Aptarti regioninio karjeros centro veiklos rezultatai

Regioninio karjeros centro „Karjeras” valdyba ir komandos nariai, Lietuvos Junior Achievement atstovai paskutiniame šių metų posėdyje, žinoma, nuotoliniu būdu, kaip jau įprasta, aptarė savo veiklos rezultatus.

Centro veikla dėl karantino šiais metais daugiausiai vyko nuotoliniu būdu. Taip bendrauta ir su jaunimu, vyko nuotolinės konsultacijos, o paskutinį šių metų ketvirtį įgyvendintas ir  projektas mažiau galimybių turinčiam jaunimui. Jį įgyvendino viešoji įstaiga Lietuvos Junior Achivement (toliau-LJA).

Komandos narė J. Griškonienė pristatė „Karjero“ veiklos rezultatus per visą laikotarpį nuo centro atidarymo pradžios iki 2020-12-22 d. Per šį laikotarpį „Karjero" komanda suorganizavo 61 renginį, iš jų 37 (61 %) vyko šiais metais. Renginiuose dalyvavo apie 2300 jaunuolių. Per visą laikotarpį suteiktos 254 individualios konsultacijos, iš jų 121 individuali konsultacija 2020 m. ir tai sudaro 48 % visų konsultacijų. Po individualių konsultacijų 97 jaunuoliai  (2019 m. - 39 ir 2020 m. - 58) atliko profesinio orientavimo testus ir tai sudaro 38 procentus.

Įvyko 9 pažintiniai mokinių vizitai įmonėse ( 2019 m. - 5 ir 2020 m. - 4). Dėl besitęsiančio karantino siūloma pažintinius vizitus perkelti į virtualią erdvę. 

LJA vykdytame projekte mažiau galimybių turinčiam jaunimui dalyvavo 11 jaunuolių. Užsiėmimai vyko du kartus per savaitę. Projekte buvo mokoma ne tik verslumo, bet ir tikslų nusistatymo ir veikimo, finansinio raštingumo, lyderystės, atsakomybės, kūrybiškumo, globalaus, kritiško mąstymo, komandinio darbo, atkaklumo, išradingumo, savarankiškumo. Jaunuoliai dalyvavę projekte išmoko sėkmingai valdyti asmeninius finansus, suprato, kaip veikia rinkos ekonomikos dėsniai, dalijosi įvairiomis idėjomis.

Įkurta viena jaunoji bendrovė „KæN”. Tai realiai veikiantis verslas su galimybe augti, pritraukęs 100 Eur investicijų per 1 mėn. po įkūrimo. Su šia bendrove pasibaigus projektui bus dirbama dar 6 mėn. „KæN” bendrovė dalyvavo LJA organizuotame „Accelerator“ jaunųjų bendrovių akcijų biržoje.

Bendras tikslas, svajonė ir perspektyva ją - gali suburti ir apjungti įvairiausius net ir pačius skirtingus žmones. Netikėtos patirtys, galimybė užmegzti naujas pažintis, bendravimas su verslo atstovais bei profesionali pedagoginė vadyba padėjo jaunuoliams iš skirtingų Alytaus miesto įstaigų, kai kuriems turint mažiau galimybių nei kitiems, susiburti ir sukurti verslumo patirtį ir Junior Achievement jaunąja bendrovę, kuri sėkmingai veikia rinkoje. Kiekvienas programos dalyvis patyrė savo sėkmės istoriją. Vieni susirado draugų, kiti suprato kokioje srityje gyvenime galėtų ir norėtų veikti, išbandė ne vieną idėją, o kiti jau drąsiai ir su dideliu pasitikėjimu savimi juda gyvenimo keliu į priekį. (Donatas Vasiliauskas Lietuvos Junior Achievement tinklo Dzūkijos regiono vadovas, verslumo ugdymo ekspertas).

Mokykloje sužinojau apie Lietuvos Junior Achievement rengiamus mokymus ir nusprendžiau juose sudalyvauti. Labai patiko, kad viskas nuo pat pradžių prasidėjo ne tik teorijos mokymu, bet ir praktine veikla. Greitai susibendravau su mergina, turinčia bendrus interesus su ja ir įkūrėme jaunąją bendrovę “KæN”. Be kiekvienos savaitės mokymų ir vis naujos praktinės veiklos nebūtų nieko pavykę. Mentoriai mums suteikė labai daug žinių ir padėjo jas pritaikyti realiame gyvenime. Dabar turime savo verslą, jį vystome ir kiekvieną dieną išmokstame vis kažko naujo. Visa ši LJA veikla mums suteikė ir suteikia daug žinių apie verslą, jo vystymą ir galimybę išbandyti tai ir savo gyvenime ir realioje rinkoje. (Karina Muliuolytė)

Pagal Alytaus regioninio karjeros centro „Karjeras“ modelį Lietuvoje planuojama steigti 11 regioninių karjeros centrų. Centrų steigėjai - Užimtumo tarnyba, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras ir Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Regioninio karjeros centro „Karjeras“ projektas yra pilotinis ir pirmasis Lietuvoje.

Dalia Kavolynienė, Alytaus miesto savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą