Alytuje pastatyti tekstilės konteineriai pasiteisino

Nuo šiol alytiškiams nereikia sukti galvos, kur padėti nenešiojamus drabužius ar avalynę. Alytuje pastatyti pirmieji tekstilės atliekoms skirti konteineriai Vilties, Vingio, Lauko, Žuvinto, Naujojoje, Jurgiškių ir Jazminų gatvėse. „Atskiro tekstilės atliekų surinkimo pradžia nuteikia pozityviai. Žmonės labai noriai naudojasi šiais konteineriais, tinkamai rūšiuoja. Žinoma, mums, kaip atliekų tvarkytojams, suformavus naują atliekų srautą iškyla ir naujų klausimų. Esminis jų: ką su atskirai surinkta tekstile daryti toliau, kaip kuo pigiau ją sutvarkyti? Pakartotinis naudojimas – puikus pasirinkimas, bet ne visos tekstilės atliekos tam yra tinkamos, o sisteminių sprendimų šiuo klausimu Lietuvoje kol kas nėra“, - sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas. Tekstilės konteineriai skirti ne visoms tekstilės atliekoms išmesti, o dar tinkamiems naudoti rūbams bei batams surinkti. Sudėvėtus drabužius, apatinį trikotažą ir kitas tolesniam naudojimui netinkamas tekstilės atliekas reikia mesti į mišrių atliekų konteinerius. Iš tekstilės konteinerių surinkti drabužiai ir avalynė bus vežama į Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų parką, kur bus rūšiuojama, skalbiama, dezinfekuojama ir atiduodama labdaros organizacijoms pakartotiniam naudojimui. Vienas pagrindinių atskiro tekstilės atliekų surinkimo tikslas – jų pakartotinis naudojimas. Tekstilės konteinerių Alytuje numatyta pastatyti 20. Esant poreikiui jų bus statoma ir daugiau. „Svarbiausia, kad gyventojai neniokotų konteinerių ir mestų į juos tik tas atliekas, kurioms jie skirti“, - tikisi ARATC vadovas.

Alytuje lapkričio pabaigoje pastatyti tekstilės konteineriai pasiteisino, pastebi ir ARATC Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė. Alytiškiai noriai naudojasi galimybe ir nereikalingus rūbus, batus meta į specialius konteinerius. Visos į tekstilės konteinerius patekusios atliekos yra išimamos, kraunamos į didmaišius ir vežamos į „TikoTiks“ centrą. Per beveik tris savaites jau surinkta apie 10 tonų tekstilės atliekų. Iš konteinerių atkeliavusios tekstilės atliekos, kurios tinkamos pakartotiniam naudojimui yra rūšiuojamos, atskiriami geri, tinkami toliau dėvėti drabužiai, pramoninėms šluostėms tinkama tekstilė, atrenkami rankdarbiams tinkami audiniai. Tiesa, pasitaiko ir labai stipriai sudėvėtų, nekokybiškų daiktų, kuriuos tenka išmesti. . „Viską, kas atvežama, rūšiuojame. Atskirai sudedame gerus, tinkamus toliau dėvėti drabužius, pramoninėms šluostėms tinkamą tekstilę, rankdarbiams tinkamus audinius, vintažinius rūbus, avalynę ir aksesuarus – šalikus, pirštines, diržus. Alytiškiai į tekstilės konteinerius neprimeta bet kokių daiktų – juose randamos tik tekstilės atliekos. Tiesa, ne viskas, kas surenkama, tinkama tolesniam naudojimui – pasitaiko ir labai stipriai sudėvėtų, nekokybiškų daiktų, kuriuos tenka išmesti. “, - pasakojo A. Jučienė.

Kad kuo daugiau tekstilės atliekų būtų panaudojama pakartotinai, ARATC pradėjo bendradarbiauti su Alytaus nakvynės namais. Pasinaudoti galimybe ir pasiimti drabužių, batų kviečiamos ir kitos įstaigos, labdaros organizacijos. „Jau pradėjome bendradarbiauti su Alytaus nakvynės namais – pagal jų išsakytą poreikį paruošėme ir atidavėme drabužių bei avalynės. Labai kviečiame šia galimybe pasinaudoti ir kitas įstaigas – tikrai nebūtina laukti labdaros siuntų iš užsienio: padėti vieni kitiems galime patys“, - kalbėjo A. Jučienė, primindama, kad pagrindinis atskirai surenkamų tekstilės atliekų tikslas ir yra tolesnis jų naudojimas.

Pagal Europos Sąjungos iškeltus reikalavimus, nuo 2025-ųjų metų visos tekstilės atliekos: drabužiai, pliušiniai žaislai, medžiaginė avalynė turės būti surenkamos atskirai. Pakartotinis naudojimas yra pagrindinis tikslas, kurio siekiama atskirai surenkant tekstilės atliekas. Išmestos kartu su kitomis atliekomis, jos labai užteršiamos ir tolesniam naudojimui jau būna netinkamos. Tekstilės atliekos sudaro 14 procentų visų Alytaus regione

surenkamų komunalinių atliekų. „Šių atliekų kiekis yra milžiniškas. Europoje nėra tokio santykio, nes kitos šalys rūbus stengiasi išvežti, pvz., į trečiąsias šalis, o mes labai daug įsivežame dėvėtų rūbų. Jie tarnauja trumpai ir vienintelis jų kelias yra konteineris. Už tekstilės atliekų sudeginimą reikia mokėti didelius pinigus, o jų perdirbimas yra problematiškas. Rūbų gamyba – labai tarši pramonė ir tokiais konteineriais padėsime gamtą saugoti“, - sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.

Parengė Rūta Kašėtienė

130095037 830663671085728 2535265588461827607 n2

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą