Nutarta: karantinas ir judėjimo tarp savivaldybių ribojimai pratęsti iki pavasario

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė siūlymui visuotinį karantiną pratęsti iki pavasario pradžios. Pagal Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) pateiktą siūlymą, karantino režimas pratęstas iki vasario 28 dienos 24 valandos, o jo atlaisvinimai kol kas nebuvo svarstomi.

„Yra siūlymas pratęsti karantino režimo trukmę dar vienam mėnesiui iki vasario 28 dienos 24 valandos. Kaip jau žinote, jeigu mes lyginame skaičius su gruodžio mėnesiu, tai yra iš tikrųjų didžiuliai pokyčiai, tačiau tie didžiuliai pokyčiai yra įvykę nuo didžiulių skaičių. 

Ligos atvejų skaičius mažėja, bet tas mažėjimo tempas, palyginus su ankstesnėmis savaitėmis, yra lėtėjantis“, – pristatydamas klausimą sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Kartu su karantino pratęsimu pritarta ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui tam pačiam terminui tęsti ir judėjimo ribojimus tarp šalies savivaldybių, nors dar pirmadienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė svarstė apie galimybę juos sušvelninti.

Sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys pažymėjo, kad šis karantino ir judėjimo ribojimų pratęsimas jau yra kitoks, nei buvo anksčiau, nes artimiausiomis savaitėmis bus svarstoma, kaip galima būtų režimą sušvelninti.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat akcentavo, kad iki pavasario pratęsti judėjimo tarp savivaldybių ribojimai nebūtinai tiek ir truks, jie, kaip ir kiti karantino draudimai, bus kiekvieną savaitę peržiūrimi ir pagal situaciją gali būti koreguojami.

„Taip, gali būti (judėjimo ribojimai atšaukti anksčiau, – aut.past.). Tačiau kol kas pagrindinė priežastis, kodėl iš esmės režimas lieka toks pat, koks buvo – pagal kriterijus, kurie buvo sutarti mūsų ekspertų, mes nesame toje stadijoje, kurioje, tarkime, mobilumo ribojimai galėtų būti laisvinami ar taikomi konkrečių savivaldybių ribose“, – tvirtino ji.

Dviejų savaičių sergamumas COVID-19 Lietuvoje gruodį viršijo 1000 susirgimo atvejų 100 tūkst. gyventojų, o dabar yra sumažėjęs perpus. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos sergamumo rodiklis siekia 498,2. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro statistikoje Lietuva išlieka raudonojoje zonoje, tarp koronaviruso labiausiai paveiktų šalių.

Su karantinu pratęsti ir judėjimo ribojimai

Lietuvos Respublikos teritorijoje ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių pratęstas iki vasario 28 dienos 24 valandos, išskyrus anksčiau numatytus atvejus.

Pavyzdžiui, kai vykstama į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties, į darbą, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų.

Taip pat judėjimas tarp savivaldybių nedraudžiamas dėl sveikatos priežiūros paslaugų ir kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas.

Šis ribojimas netaikomas vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.

Pirmadienį po Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos skelbta, kad pirmųjų atlaisvinimų galima tikėtis nuo vasario vidurio, jeigu mažės užsikrėtimų COVID-19.

Lietuvoje karantinas paskelbtas pernai lapkričio 7 dieną, nuo gruodžio 16 dienos jo režimas sugriežtintas ir pratęstas iki sausio 31-osios.

Šiuo metu šalyje uždaryta daugelis parduotuvių, sporto ir laisvalaikio praleidimo vietų, apribotas žmonių judėjimas tarp savivaldybių ir susibūrimai tiek namuose, tiek viešose vietose. 

Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/aktualijos/2021/01/27/news/vyriausybe-svarstys-iki-kovo-pratesti-karantina-18056269/

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą