Pristatytas Dainavos apygardos partizanams skirto paminklo projektas

Pagrindinė Dainavos apygardos partizanams skirto paminklo idėja – paprasta, solidu ir rimta", – trečiadienį  vykusio susitikimo su visuomene metu sakė Dainavos apygardos partizanams skirto paminklo idėjos autorius, skulptorius Gintautas Jonkus. Jis kartu su kraštovaizdžio architektu, doc. dr. Jonu Abromu ir architektu prof. dr. Petru Grecevičiumi šiandien visuomenei pristatė minėto paminko projektą. Įvertinti paminklo projektą ir surasti atsakymus į rūpimus klausimus atvyko Alytaus miesto savivaldybės tarybos nariai, partizanai, Lietuvos politinių tremtinių ir kalinių Alytaus skyriaus atstovai, alytiškiai.

G. Jonkus susirinkusiems pristatė paminklo idėją. Anot jo, šis paminklas – tarsi iš žemės besiskleidžiantis atminimo pumpuras, jo kompoziciją užbaigia stilizuotas Jogailos kryžius, o neseniai šio paminklo kompoziciją buvo nuspręsta papildyti dar vienu akcentu – Vyčiu. G. Jonkaus teigimu, paminklą puoš ir keletas užrašų. Apatinėje postamento dalyje – užrašas „Dainavos apygardos partizanams" ir data, o kitoje pusėje – keturi žodžiai „Tikėjimas, Laisvė, Nepriklausomybė, Santarvė".

Paminklo aukštis sieks 4,5 m. Paminklas, kaip jau buvo nuspręsta anksčiau, bus statomas Senamiesčio skvere. Tiesa, jo pastatymo vieta prieš keletą savaičių buvo šiek tiek pakoreguota, kad, kaip teigė architektas P. Grecevičius, jis nebūtų svetimkūnis. Šalia paminklo planuojama pastatyti informacinį stendą, o iš apačios jis bus apšviestas 12 LED šviestuvų.

Susitikime dalyvavę alytiškiai pastabų dėl paminklo projekto neturėjo, tad Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojo Šarūno Klėgerio teigimu, jau netrukus šio paminklo projekto sprendimas bus pateiktas svarstyti Alytaus miesto savivaldybės tarybai. Jei taryba pritars, 2020 m. vasario mėnesį bus pradėtos viešųjų pirkimų procedūros. Tiesa, projektas dar kartą bus derinamas su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru, kuris finansuos jo statybą. Vietos paruošimu ir aplinkos sutvarkymu rūpinsis Alytaus miesto savivaldybė, kitų metų biudžete šiems darbams numačiusi 15 tūkst. Eur. Jeigu visus darbus pavyks atlikti pagal planą, Dainavos apygardos paminklą planuojama atidengti 2020 m. lapkričio 23 d. – Lietuvos kariuomenės dieną.

Po susitikimo savivaldybėje svečiai lankėsi Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje, kur tarėsi dėl galimybės įamžinti Lietuvos partizanų vado, brg. gen. A. Ramanausko -Vanago atminimą prie jo vardu pavadintos gimnazijos pastato.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą