Stiprinamos paslaugos šeimoms, rasis prevencinės socialinės paslaugos

Jau kitąmet šalies savivaldybėse pradės dirbti apie 250 individualios priežiūros personalo specialistų, kurie teiks socialinę priežiūrą šeimoms. Šiandien Seimas pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui šiam tikslui skirti papildomą finansavimą savivaldybių biudžetams. 

Tikimasi, kad tai sustiprins šeimų socialinę priežiūrą, – šie darbuotojai ne tik duos praktinių patarimų, bet ir padės rūpintis vaikais maždaug 1000 socialinę riziką patiriančių šeimų, kuriose auga vaikai iki vienerių metų ar raidos sutrikimų turintys vaikai iki 3 metų amžiaus, kurių raidai būtina tinkama priežiūra, bendravimas, saugumo suteikimas, kad galėtų sėkmingai augti ir vystytis, vėliau lankyti priešmokyklinio ugdymo įstaigas, turėtų vienodą startą tolimesniam gyvenimui. 

„Šalia naujai steigiamų individualios priežiūros personalo darbuotojų pareigybių, mūsų prioritetų sąraše yra ir prevencinių socialinių paslaugų teikimas, aukštesnė socialinių darbuotojų kvalifikacija, socialinė reabilitacija neįgaliesiems bendruomenėje. Ne mažiau svarbi ir vienoda socialinių paslaugų kokybė visuose šalies regionuose. Norisi, kad žmonės sulauktų pagalbos anksčiau, nei jų problemos įsisenėja ir tampa sunkiai įveikiamos“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

PREVENCINĖS SOCIALINĖS PASLAUGOS
Pasak ministrės M. Navickienės, atsiras nauja socialinių paslaugų rūšis – prevencinės socialinės paslaugos. Šios paslaugos bus teikiamos visiems asmenims, šeimoms ir (ar) bendruomenėms nemokamai, nevertinant socialinių paslaugų poreikio. 

Kaip pagalba šeimai kiekvienoje šalies savivaldybėje veiklą vykdys bendruomeniniai šeimos namai – socialinių paslaugų įstaiga ar jos padalinys, kuri organizuoja ir (ar) teikia kompleksines paslaugas šeimai. 

Kompleksinių paslaugų šeimai kokybę padės užtikrinti metodinę pagalbą teiksiantis metodinis kompleksinių paslaugų šeimai centras. Jame bus teikiama metodinė pagalba dėl kompleksinių paslaugų šeimai organizavimo ir (ar) teikimo, jų kokybės gerinimo bei dalinamasi gerąja patirtimi, teikiant šias paslaugas. 

SOCIALINĖ REABILITACIJA NEĮGALIESIEMS BENDRUOMENĖJE
Socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje paslaugos priskirtos socialinės priežiūros paslaugoms. Šis pakeitimas padės užtikrinti socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje paslaugų kokybę, atitiktį bendriems socialinės priežiūros paslaugų teikimo reikalavimams. O taip pat minėtas paslaugas neįgaliesiems galės teikti nauji paslaugų teikėjai. Jiems prisijungus, didės socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje paslaugų prieinamumas, kokybė, finansinis užtikrintumas.

SOCIALINIŲ PASLAUGŲ SRITIES DARBUOTOJŲ PROFESINĖ KOMPETENCIJA
Ne mažiau svarbu tobulinti socialinių paslaugų srities darbuotojų profesinę kompetenciją. Socialinių paslaugų srities darbuotojų specifinių profesinių kompetencijų trūkumas lemia netolygią teikiamų socialinių paslaugų kokybę, paslaugų trūkumą, darbuotojų „perdegimą“. Vienas iš būdų spręsti išvardintas problemas – stiprinti socialinių darbuotojų profesines kompetencijas dalyvaujant mokymuose ir supervizijoje. 

Kompetencijos tobulinimas bus įskaitomas į darbuotojo darbo laiką, mokant darbo užmokestį. Reguliariai profesinę kompetenciją tobulins visi socialinių paslaugų srities darbuotojai.

Artimiausiu metu taip pat pradės veikti socialinių paslaugų srities darbuotojų reguliacijos mechanizmas. Tai padės užtikrinti socialinio darbo kaip profesinės veiklos vidinį suderinamumą, reguliarų, tikslingą, socialinių paslaugų srities darbuotojų poreikius atliepiantį profesinės kompetencijos tobulinimą, profesinio elgesio standartų laikymąsi. 

Ministerijos turimais duomenimis, šalyje dirba daugiau kaip 13 tūkst. socialinių paslaugų srities darbuotojų, iš jų apie 5 tūkst. – socialiniai darbuotojai.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą