„Žalia šviesa gyvenimui“: atkreipkime dėmesį į jaunų žmonių emocinę sveikatą

Didžioji dauguma jaunų žmonių Lietuvoje patiria emocinius sunkumus, tačiau nenori apie juos kalbėti su artimaisiais. Spalio 10-ąją, Pasaulinę emocinės sveikatos dieną, nevyriausybinė organizacija „Jaunimo linija“ skelbia akciją „Žalia šviesa gyvenimui“ ir kviečia rūpintis savo bei šalia esančių emocine sveikata. 

Pavasarį „Jaunimo linijos“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 83 proc. jaunų žmonių patiria emocinius sunkumus: 68 proc. jaučia nerimą, 58 proc. būna nepatenkinti savimi, 49 proc. apklaustųjų jaučiasi liūdnai. Didelė dalis iš tų, kurie patiria sunkumus, nenori apie juos kalbėti – taip teigė net 67 proc. emocinius sunkumus patiriančių jaunuolių. Dažniausiai jauni žmonės nesidalina sunkumais, nes nenori „užkrauti savo problemų kitiems” (50 proc.) ir netiki, kad jie kam nors nuoširdžiai rūpi (40 proc. ).

„Kiekvieną dieną į mus kreipiasi virš 100 žmonių, o per metus – virš 50 tūkst. Iš pokalbių matome, kad jauni žmonės jaučia daug nerimo ir nežinomybės. „Jaunimo linijos“ savanoriai budi visą parą kiekvieną dieną, kad padėtų sunkių jausmų apimtiems žmonėms. O ką vardan jaunų žmonių emocinės sveikatos galime padaryti kiekvienas mūsų? Pirmiausia – nebūkime abejingi žmonėms, kurie šalia. Juk kartais reikia tiek nedaug -  prieiti, pakalbinti ir paklausti “kaip tu jautiesi”, parodyti, kad žmogus tau rūpi. Antra, kasdien skirkime dėmesio savo emocinei sveikatai ir, prireikus, drąsiai kreipkimės pagalbos,” -  teigia akciją organizuojančios „Jaunimo linijos“ vadovė Diana Bukantaitė-Kutkevičienė. 
Pasak jos, akcija „Žalia šviesa gyvenimui“ norisi priminti, kad emocinės sveikatos ir savižudybių stigmą galime įveikti tik visi kartu - rūpindamiesi savimi ir vieni kitais. 

Žalia šviesa reiškia viltį, gyvybę, todėl būtent žaliai akcijos metu spalio 8-10 dienomis bus apšviesti Vilniaus Žaliasis, Mindaugo ir Baltasis tiltai, Kauno rotušė, Klaipėdos rotušė bei bendrovės „Grigeo“ bokštas, Šiaulių Prisikėlimo aikštė, Panevėžio savivaldybės pastatas ir šalia esantys fontanai, Alytaus miesto teatro, kultūros centro ir savivaldybės pastatai, Utenos J. Basanavičiaus tiltas ir kolegijos pastatas, Skuodo rajono Mosėdžio miestelio seniūnijos langai ir miestelio pagrindinis tiltas. 

Akcijos informaciniai partneriai – LNK televizija, žurnalas „Žmonės“, portalas 15min., radijas Zip Fm. Skleisti žinią apie „Žalią šviesą gyvenimui“ padeda : Caffeine, bendrovės „Tele-2“, „Telesoftas“, „Vilnius sveikiau“. 

„Jaunimo linija“ – viena pirmųjų nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje, šiemet švenčia 30-metį. Šiuo metu „Jaunimo linijoje” savanoriauja beveik 400 savanorių, organizacija turi padalinius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bei skyrių Skuode. Be nenutrūkstamos kasdienės emocinės paramos telefonu, internetiniais pokalbiais ir elektroniniais laiškais „Jaunimo linija” kasmet surengia iki 100 viešų renginių, kuriuose mokinius, studentus, mokytojus, mokyklų psichologus, tėvus ir plačiąją visuomenę edukuoja apie tai, kas yra emocinė higiena, kaip ją prižiūrėti, kaip pasirūpinti savimi ir atpažinti, kad šalia esančiam reikia pagalbos.  

Daugiau informacijos:
Komunikacijos vadovė
Rita Stanelytė
Tel. +370 688 84863

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą