Prie Dainavos partizanų paminklo padėtos gėlės

Pandemijai sutrukdžius surengti oficialų Dainavos partizanų paminklo atidarymą, šiandien, minint Lietuvos kariuomenės dieną, prie jo padėtos gėlės ir pagerbtas karių ir partizanų atminimas.

Gėles prie Senamiesčio skvere pastatyto paminklo padėjo Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis, mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

 „Planavome organizuoti didelį renginį, tačiau dėl pandemijos elgėmės labai atsargiai. Partizanams buvome pažadėję, kad šis paminklas bus atidengtas, pristatytas visuomenei ir savo pažadą ištesėjome. Dėl tų žmonių mes šiandien esame laisvi ir galime kalbėti lietuviškai. Jie kovojo už mūsų laisvę, tad mes turime jiems atiduoti duoklę, kad kitos kartos atsimintų tuos žmones, kurių dėka mes esame laisvi“, – padėjęs gėles sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Anot miesto mero, paminklas buvo pastatytas toks, kokio norėjo patys partizanai. „Džiaugiuosi, kad šiandien, nors ir kukliai, jis yra atidengtas“,  – sakė miesto vadovas.

Pastatytu paminklu džiaugėsi ir į gėlių padėjimo ceremoniją atvykę Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Alytaus skyriaus  atstovai.

„Šis paminklas mums yra labai svarbus. Viltį, kad jis bus pastatytas , puoselėjome 7–8 metus. Mes kalbėjomės, laukėme, prašėme. Juk vienintelėje Dainavos apygardoje tokio paminklo nebuvo“֧,  – Dzūkijos sostinėje iškilusiu paminklu džiaugėsi tremtinys Romualdas Požėra.

Senamiesčio skvere pastatytas 4,5 metro aukščio paminklas primena tarsi iš žemės besiskleidžiantį atminimo pumpurą su stilizuotu Jogailaičių kryžiumi, apatinėje jo dalyje – užrašas „Dainavos apygardos partizanams 1944–1953“, o kitoje pusėje iškalti keturi žodžiai „Tikėjimas, Laisvė, Nepriklausomybė, Santarvė.“

Šis skulptoriaus Gintauto Jonkaus sukurtas paminklas skirtas Dainavos apygardos, kuri buvo įkurta prasidėjus antrajai sovietų okupacijai, kovotojams. Joje iki beveik šeštojo dešimtmečio vidurio veikė apie 300 partizanų, su sovietų okupantais kovojusių Alytaus, Varėnos, Lazdijų bei aplinkinių rajonų ribose. Partizanų gretose kovojo garsūs pasipriešinimo dalyviai – apygardos vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas, jo bendražygiai Juozas Vitkus-Kazimieraitis, Lionginas Baliukevičius-Dzūkas, Domininkas Jėčys-Ąžuolis, Vaclovas Voveris-Žaibas ir kiti.

Senamiesčio skvere iškilęs paminklas apšviestas LED šviestuvais. Šalia jo įrengti trys suoliukai, bus pastatytas informacinis stendas lietuvių ir anglų kalbomis. Paminklo aplinką puošia dviejų pakopų gyvatvorė iš visžalių augalų. Paminklo aplinkos sutvarkymo projektą parengė Klaipėdos universiteto Architektūros, urbanistikos ir dizaino centro „Baltijos kraštovaizdžiai“ architektas prof. dr. Petras Grecevičius, kraštovaizdžio architektas doc. dr. Jonas Abromas.

Dainavos apygardos partizanų paminklo pagaminimą ir pastatymą finansavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (44 705,38 Eur). Šiuos darbus atliko UAB „Kisinai“.  Aplinkos tvarkymo darbus, kuriuos vykdė UAB „Alstapa“, finansavo Alytaus miesto savivaldybė (19 303,64 Eur). Dar 1 979 Eur savivaldybė skyrė projekto vykdymo priežiūrai.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, paminklo Dainavos apygardos partizanams pastatymo vietos ir paties paminklo projekto klausimą visuomenė ir valdžios institucijos svarstė nuo 1997 metų. 

Ams, Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą