Kariuomenės ir visuomenės vienybės šventėje – trijų Baltijos šalių karinių orkestrų muzikinis sveikinimas

 

 

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės šventėje Alytuje gegužės 19 d. miestiečiai ir svečiai galės pamatyti ir išgirsti Estijos, Latvijos ir Lietuvos kariuomenių orkestrų pasirodymus bei Garbės sargybos kuopos parodomąją programą ir salves.

 

„Simboliška ir labai džiugu, kad Baltijos šalių karinių orkestrų turas, prasidėjęs Taline, vykęs Veru, Cesyje, Rygoje, Liepojoje, Klaipėdoje, Palangoje, atkeliauja į Alytų. Estiška, latviška ir lietuviška muzika bus pagerbtas kovotojų už laisvę atminimas“, – pabrėžė Lietuvos kariuomenės orkestro kapelmeisteris majoras Egidijus Ališauskas. Kartu jis tikisi, kad visų trijų orkestrų muzika džiugins kariuomenės ir visuomenės vienybės šventės metu.

 

Estijos, Latvijos ir Lietuvos orkestrai atliks Baltijos valstybių Nepriklausomybių atkūrimo šimtmečiui dedikuotą programą. Atėjusieji į šventę išgirs Boriso Rezniko „Bunda jau Baltija“, Broniaus Jonušo „Gaudžia Trimitai“, Eino Eller ir Edvardo Elgaro „Grand Finale“, fanfarą „Pūt Vėjini“ ir kt. kūrinius.

 

Karių parodomosios programos yra sena karinės tradicijos dalis, kildinama iš viduramžių. Atliekami taikomieji koviniai pratimai su ginklais keičiantis kariuomenių struktūroms ir technologijoms ilgainiui kito, įgavo simbolinę prasmę, vizualiai demonstruojančią kario, kaip valstybės gynėjo, būdo tvirtumą ir nepalaužiamumą. Garbės sargybos kuopa reprezentuoja tris pagrindines kariuomenės rūšis – sausumos, oro ir jūrų. Visos Garbės sargybos kuopos karių uniformos yra pasiūtos pagal tarpukario Lietuvos – 1938 metų Lietuvos kariuomenės karinių uniformų modelius.

Lietuvos kariuomenės orkestras, šiuo metu beveik šešiasdešimties profesionalių muzikantų kolektyvas, įkurtas 1991 m. Pirmuoju orkestro kapelmeisteriu buvo ir septyniolika metų jam vadovavo majoras Justinas Jonušas (1938-2013). Lietuvos kariuomenės orkestras dalyvauja aukščiausio lygio valstybės svečių sutikimo ceremonijose, iškilminguose valstybiniuose renginiuose, Lietuvos kariuomenės oficialiose ceremonijose ir šventėse, rengia ir atlieka parodomąsias programas defiliadas. Orkestro atliekamus kūrinius taip pat galima išgirsti ir solinių koncertų Lietuvos visuomenei metu, kolektyvo įrašai skamba per Lietuvos radiją ir televiziją, yra išleistos septynios orkestro kompaktinės plokštelės. Nuo pat gyvavimo pradžios glaudžiai bendradarbiaujama su kariniais orkestrais ir jų dirigentais iš Europos Sąjungos bei JAV, sėkmingai dalyvavo karinės muzikos festivaliuose bei koncertavo Vokietijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Danijoje, Prancūzijoje, Estijoje, Švedijoje, Gudijoje, Čekijoje.

Nors pirmuosius koncertus pradėjo rengti dar 1991 m., oficialiai Latvijos kariuomenės orkestras įkurtas 1992-aisiais. 1999 m. orkestras išleido pirmąją kompaktinę plokštelę ir nuolat koncertuoja karinės muzikos festivaliuose visame pasaulyje: Austrijoje, Belgijoje, Estijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Lietuvoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Švedijoje bei Didžiojoje Britanijoje. Šiuo metu orkestrui vadovauja plk. ltn. Dainis Vuškāns.

 

Estijos kariuomenės orkestras savo istoriją skaičiuoja nuo 1993-ųjų. Pradžioje vienijęs 20 orkestrantų, pamažu orkestras išaugo iki 45 profesionalių muzikantų kolektyvo, kuris kasmet surengia apie 200 pasirodymų ir iki šiol įrašė jau 16 albumų. Per 25-erius gyvavimo metus orkestras koncertavo tarptautiniuose festivaliuose įvairiose Europos šalyse, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje. Orkestro „amunicijoje“ – „Tattoo-show“, pasirodymai oficialiomis progomis ir klasikinės bei pramoginės koncertinės programos. Šiuo metu orkestrui vadovauja kapelmeisteris plk. ltn. Peeter Saan.

 

Nuotraukos KAS ir orkestrų archyvų

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą