Nuotraukos autorius: V.Ščiavinskas

Laukiantiems ankstyvo pavasario – puiki žinia iš klimatologo

Remiantis naujausiais Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomeninis, pavasaris šiemet atkeliaus kiek anksčiau ir turėtų būti šiek tiek šiltesnis nei įprastai. Anot klimatologo dr. Donato Valiuko, klimatologinis pavasaris, kai paros temperatūra viršija 0 laipsnių Celsijaus, turėtų būti užfiksuotas jau pirmąjį kovo dešimtadienį.

„Šiemet, tikėtina, kad klimatologinis pavasaris prasidės šiek tiek anksčiau. Vis tik temperatūrinių svyravimų apie 0 laipsnių dar gali būti, todėl augalų vegetacija prasidės kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje. Kovas numatomas 1 laipsniu šiltesnis, kai įprastai pirmojo pavasario mėnesio vidutinė oro temperatūra yra 0,2 laipsnių Celsijaus“, – sakė klimatologas.

Kovo mėnesį kritulių kiekis bus nežymiai mažesnis negu norma, kuri yra apie 40 mm. „Kovas – permainingų orų mėnuo, todėl ir kritulių gali pasitaikyti įvairaus pavidalo. Tačiau didesnė tikimybė, kad kovą dažniau matysime lietų, o ne sniegą“, – tikino klimatologas.

Balandžio mėnuo, kaip ir kovas, bus šiltesnis vidutiniškai 1 laipsniu Celsijaus. Šiemet balandį kritulių kiekis bus taip pat artimas normai – apie 40 mm.

Tuo pačiu prisiminus praėjusių metų pavasarį, jis buvo labai trumpas, o iš žiemos į vasarą perėjimas bus staigus – po neįprastai šalto kovo balandį buvo labai šiltas balandžio mėnuo.

„Koks bus gegužės mėnuo – kol kas pasakyti dar per anksti. Tačiau įprastai tai būna labiau pavasario negu vasaros mėnuo. Labai žymių, drastiškų pokyčių šį pavasarį nenumatoma“, – teigė klimatologas dr. D. Valiukas.

šarūnas Meškys 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą