Varžytuvėse moksleiviai demonstravo žinias apie tautinį kostiumą

Lapkričio 28 d. Lazdijų rajono savivaldybės ugdymo įstaigų moksleiviams surengtos trečiosios etninės kultūros varžytuvės „Ritas Rėdos Ratas“. Šių metų varžytuvių tema – „ Lietuvių tautinis kostiumas“. Į Lazdijų viešosios bibliotekos salę sugužėjusių jaunųjų etnokultūros puoselėtojų pasveikinti ir palinkėti sėkmės atvyko Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis. Jis džiaugėsi, kad mokiniai neabejingi savo gimtojo krašto kultūrai, švenčia tradicines šventes ir didžiuodamiesi dėvi tautinį kostiumą.

Dėkodamas mokytojoms, ugdančioms vaikų ir jaunuolių tautinę savimonę, meras įteikė dovanų – Lietuvos nacionalinio kultūros centro išleistus kalendorius „Baltų genčių kostiumai I-XIV a.“. Jame pavaizduota baltų genčių - kuršių, sėlių, jotvingių, žemaičių, aukštaičių, lietuvių, žiemgalių - kostiumų kolekcija, kuri išsamiai pristato geležies amžiaus, romėniškosios, vikingų bei viduramžių epochos nešiosenos ir puošybos tradicijas, atkurta remiantis archeologiniais tyrimais, istoriniais duomenimis bei Europos ikonografija. „Neabejoju, jog ruošdamiesi šioms varžytuvėms daug sužinojote apie tautinius mūsų rūbus, tad linkiu domėtis ir plėsti žinias apie istorinį kostiumą“, – sakė meras A. Margelis.

„Šios varžytuvės ir panašūs renginiai padeda užtikrinti mūsų tautos etninės kultūros, kultūros savitumo ir papročių išsaugojimą, garantuoja jų tęstinumą bei padeda išsaugoti tapatybę. Linkiu jums visiems sėkmės ir neprarasti noro mylėti bei puoselėti gimtąjį kraštą, jo papročius ir tradicijas“,- sakė A. Margelis. Kiekvienai varžytuvėse dalyvavusiai komandai meras įteikė knygą-albumą „Lietuvos etnografiniai regionai“. Jis ragino moksleivius plėsti etnokultūrines žinias ir kuo artimiau pažinti ne tik gimtąją Dzūkiją, bet ir kitus mūsų šalies regionus, o savo žiniomis būtinai pasidalinti su visa mokyklos bendruomene.

Rajoninėse varžytuvėse „Ritas Rėdos Ratas“ dalyvavo šešios 5-10 klasių komandos iš Kučiūnų, Kapčiamiesčio, Veisiejų, Lazdijų, Šeštokų bei Seirijų, kurios varžėsi keturiuose konkursuose: Komandų prisistatymo, Tautosakos paveldo, „Išminties rato“ ir Kulinarijos paveldo. Dalyvius vertinusi komisija ypač dėmesį kreipė į tarmiškumą, etnografiškumą, kūrybiškumą bei etnokultūrinių žinių demonstravimą bei tautinio kostiumo nešioseną.

Geriausiai šiose varžytuvėse pasirodė ir pirmą vietą laimėjo Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos komanda „Lazdona“ (mokytojos Birutė Vžesniauskienė).

Antroji vieta atiteko Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos komanda (mokytojos Edita Vaitkevičiūtė, Rasa Dumbliauskaitė, Rasa Sabaliauskienė).

Trečios vietos laimėtojai – Kučiūnų mokyklos komanda „Alnukai“, kurią ruošė mokytoja Lina Pileckienė.

Varžytuvių vertinimo komisijos nariai Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė etnokultūrai Neringa Rasiulienė, Lazdijų krašto vyr. muziejininkė Regina Kaveckienė ir etnologas Vilius Tumosa sveikino renginio dalyvius, nuo savivaldybės visoms komandoms įteikė amatininkų rankų darbo suvenyrus su Lazdijų simbolika bei kulinarinio paveldo puoselėtojų iškeptas saldžias dovanas. Taip pat visiems varžytuvių dalyviams buvo įteikti Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Vytuolio Valūno padėkos raštais.

 

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą