai nepakankamai vertinamas ir pamirštamas vyresnio amžiaus žmonių indėlis, kuris reikalingas ne tik vyresnio amžiaus žmonių gerovei, bet ir būtinas tvarios plėtros procesams.

2017 m. tema skatina numatyti veiksmingas priemones skatinti ir stiprinti vyresnio amžiaus žmonių dalyvavimą socialiniame, kultūriniame, ekonominiame ir pilietiniame bei politiniame gyvenime.

Jungtinės Tautos, minint 2017 m. Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną, rekomenduoja:

  •  Atkreipti dėmesį į sąlygas ir priemones, įgalinančias vyresnio amžiaus žmones aktyviau dalyvauti visuomeniniame gyvenime, įskaitant saugiai naudotis sveikatos priežiūros, teisinėmis ir finansinėmis paslaugomis, turėti reguliarias pajamas.
  •  Pašalinti kliūtis vyresnio amžiaus žmonėms aktyviai dalyvauti ir įnešti didesnį įnašą į visuomenės gerovę, sudaryti jiems galimybes naudotis naujausiomis technologijomis, gauti informaciją, galimybę šviestis ir mokytis visą gyvenimą.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą