Augintinių dantų apnašos gali lemti sveikatos problemas: veterinarė atsako, kaip jų išvengti

Dantų ir burnos higiena yra neatsiejama kasdienės žmonių rutinos dalis, tačiau augintinių šeimininkai kartais vis dar pamiršta, kad dantų akmenys, ėduonis bei dantenų ligos yra būdingos ir gyvūnams. 

Veterinarijos ekspertų teigimu, daugiau nei 80 proc. vyresnių nei 3 metų augintinių serga dantų ligomis, o šias įprastai išduoda blogas keturkojo burnos kvapas, skausmingos, raudonos, patinusios dantenos. Laikui bėgant gresia ir dantų netekimas. Taip pat svarbu pažymėti, kad negydomos dantų problemos gali sukelti ir rimtesnių sveikatos problemų, tokių kaip širdies, kepenų ir inkstų ligos. KIKA veterinarijos gydytoja Rasa Bičiulaitienė dalinasi patarimais, kaip išlaikyti gerą augintinio dantų sveikatą. Dantis valyti reikia kasdien Kaip teigia R. Bičiulaitienė, pirmoji priemonė, padedanti užtikrinti, kad augintinio dantys būtų švarūs ir sveiki – reguliarus jų valymas. „Dantų valymas padeda pašalinti apnašas ir akmenis, todėl rekomenduojama bent kartą per savaitę minkštų šerelių dantų šepetėliu ir augintiniams saugia, tik natūralios sudėties dantų pasta, išvalyti gyvūno dantis. Palaipsniui didinkite valymo dažnumą, kol galėsite tai daryti kasdien“, – pataria veterinarė. 

Ji pažymi, jog augintinių šeimininkai gali rinktis iš daugybės skirtingų dantų ir burnos priežiūros produktų: dantų purškalai, geliai, milteliai ar net servetėlės, tačiau genialumas slypi paprastume, todėl rekomenduoja pirmiausia pradėti naudoti dantų pastą ir šepetėlį. „Žmonėms skirta dantų pasta augintinių dantų šiukštu nevalykite ir rinkitės tik natūralios sudėties priemones. Naudingas pasirinkimas yra dantų pasta, kurios sudėtyje yra baltojo molio (kaolino), nes jis puikiai valo, balina ir apsaugo dantis bei dantenas nuo apnašų susidarymo. Kaolinas yra natūrali ir efektyvi dantų valymo priemonė, kurią visiškai saugu naudoti. Tokia pasta gali būti papildyta antibakterinių savybių turinčiomis sidabro nanodalelėmis arba žaliąja arbata, kuri dar ir ramina dantenas“, – aptaria R. Bičiulaitienė. 

Ji priduria, jog vietoje įprasto dantų šepetėlio šeimininkai gali rinktis dantų šepetėlį-antpirštį, tinkantį tiek šunų, tiek kačių dantų valymui. Jei visgi augintinis nenoriai leidžia valyti dantis, tuomet R. Bičiulaitienė pataria naudoti į geriamą vandenį pilamą skystį arba miltelius, beriamus ant maisto, o puikus pasirinkimas dažnai keliaujantiems yra servetėlės, kuriomis nuvalius burnos, dantų ar dantenų apnašas, galima jas tiesiog išmesti. 

Ekspertė pažymi, kad geresne dantų sveikata įprastai pasižymi augintiniai, kurie mėgsta kramtyti kietesnius žaislus. „Kasdieninei burnos higienai palaikyti galima rinktis kietesnius žaislus ar kramtalus. Grauždamas juos, šuo natūraliai valo savo dantis ir taip užkerta kelią apnašų susidarymui“, – siūlo R. Bičiulaitienė. Dar viena priemonė, itin mėgstama pačių keturkojų – specialios formos funkciniai skanėstai, kurie padeda užtikrinti burnos higieną. Juos kramtydamas augintinis ne tik masažuoja dantenas, bet ir šalina nuo dantų apnašas. „Dantų apnašų valymas – ne vienintelė tokio skanėsto nauda. Kartu tai augintiniui subalansuotas papildas, kuris praturtintas reikiamais vitaminais, mineralais, taip pat sklandžią virškinimo sistemą padedančiais užtikrinti probiotikais ir prebiotikais“, – naudas vardina veterinarė ir priduria, kad piktnaudžiauti jais visgi nederėtų – sveiko augintinio formulę sudaro 20 proc. kasdienės priežiūros ir 80 proc. subalansuotos mitybos, kurios piramidės pagrindas – 80 proc. sausas pašaras, 10–12 proc. sudaro konservai, 3–5 proc. skanėstai ir vos 1–3 proc. skirta papildams. 

R. Bičiulaitienė pažymi, jog funkciniai skanėstai-papildai rinkoje kainuoja tiek pat, kiek ir įprasti skanėstai, tačiau yra naudingesni, nes atitinka visos paros šuns vitaminų normą, todėl pasirinkti tinkamai – itin lengva. Reguliarūs vizitai pas veterinarą Anot ekspertės, dar viena geros augintinio burnos sveikatos sąlyga – reguliarūs dantų patikrinimai pas veterinarą. Jos teigimu, augintinio dantų sveikatą veterinaras turėtų patikrinti bent kartą per metus – atlikti išsamią dantų apžiūrą, išvalyti apnašas ir, esant poreikiui, rekomenduoti gydymą ar reikiamas procedūras. „Jei jūsų augintinis nieko negraužia ir turi dantų akmenų, galite išbandyti dantų valymą veterinarijos klinikoje“, – siūlo ekspertė ir priduria, jog po procedūros klinikoje palaikyti dantų higieną reiktų namuose kartą per savaitę valant dantis. Veterinarė apibendrina, jog sveikiems augintinio dantims svarbu subalansuota mityba, reguliarus burnos ir dantų valymas bei kramtalai, o atsakinga priežiūra, anot R. Bičiulaitienės, padeda užkirsti kelią periodontitui, gingivitui ir kitoms dantų ir dantenų ligoms bei apsaugoti nuo ankstyvo dantų netekimo ar net vidaus organų ligų: „Taigi, tinkamai rūpindamiesi savo augintinio dantų sveikata, jūs ne tik pagerinate jo gyvenimo kokybę, bet ir prailginate jo gyvenimo trukmę.“ 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą