Aplinkos ministras: „Pavasarį ES greičiausiai priims Klimato įstatymą“

Ketvirtadienį ES Aplinkos Tarybos neformalioje vaizdo konferencijoje aplinkos ministras Simonas Gentvilas kartu su Europos Komisijos pirmininko pirmuoju pavaduotoju Fransu Timmermansu, eurokomisaru Virginijumi Sinkevičiumi ir kitų valstybių narių aukštais politikais tarėsi, kaip sparčiau priimti visai ES privalomą Klimato apsaugos įstatymą.

„Greičiausiai jau šį pavasarį Europos Parlamentas priims Klimato įstatymą, kurio turės laikytis visos ES šalys“, – po Aplinkos Tarybos posėdžio sakė Lietuvos aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Ministro žodžiais, aukščiausiose diskusijose kelią taip pat skinasi vidinės ES rinkos apsaugos nuo importuojamos taršos mechanizmas (Carbon Border Adjustment Mechanism).

„Jeigu norime kelti aplinkosauginius standartus Lietuvos pramonei, mums ypač aktualu, kad rytinės kaimynės, Azijos šalys, importuodamos prekes į Europą, turėtų tokius pačius mokestinius ir ekologinius įsipareigojimus kaip mes. Todėl Europoje keldami standartą – nuo baterijų iki naftos ir cemento – turime nustatyti vienodus standartus ir importuojamiems produktams“, – komentavo Simonas Gentvilas.

Anot aplinkos ministro, ES valstybių ministrai ir diplomatai dar aiškinasi, kaip į efektyvią prekybos apyvartiniais taršos leidimais sistemą įtraukti ir daugiau sektorių, pavyzdžiui, aviaciją, kelių ir jūrų transportą.

Balandžio pabaigoje pasirašius sutartį dėl finansavimo iš Europos Sąjungos Atsigavimo fondo, Lietuvai iš jo teks apie 2,4 mlrd. eurų – ir 37 proc. lėšų turės būti nukreiptos į Žaliąjį kursą.

„Briuselyje aukščiausiu lygiu sprendžiame, kaip iš fondo finansuoti ne praeities, o ateities ekonomiką. Panaudojant šias lėšas vadovausimės principu „do no harm“, kad investuodami europinius viešuosius išteklius nesukeltume neigiamų padarinių ekosistemoms ir aplinkai, žalos gamtai“, – sakė Simonas Gentvilas.

Klimato įstatymui, kuris įpareigotų ES valstybes iki 2030 m. sumažinti šiltnamio dujų 55 proc., Europos vadovų taryba pritarė pernai gruodį.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą