Lietuvos dzūkai penktadienį bursis Kapčiamiestyje ir Seirijuose

 

„Su „Dzūkų kalendorum“ jau daug buvau ir dar daug kur būsiu, bet, kap bebūtų, svarbiausia sugrįšč ir in namus – Kapčamiescį. Todėl kvieciu visus mielus kraštiečius in Kalendoraus pristacymų lapkrico 30 d. 16 val. Amilijos Pliaterytės muziejun. Dar tų pacių dzienų, 13 val. Kalendorų pristacysiu ir Sairijuosa“, – į gimtąjį Kapčiamiestį ir į Seirijus dzūkus kvietė asociacijos „Vilniaus dzūkuliai“ pirmininkas Juozas Žitkauskas.

Šiemet asociacija išleido net du kalendorius, kuriuos privalu turėti kiekvienam save gerbiančiam dzūkui – sieninį ir stalo.
Abiejų pristatymų metu bus dzūkiškai šnekučiuojamasi, kalendorių galėsite ne tik pačiupinėti, bet ir įsigyti vieną iš jų, viską sužinosite apie kalendoriaus atsiradimo procesą bei kūrybinę virtuvę, kurioje sukosi ir 4 fotografijomis leidinį papuošęs Algimantas Aleksandravičius, dzūkiškų gėrimų receptus parūpinusi etnologė Nijolė Marcinkevičienė, dzūkiškus žodžius ir frazeologizmus pateikusi kalbininkė dr. Asta Leskauskaitė bei daug kitų žinomų veidų.
Sieninis kalendorius, anot J. Žitkausko, labiau pritaikytas vyresnio amžiaus žmonėms, o stalo kalendorius skirtas dirbančiam žmogui.
Sieninį kalendorių puošia garsių Lietuvos dzūkų, Mikalojaus Konstantino Čiurliono, Petro Bingelio, Veronikos Povilionienės, Adolfo Ramanausko Vanago, Simono Konarskio, Vinco Krėvės-Mickevičiaus, Dalios Tamulevičiūtės ir kitų žinomų asmenybių, portretai, tikras dzūkas čia atpažins daugybę savo kraštui būdingų pasakymų, dzūkiškų gėrimų – bruknių giros, laukinių obuoliukų alaus, sulos, duonos, džiovintų mėlynių giros – receptus.
Nespalvotomis, praėjusio amžiaus nostalgija dvelkiančiomis nuotraukomis papuoštas stalo kalendorius vaizduoja įvairias Dzūkijos vietoves, Seinų kunigų seminariją, Kurnėnų mokyklą, Punios piliakalnį, Merkinės turgaus aikštę, Druskininkų pušynus, Kapčiamiestį, Lazdijus, o fotografijas lydi žaismingos dzūkiškos patarlės.
Kalendorių ypatybė – čia nerasite nei vieno bendrinės lietuvių kalbos žodžio, viskas dzūkiška nuo sausio iki gruodžio.
Priešaky – didžioji kalendorių pristatymų virtinė, nusidrieksianti Kaune, Alytuje, Punske, Panevėžyje, Druskininkuose ir kituose miestuose bei miesteliuose.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą