Knygos sutiktuvėse – netikėti minčių viražai

Eva Tombak - redaktorė, žurnalistė, rašytoja, jogos mokytoja, keliautoja - užsuko į Jurgio Kunčino viešąją biblioteką pabendrauti su skaitytojais. Keturių knygų autorė alytiškiams pristatė naujausiąją - teorinį ir praktinį vadovą, kaip atpažinti, bendrauti ir tildyti savo minčių žvėrelius. Intriguojantis šio leidinio pavadinimas „Minčių žvėrynas“ į renginį priviliojo beveik vien moterišką auditoriją.

„Kas aš esu? Kas yra mano mylimas bjaurusis „aš“? – savo knygoje klausia Eva Tombak ir čia pat bando rasti atsakymą: - Anksčiau išdidžiai pabrėždavau, kad esu trijų vaikų mama. Vėliau susigėdau – vaikų negalima savintis, jie nėra mano aksesuaras, nėra „aš“ sudedamoji dalis... Ar tai, kad esu ištekėjusi beveik 33 metus, paverčia mano „aš“ žmona?.. Ar mano „aš“ būtų kitas „aš“, jei būčiau vienišė?.. Gimiau 1959-aisiais. Tačiau amžius nenusako, neapibrėžia mano proto, fizinės būsenos, gyvenimo kelio. Aš nepasensiu, kol priimsiu naujas patirtis ir tęsiu pažinimą... Dvidešimt metų tapatinausi su savo leidžiamu žurnalu „Ieva“, man atrodė, kad „Ieva“ – mano „aš”. Kai „Ieva“ bankrutavo, maniau, kad gyvenimas baigėsi, aš mirštu. Bet vis dar esu, toliau rašau, tik daugiau su tuo, ką parašau, nesitapatinu.“

Eva Tombak, nuolat skaitanti daugybę knygų, jų turinį „perleidžianti per save“, apmąstanti ir įvertinanti, savo pačios knygas vadina filosofiniu pliuralizmu.

„Labai bijau kelio, kuris tinka visiems. Jeigu kas pasakys, kad štai – kelias, kuris tinka visiems, aš tikrai juo neisiu. Tai – ne mano kelias. Netikiu, kad egzistuoja kelias, tinkamas kiekvienam. Mes kiekvienas turime kelią, kuriame esame. Ir jis tikrai nėra nei blogesnis, nei geresnis už kelius, kuriais eina kiti“, - taip reginyje susirinkusiai publikai savo mintis dėstė rašytoja.

Atskleidusi dalį savo gyvenimo filosofijos, Eva nesiėmė jos piršti kitiems. Ji skatina kurti klausimus ir nebijoti suvokti, kad neturime atsakymų į juos.

„Reikia stengtis kuo mažiau vertinti. Deja, esami įstatymai mus verčia vertinti. O juk gyvenimas yra nuolatinis balansavimas tarp chaoso-laisvės ir disciplinos-teroro“, - sako Eva Tombak.

Susitikimas bibliotekoje netruko prabėgti. Žavioji viešnia alytiškių galvose pabudino dienos pabaigoje jau kiek prisnūdusius „minčių žvėrynus“.

„Mūsų protas knibžda it skruzdėlynas, kiekvienas per parą patiriame apie 50-70 tūkst. minčių. Aš – minčių medžiotoja, man patinka minčių judėjimą stebėti. Kiekvieną dieną mokausi matyti, kas jau atgyvenę, o ką reikia žadinti ar dresiruoti“, - teigia Eva Tombak.

Kaip žinia, beveik kiekvieną iš mūsų aplanko įkyrios, ramybės neduodančios mintelės: „tau nepavyks“, „tu apsijuoksi“, „tau gausis blogiau nei kitiems“. Nesugebėjimas jų atremti kartais nuslopina mūsų siekius. Išvykdama iš Alytaus Eva Tombak visiems palinkėjo sugebėti nutildyti savo vidinį cenzorių, nes jis yra tai, kas mums labiausiai trukdo gyventi.

Jūratė Čėsnaitė

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą