Susitikimas su „Misija Sibiras“ dalyviais Lazdijuose

Spalio 12 d. Lazdijų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su projekto „Misija Sibiras“ dalyviais. Jauni, entuziastingi, drąsūs ir patriotiški jaunuoliai dalinosi patirtimi, nuveiktais darbais bei įspūdžiais su susirinkusiais Lazdijų krašto žmonėmis. Susitikime dalyvavo ir Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis.

Šiais metais ekspedicijoje dalyvavo dvidešimt keturi „Misija Sibiras“ savanoriai, o penki iš jų – Matas, Antanas, Roberta, Karolis ir Aistė, atvyko į Lazdijus. Jaunuoliai trumpai priminė kokia skaudi yra Lietuvos istorija ir koks šio projekto tikslas, supažindino su galimybėmis tapti ekspedicijos nariais, kokie sunkumai laukė, kokie darbai buvo nuveikti, be to, parodė nuotraukas, kuriose įamžintos įsimintiniausios ir prasmingiausios akimirkos.

Susitikime dalyvavęs meras Artūras Margelis visiems priminė, kad du komandos nariai, Aistė Eidukaitytė ir Antanas Urbonas yra iš Lazdijų. Be to, dėkojo, kad visa komanda atvyko ir į Lazdijus savo patirtimi pasidalinti su šio krašto žmonėmis. „Ačiū, kad vykdote šią prasmingą veiklą ir padedate išsaugoti tokį skaudų, bet reikšmingą Lietuvos istorijos etapą“ – dėkojo savivaldybės vadovas ir įteikė jiems atminimo dovanas.

Šiais metais kelionės vieta buvo kitokia nei įprastai. Dėl politinių Rusijos sprendimų, neišdavus komandos nariams vizų į Rusiją (Sibirą), komanda pakeitė ekspedicijos kryptį ir išvyko į Kazachstano Respubliką. Misija truko beveik dvi savaites, o jos metu buvo tvarkoma tautiečių trėmimo ir kalinimo vietos. Per 11 ekspedicijos dienų komanda „iššukavo“ 16 bendrų miestų kapinių, kuriose skaitydami antkapių užrašus ieškojo lietuviškų pavardžių ir užrašų, kurių pavyko surasti, inventorizuoti ir sutvarkyti beveik 200. Be to, buvo pastatyta, sutvarkyta 4 memorialai (Rudnike, Balchaše, Rytiniame Kounrade bei Mamočkino (Mamyčių) kapinėse).

„Misija Sibiras“ dalyviai dalinosi sunkiais išgyvenimais, sudėtingomis, tačiau ir itin įdomiomis užduotimis. Prieš išvykdama į ekspediciją jie turėjo mokytis kryždirbystės meno, kuris buvo reikalingas misijoje. Kazachstane jie pastatė 6 naujus lietuviškus kryžius, iš kurių vienas, pats aukščiausias, Saranėje šalia 2 partizanų kapų siekė net 4,8 metrų aukštį.

Po oficialiosios susitikimo dalies, Matas, Antanas, Roberta, Karolis ir Aistė sutiko mielai pasikalbėti su kiekvienu norinčiu, nusifotografuoti, pasidalinti mintimis ir gerais nuveiktais darbais prie kavos puodelio.

Lazdijų rajono savivaldybės  informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą