Miškų Lietuvoje daugėja

Per pastarąjį dvidešimtmetį Lietuvos miškingumą pavyko padidinti 3,4 proc. Nuo 1997 m. miškų plotas padidėjo 218,9 tūkst. ha ir dabar užima 2,2 mln. ha. Tai sudaro trečdalį šalies teritorijos – 33,7 proc.

Vis dar pasigirsta nuomonių, kad miškingumo didėjimas neparodo tikrosios padėties, esą didėja tik miško žemės plotas, o ne jame augančių medynų. Tačiau statistika akivaizdžiai patvirtina, kad medynų – medžiais apaugusios miško žemės – plotas taip pat didėja. Prieš du dešimtmečius jis užėmė 1,95 mln. ha, o šiuo metu – 2,06 mln. ha.

Tai pavyko pasiekti jau daugiau kaip pusę šimtmečio laikantis tausojančio miškų naudojimo politikos, kai iškertama mažiau, nei priauga per tą patį laikotarpį. Griežtai reguliuojamos miško kirtimų apimtys jau daug metų iš esmės nekinta ir siekia apie 7-7,5 mln. m3 likvidinės medienos per metus. Šis kiekis atskirais metais svyravo daugiausia dėl kirtimų privačiuose miškuose pokyčių.

Medienos gavybai skirtuose miškuose kasmet iškertama ne visa priauganti mediena, o apie 70 proc. Visi plynaisiais kirtimais iškertami plotai tiek valstybiniuose, tiek ir privačiuose miškuose atkuriami per trejus metus – atsodinami arba atželia savaime tinkamomis medžių rūšimis.

Ateityje Lietuvos  miškingumą numatoma padidinti iki 35-38 proc. visos šalies teritorijos, kasmet įveisiant mišką 8 tūkst. ha plote. Tai numato įvairūs Seimo ir Vyriausybės patvirtinti ir naujai rengiami strateginiai dokumentai.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos informacija

Komentarai

Parašykite komentarą